Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ chce po společnosti Škoda JS miliardy korun kvůli odstavení Dukovan (+komentář analytika)

ČEZ chce po společnosti Škoda JS miliardy korun kvůli odstavení Dukovan (+komentář analytika)

28.6.2016 12:08, BAACEZ

Energetická společnost ČEZ poslala společnosti Škoda JS předžalobní výzvu k úhradě několika miliard korun jako náhradu ušlého zisku kvůli odstávkám jaderné elektrárny Dukovany, reportuje Český rozhlas. Škoda JS vinu odmítá.

Podle informací Radiožurnálu by se mělo jednat o sumu kolem 3,5 mld. Kč. Daniel Beneš, ředitel ČEZu, dříve uvedl, že loňské odstávky vynucené chybnými kontrolami svarů potrubí ČEZ přišly na 2,5 mld. Kč. Některé bloky však budou odstaveny také letos a v příštím roce.

Mluvčí společnosti ČEZ, Barbora Půlpánová, potvrdila zaslání výzvy, výši požadované sumy ovšem nechtěla upřesnit s ohledem na probíhající jednání.

„Jakoukoli snahu ČEZu o získání náhrady škody za problémy s loňskými i letošními neplánovanými odstávkami na dukovanských jaderných blocích vnímáme pozitivně. Neočekáváme však snadnou cestu k získání finanční kompenzace, když druhá strana vinu odmítá. Spory o náhradu škody se navíc mohou protahovat“, říká analytik Fio banky Jan Raška.

Škoda JS měla na starosti správu zařízení elektráren. Na pořízení rentgentových snímků, které se později ukázaly jako problematické, si však najala další firmu. Mluvčí společnosti Škoda JS uvedl, že společnost odpovědnost odmítá a nebude nic platit.

Společnost ČEZ na konci roku podala trestní oznámení na neznámého pachatele s podezřením na podvod. Druhé oznámení podal Státní úřad pro jadernou bezpečnost s podezřením na poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti.

Akcie ČEZu (BAACEZ) dnes rostou o 2,9 % na 407,5 Kč.

Zdroj: Český rozhlas, Česká tisková agentura


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5619225,92508
USD22,9783624,25364
GBP28,5736030,15940
CHF25,1432926,53871
PLN5,693996,01001

Kompletní informace zde