Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ podal nezávaznou nabídku na koupi polských teplárenských aktiv společnosti EDF (+komentář)

ČEZ podal nezávaznou nabídku na koupi polských teplárenských aktiv společnosti EDF (+komentář)

6.6.2016 08:48, BAACEZ

Společnost ČEZ v pátek večer oznámila, že podala nezávaznou nabídku na koupi polských tepláren a servisní společnosti od francouzské skupiny EDF.

Celková instalovaná kapacita zdrojů, o které ČEZ jeví zájem, je 1,4 GW v elektřině a 4,4 GW v teple. Na polském trhu mají první místo v kogenerační výrobě elektřiny a druhé v produkci tepla.

„Tyto zdroje disponují vysokou účinností […]. S provozem podobných zdrojů máme rozsáhlé zkušenosti, a to i v Polsku,“ uvedl Daniel Beneš, generální ředitel ČEZ.

ČEZ má zájem o čtyři teplárny (v lokalitách Gdyně, Gdaňsk, Krakov a Vratislav), čtyři teplárny s distribucí tepla (v lokalitách Zelená Hora, Ciechnica, Toruň a Zawidawie) a servisní společnosti.

O zájmu ČEZu o polská aktiva EDF se spekulace objevily již dříve.

Akcie ČEZu v pátek uzavřely s 0,1% ziskem na 446,5 Kč.

„Management ČEZu naznačoval zájem o polská teplárenská aktiva společnosti EDF již několikrát v průběhu letošního roku, podání nezávazné nabídky tak bylo celkem pravděpodobné a zprávu tedy nepovažujeme za příliš překvapivou. Výraznější reakci akcií ČEZu na tuto zprávu tak dnes nepředpokládáme,“ říká analytik Fio banky Jan Raška.

„ČEZ již v Polsku několik let vlastní dvě uhelné elektrárny, které vyrábí kombinovaně elektřinu a teplo, tento segment polské energetiky tak má poměrně zmapovaný a akvizice dalších podobných aktiv by mohla zapadat do jeho koncepce. Navíc nabízená aktiva se z velké části zabývají výrobou a distribucí tepla, což je více méně regulovaný, defenzivnější segment, který není vystaven riziku výraznějšího poklesu tržních cen elektřiny. Uhelná energetika, teplárenství je páteří polské energetiky a mělo by tomu tak být i v budoucích letech. Riziko nejisté budoucnosti zdrojů využívajících uhlí je tak v Polsku, na rozdíl např. od Německa, podle našeho názoru minimální,“ dodal Jan Raška.

Zdroj: ČEZ


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5697025,93330
USD22,9686324,24337
GBP28,5779830,16402
CHF25,1656726,56233
PLN5,674975,98993

Kompletní informace zde