Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Pegas Nonwovens: shrnutí konferenčního hovoru s managementem

Pegas Nonwovens: shrnutí konferenčního hovoru s managementem

26.5.2016 19:12, BAAPEGAS

Dnes od 17h se konal konferenční hovor s managementem společnosti Pegas Nonwovens. Hlavním bodem hovoru byla otázka výstavby nové výrobní linky. Management sdělil, že rozhodnutí, kde nakonec nová linka bude postavena (zda v ČR – v místě sídla společnosti ve Znojmě nebo v Egyptě), padne v polovině června. Podle slov šéfa Pegasu Františka Řezáče se situace nyní jeví tak, že společnost bude potřebovat kapacity spíše v Evropě, což by hovořilo pro výstavbu linky ve Znojmě.

Podle našeho názoru má nyní Pegas poměrně značnou flexibilitu v rozhodování, když ve svém egyptském závodě má již nyní dostatečné kapacity k tomu, aby postavil celkem tři menší linky a nový sklad ve Znojmě (jenž by měl být dostavěn v průběhu 3Q 2016) pojme, podle slov managementu, celkem dvě menší linky. Pegas se tak může rozhodnout podle aktuální situace na trhu, podle toho, kde bude mít největší odbyt, podle struktury poptávky, podle produktového portfolia apod.

Management dále dnes vyjádřil spokojenost nad výsledky za 1Q 2016. Společnost nezaznamenala žádné významné neplánované odstávky výrobních linek, výroba tak byla v průběhu prvního letošního kvartálu plynulá a dosáhla téměř rekordní úrovně, s čímž souvisí i silné prodeje, jenž zaznamenaly meziroční růst. Meziroční pokles provozní ziskovosti tak byl v podstatě způsoben téměř výhradně mechanismem přenesení cen vstupů (tedy vývojem cen polymerů), což je externí vliv, jenž Pegas nemůže ovlivnit. Ceny polymerů jsou podle vyjádření managementu aktuálně relativně stabilní a drží se na poměrně nízkých úrovních.

František Řezáč však zmínil vývoj cen polymerů jako jedno z hlavních rizik pro letošní vývoj provozní ziskovosti. Jejich případný výraznější růst v následujících měsících by znamenal negativní vliv mechanismu přenesení cen vstupů s nepříznivým dopadem do EBITDA. Pegas však většinou ve svých prognózách s rizikem volatility cen polymerů počítá, když výhled EBITDA je tradičně stanovován do poměrně širokého rozpětí. Nejinak je tomu i letos. Výhled EBITDA pro rok 2016 je posazen do rozmezí 43 – 49 mil. EUR a byl po dnešních výsledcích potvrzen.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde