Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Které evropské společnosti ovlivní Brexit nejvíce?

Které evropské společnosti ovlivní Brexit nejvíce?

27.6.2016 16:32, LVMHY, RYAAY, DEO, PER, VOW3, PEUGY

Odchod Velké Británe z EU, o kterém rozhodli voliči minulý týden, značně rozkolísal (nejen) evropské akciové trhy. Které tituly zasáhla nečekaná zpráva nejvíce a kdo by naopak mohl ze vzniklé situace krátkodobě profitovat?

Pomineme-li dopady na evropský finanční sektor (zejména pokles výnosů většiny dluhopisů a vyšší volatilitu na finančních trzích), o kterých jsme Vás již informovali v samostatných článcích zde a zde, zpráva o odchodu Británie z EU se významně dotýká i řady dalších společností. Na první pohled je patrné, že vzniklá situace je (alespoň v krátkém období) výhodná zejména pro britské exportéry, jejichž konkurenceschopnost s oslabením libry vůči všem hlavním měnám vzroste. Na druhé straně britské společnosti, které budou muset splácet úvěry v jiných měnách (nebo mají velkou část nákladů v jiných měnách), sáhnou hlouběji do kapsy.

Posílení amerického dolaru zvyšuje náklady leteckých dopravců

Evropské aerolinie patří mezi společnosti, které Brexit zasáhl nejvíce. Hlavním důvodem je výrazné oslabení libry a eura vůči americkému dolaru. Mazi nejvíce zasažené společnosti se řadí největší evropská aerolinie dle počtu přepravených osob Ryanair, společnost International Consolidated Airlines Group (IAG) pod kterou spadá mimo jiné přepravce British Airways i nízkonákladový přepravce EasyJet nebo německá Lufthansa. Výše zmíněné společnosti generují většinu tržeb v britských librách a eurech, velkou část nákladů však platí v amerických dolarech (zejména náklady na palivo).

Většina aerolinií si sice pro část své poptávky po dolarech kurz předem zajišťuje, takto výrazné oslabení libry a eura se však v jejich hospodaření určitě projeví. Například britský EasyJet má pro fiskální rok končící letos v září zafixovaný kurz pro nákup cca 80 % z celkového objemu dolarů, které bude společnost nakupovat. Pro následující fiskální rok potom tento poměr dosahuje přibližně 70 %. Dle analytiků Barclays by nedávné změny měnových kurzů měly mít negativní dopad na čistý zisk na akcii ve výši 3-4 %.

V případě IAG, která generuje v zámoří větší část tržeb než EasyJet by měl být dopad na zisk o něco menší. Přesto však společnost v pátek vydala „profit warning“.

Následující graf ukazuje srovnání vývoje akcií leteckých společností Ryanair (žlutá barva) a EasyJet (červená barva) s britským akciovým indexem FTSE 100 (zelená barva) za poslední 3 obchodní dny.

 

Slabá libra prodraží dovoz automobilů do Velké Británie

Odchod Británie z EU se dotýká evropských automobilek jednak skrze zvýšené riziko poklesu v množství prodaných vozů. Oslabení libry navíc zhoršuje pozici zejména německých a francouzských automobilek na britském trhu. Analytici společnosti Evercore ISI odhadují, že EBIT automobilky Volkswagen by měl klesnout přibližně o 75 mil. EUR za každé 1 %, o které oslabí libra. Z německého koncernu se ve Velké Británii daří především prodejům vozů značek Audi a Porsche, které tvoří třetinu tržeb Volkswagenu na britských ostrovech.

Oslabující libra vytvořila tlak i na francouzský koncern PSA Peugeot Citroën. Představitelé společnosti se nechali slyšet, že kvůli skokovému oslabení libry se společnost bude muset rozhodnout mezi zvýšením prodejních cen ve Velké Británii a udržením tržního podílu za cenu dočasných ztrát.

Brexit pozitivní zprávou pro skotskou whisky a některé výrobce luxusního zboží

Přestože akciové trhy jako celek vyhodnotily odchod Velké Británie z EU jako jednoznačně negativní zprávu, na úrovni jednotlivých společností lze nalézt tituly, které by z této situace mohly spíše profitovat.

Zástupcem této skupiny jsou výrobci whisky – například společnosti Diageo nebo Pernod Ricard, které generují zhruba čtvrtinu svých celkových tržeb prodejem whisky Johnnie Walker, Jameson nebo Chivas Regal. Výše zmíněné společnosti mají většinu nákladů v librách, ale velká část jejich příjmů pochází ze zahraničí. Dle analytiků Credit Suisse by právě tyto společnosti měly ze současného oslabení libry profitovat. Investiční banka očekává, že čistý zisk společnosti Diageo vzroste díky slabé libře o 9-17 %. V případě Pernod Ricard by měl díky slabší libře čistý zisk stoupnout o 6-9 %.

Následující graf porovnává vývoj akcií výrobců alkoholických nápojů Diageo (žlutá barva) a Pernod Ricard (oranžová barva) s britským akciovým indexem FTSE 100 (zelená barva) za poslední 3 obchodní dny.

 

Oslabení libry a eura vůči ostatním hlavním světovým měnám by mělo pomoci i dalším evropským výrobcům luxusního zboží, kteří vyvážejí své produkty do Ameriky a Asie. Například konglomerát LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton zaznamenal v loňském roce pouze 22 % celkových tržeb v evropských měnách a 32 % tržeb společnost získala v amerických dolarech.

Zdroj: Bloomberg, The Wall Street Journal


Tomáš Spousta, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde