Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Co lze čekat od zítřejšího zasedání ropného kartelu OPEC?

Co lze čekat od zítřejšího zasedání ropného kartelu OPEC?

1.6.2016 11:18

Ve Vídni tradičně zasedají členové ropného kartelu OPEC, který rozhoduje o nastavení politiky včetně produkčních kvót členských zemí. Podle analytiků sledující ropný trh se od tohoto zasedání v podstatě nic nečeká. Před rokem v červnu bylo zasedání krátké a reakce ropy nebyla výrazná, protože se politika v souladu s očekáváním nezměnila. Na druhé straně spekulační dlouhé pozice jsou v případě ropy Brent na rekordních úrovních, což by mohlo některé spekulanty motivovat k výběru zisků.

Nejsledovanějším členem je Saudská Arábie, kterou dvě desetiletí zastupoval ministr pro ropu Ali Al-Naimi. Nedávno se stal ministrem Khalid al-Falih, který byl ředitelem ropné společnosti Saudi Aramco. Nový ministr kromě ropy získal na starost i průmysl, těžbu jiných komodit, jadernou energetiku a obnovitelné zdroje.

Význam kartelu OPEC

Zakladatel konzultantské společnosti PIRA Gary Ross řekl, že význam kartelu OPEC nadále klesá. Minulé zasedání kartelu v prosinci roku 2015 jsme okomentovali v tomto článku, kdy se kartel rozhodl v závěrečné zprávě neuvést produkční kvótu, což se interpretovalo jako faktické zrušení kvóty. Již loni řada analytiků včetně Jamieho Webstera z IHS říkala, že kartel OPEC je již mrtev a v prosinci 2015 to kartel sám potvrdil.

OPEC naposledy změnil produkční kvótu v prosinci roku 2008, kdy se kvóta snížila kvůli poklesu globální poptávky v rámci finanční krize. Pro porovnání v období let 1998-2008 OPEC změnil produkční kvótu 27x.

Ceny ropy se z únorových minim 27 dolarů vzrostly k 50 dolarům za barel, nicméně stále jsou výrazně níže než v červnu 2014, kdy ropa stála přes 100 dolarů. Ceny ropy se propadly kromě silného dolaru i kvůli vyšší produkci členů OPEC a zemí jako Kanada nebo USA.

Bude OPEC produkci zvyšovat?

Řada analytiků se domnívá, že se může produkce členů OPEC nadále zvyšovat, pokud se země nedohodnou na stanovení produkčních limitů. V současnosti je za faktickým ekonomickým lídrem Saudské Arábie považován korunní princ Mohammad bin Salman, který oznámil, že by země mohla produkci navyšovat v případě navyšování produkce u jiných zemí.

V dubnu zkrachovalo jednání členů OPEC a Ruska o zmrazení produkce na lednových úrovních, což bylo komentováno zde. Ačkoliv byla řada indikátorů, která naznačovala, že jednání skončí fiaskem, tak ropa po víkendovém jednání výrazně propadla. Tento propad byl nicméně krátkodobý, protože cena ropy z únorových minim nerostla kvůli jednání OPEC a Ruska, ale kvůli růstu spotřeby rafinérských produktů v Indii a růstu spotřeby benzínu na rekordní úrovně v USA, kde nadále klesá i produkce ropy z břidlic.

Dlouhé pozice spekulantů jsou na velmi vysokých úrovních, přijde korekce cen ropy?

Následující graf ukazuje vývoj čisté dlouhé pozice hedgeových fondů a jiných velkých spekulantů u ropy Brent a WTI za posledních 5 let v mil. barelů.

Červená křivka ukazuje, že v posledních týdnech došlo k redukci čisté dlouhé pozice, zatímco u WTI se čistá dlouhá pozice navyšovala. Ačkoliv se od zasedání kartelu OPEC v podstatě nic nečeká, tak podle řady analytiků je možné, že někteří spekulanti mohou vybírat zisky a cena ropy může zaznamenat korekci.

Zdroj: Bloomberg, Reuters


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde