Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > V neděli jedná kartel OPEC s jinými zeměmi o zmrazení produkce na lednových úrovních

V neděli jedná kartel OPEC s jinými zeměmi o zmrazení produkce na lednových úrovních

15.4.2016 17:04

Kartel OPEC s Ruskem a jinými zeměmi bude v neděli jednat o zmrazení produkce ropy na lednových úrovních. Řada analytiků je poměrně skeptická a nevylučuje, že trh bude výsledkem zklamán. Na druhé straně se může jednat o základ budoucí dohody, která by mohla přinést vyšší ceny ropy.

Ačkoliv v procentuálním vyjádření růst cen ropy z 26 dolarů na 40 dolarů vypadá významně, tak se stále jedná o 14 dolarů. Proč ale ceny ropy vzrostly? Jedním z důvodů je zlepšení sentimentu na trzích, protože ropa je korelovaná s akciovými indexy. Druhým je rostoucí spotřeba benzínu v USA, která je meziročně na rekordních úrovních. Třetím důvodem může být i očekávání ohledně dohody o zmrazení produkce.

Analytici Citigroup dnes řekli, že neočekávají žádné závazné dokumenty a v nejlepším případě se může jednat o gentlemanskou dohodu. V případě žádné dohody by trh měl očekávat v pondělí výrazný pokles cen ropy. Pokud by se země dohodly, ale dohoda bude mít trhliny, tak by podle Citigroup v pondělí ropa měla klesat méně.

I kdyby se produkce ropy zmrazila na lednových úrovních, tak se jedná fakticky o zvýšení produkční kvóty kartelem OPEC s příslibem Ruska a jiných zemí.

Commerzbank má podobný pohled jako Citigroup, když očekávají dohodu o zmrazení produkce bez konkrétních závazků. Podle analytiků z Commerzbank jednání nezmění situaci na ropném trhu.

Podle obchodníků s fyzickou ropou je důležité sledovat vývoj spotřeby rafinérských produktů. Vzhledem k tomu, že málokdo očekává snížení globální nabídky, tak přebytek na ropném trhu může vyřešit jedině rostoucí poptávka.

Následující graf ukazuje vývoj odhadu poptávky po benzínu v USA v mil. barelů za den.

Ačkoliv leden byl letos meziročně slabší, tak od února je poptávka po benzínu meziročně lepší. Od března je dokonce na historicky nejvyšších úrovních. Prozatím se zdá, že američtí řidiči letos v létě mohou spotřebovat nejvíce benzínu v historii díky nízkým cenám benzínu.

Zdroj: Wall Street Journal, Reuters, John Kemp


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde