Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ECB a Bank of England by údajně deklarovaly podporu trhům, pokud by se Britové rozhodli pro Brexit

ECB a Bank of England by údajně deklarovaly podporu trhům, pokud by se Britové rozhodli pro Brexit

14.6.2016 17:25

Evropská centrální banka a Bank of England by údajně veřejně deklarovaly podporu trhů v případě, že by obyvatelé Velké Británie v nadcházejícím referendu 23. června vyslovili pro odchod z Evropské unie, tzv. Brexit. Obě centrální banky se odmítly ke spekulacím vyjádřit.

Takové prohlášení by mohlo přijít již 24. června ráno, pokud by výsledky referenda ukázaly, že se Britové rozhodli opustit EU, uvádí zdroje agentury Reuters. Cílem by bylo podpořit jistotu investorů v celé Evropě a potlačit nervozitu na trzích.

Jeden z vedoucích představitelů jedné z centrálních bank pod podmínkou anonymity uvedl: „V prohlášení by bylo příslíbeno, že bude učiněno cokoliv, aby byla udržena adekvátní likvidita trhu.“

ECB by také s Bank of England otevřela swapovou linku, která by umožnila konverzi liber za eura, díky čemuž by ECB měla možnost neomezeného financování v obou měnách. Podobný krok světové centrální banky učinily např. během poslední finanční krize a po útocích 11. září.

Bank of England minulý měsíc uvedla, že zvýšená nejistota spojená s hlasováním může bankám ztížit přístup k obvyklým zdrojům financování a že provede revizi svých operací, zahrnující také swapové linky.

Poskytnutí prostředků bankám po hlasování by snížilo tlak na bankovní sektor a redukovalo riziko paniky na finančních trzích, které budou mít před víkendem na vstřebání výsledků hlasování pouze jednu obchodní seanci. Bank of England již nyní britským bankám poskytuje levné zdroje krátkodobého financování. V první ze dvou finančních injekcí banky získaly 2,5 mld. GBP na 6 měsíců.

Guvernér Bank of England, Mark Carney, se sejde se svým protějškem z ECB, Mariem Draghim, v den hlasování. Guvernéři všech zemí eurozóny mají naplánovaný konferenční hovor na 24. června, aby se rozhodli, jak budou na výsledek reagovat. Během víkendu po hlasování se světoví centrální bankéři sejdou na výročním zasedání Bank for International Settlements, přezdívané také „centrální banka centrálních bank“.

Dnes své dvoudenní zasedání započal americký FED, Bank of England by měla zasednout ve čtvrtek, prohlášení by mělo být zveřejněno v 13:00.

Zdroj: Reuters


Jan Tománek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde