Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Stock Spirits Group: Střípky z konference J. P. Morgan o spotřebním sektoru

Stock Spirits Group: Střípky z konference J. P. Morgan o spotřebním sektoru

25.5.2016 17:40, BAASTOCK

Výroční konference J. P. Morgan o spotřebním sektoru přinesla několik informací také o likérce Stock Spirits.

Likérka potvrdila, že je spokojena s analytickým konsensem na rok 2016, zveřejněným na jejích stránkách. Dva oslovení analytici očekávají, že společnost letos utrží 278,5 mil. EUR, dosáhne zisku EBITDA ve výši 52,6 mil. EUR a základního zisku na akcii ve výši 11,6 centů.

K situaci v Polsku společnost uvedla, že její aktualizovaná strategie, zveřejněná spolu s výsledky za 2015, nepředpokládá uvolnění konkurence. Likérka věří, že její hlavní konkurent, ruská společnost Roust, dále snížila cenu své vlajkové lodi – vodky Zubrowka, která je tak pro Roust pravděpodobně ztrátová. Marie Brizard, která je se značkou Sobieski dalším významným hráčem na polském trhu s vodkou, dle svého reportu za 1Q v lednu naopak zvedla ceny o 2 %.

Likérka Stock od února snížila ceny vybraného zboží v Polsku, což zřejmě souvisí s přehodnocením strategie. Podle přehodnocení polští spotřebitelé mají své oblíbené značky, ale někteří změní značku, pokud cenový diferenciál mezi přímo si konkurujícími značkami příliš vzroste. Analytici J. P. Morgan uvádí, že zatímco v roce 2013 byly ceny značky Czysta podobné jako u konkurenční značky Krupnik a nižší oproti značkám Zubrowka a Sobieski, tak nyní je Czysta v porovnání s konkurenty dražší.

Zatímco Stock přes diskontní řetězce prodává lahve s méně populárními vyššími objemy, Roust podle ní přes diskonty prodává širší spektrum produktů. Roust však získává pozici i na trhu tradičních prodejců, kde podle prezentace společnosti Roust s odkazem na agenturu Nielsen měla společnost v březnu 40,9% podíl, Stock 30,2% podíl a Sobieski 13,9 % podíl. Na celém polském trhu s vodkou drží Roust 40% podíl, Stock Spirits 25% podíl a Sobieski 15,4% podíl.

Stock Spirits věří, že česká značka Božkov bude nadále i nadále přinášet dobré výsledky. Itálie zůstává pro Stock i nadále malým trhem (12% podíl na tržbách za loňský rok), kde má společnost nadproporcionálně vysoké fixní náklady. Stock by si rád tržní podíl dokoupil, většina potenciálních akvizičních cílů jsou však rodinné podniky, které jejich majitelé nechtějí prodat.

Společnost zopakovala, že se v současnosti soustředí na zlepšení výsledků v Polsku a pravdědobně se proto nepustí do velkých fúzí a akvizic. Pokud však do konce roku nedojde k dokončení podobné transakce, bude hledat cesty, jakými by vrátila hotovost svým akcionářům. Společnost očekává, že v roce 2016 dosáhne volného toku hotovosti (FCF) ve výši alespoň 20 mil. EUR.

Zdroj: J.P. Morgan, Stock Spirits, Roust, Marie Brizard


Jan Tománek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6480326,01597
USD22,7827924,04721
GBP28,7589630,35504
CHF25,1325926,52742
PLN5,711026,02798

Kompletní informace zde