Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Výrobci helikoptér – nečekaná oběť nízkých cen ropy

Výrobci helikoptér – nečekaná oběť nízkých cen ropy

31.3.2016 11:38, GE*, LMT, TXT, BRS-, HELIF*

Nízké ceny energetických komodit, které se v posledních měsících staly novým normálem, negativně působí na řadu společností. Kromě samotných těžařů těchto komodit se jedná především o banky, které tyto společnosti ve velkém úvěrují a u kterých hrozí nesplacení úvěrů v případě krachu některých komoditních společností. Tento fakt stál do jisté míry i za poklesem akciových indexů v úvodu letošního roku, kdy komoditní a finanční tituly patřily k nejhůře performujícím sektorům v USA i Evropě. Nízké ceny ropy a plynu však mohou mít překvapivý dopad i v těch oblastech ekonomiky, kde to nemusí být na první pohled patrné, což je i případ výrobců helikoptér.

Nízké ceny ropy (a s tím související levné pohonné hmoty) se z pohledu výrobců helikoptér na první pohled jeví jako pozitivní impuls pro prodeje nových strojů, jak tomu je například u výrobců letadel. Na druhou stranu se však zdá, že pozitivní vliv nízkých cen paliv nedokáže vyvážit nižší poptávku po helikoptérách ze strany ropných společností, do kterých přitom v současnosti směřuje více než čtvrtina všech strojů určených pro komerční využití (viz graf níže). Ropné společnosti využívají helikoptéry především pro přepravu mezi těžebními plošinami a pro průzkum nových lokalit.

Pětina z celkových 1900 helikoptér v ropném průmyslu aktuálně leží ladem a dle expertů z oboru by měl tento podíl v nejbližší době ještě narůstat. To představuje výrazný obrat situace oproti době před dvěma roky, kdy výrobci helikoptér nezvládali uspokojit vysokou poptávku po nových strojích ze strany komoditního sektoru. Běžnou praxí u řady komoditních společností tehdy bylo například sdílení helikoptér. Výraznější pokles tržeb z prodeje komerčních helikoptér byl patrný již v loňském roce (viz graf níže). Analytici společnosti Teal Group, která se zabývá tvorbou analýz pro letecký sektor, navíc očekávají další pokles tržeb v letošním roce.

 

Pokles poptávky po nových strojích ze strany komoditního sektoru znamená komplikaci pro přední výrobce helikoptér pro komerční využití. Řada z nich navíc v nedávné době výrazněji investovala ať už do vývoje nových modelů (to je případ společností Airbus nebo Textron) nebo do nákupu společností z tohoto sektoru (konglomerát General Electric nedávno zaplatil 1,8 mld. USD za největšího pronajímatele helikoptér Milestone Aviation Group). Otázkou, je jakým způsobem výrobci naloží s novými stroji, které se nepodaří prodat.

Nižší zájem ze strany ropných společností již tvrdě dopadl především na provozovatele přepravy pomocí vrtulníků. Z těchto přepravců jsou na ropný průmysl úzce napojené například společnosti CHC Group a Bristow Group, které se aktuálně snaží přeorientovat na záchranné mise, lékařské účely a lety pro VIP klientelu. Tento přechod však není vůbec jednoduchý vzhledem k tomu, že výbava helikoptér určených pro odlišné účely se značně liší. Ropný sektor rovněž preferuje jiné modely než ostatní zákazníci.

Velká část významných provozovatelů helikoptér v současné době přistupuje k výraznému omezení objednávek nových strojů. Například společnost Era Group, jeden z největších poskytovatelů helikoptér v Mexickém zálivu, oznámila, že uvažuje o zrušení až třetiny objednávek, které by se mělo týkat i dohod s divizí Sikorsky, která spadá pod společnost Lockheed Martin. Špatnou situaci v sektoru dokumentuje i výrazný propad akcií výše zmíněných společností CHC a Bristow, ty se aktuálně obchodují za zlomek ceny z dubna 2014 (viz graf níže). Dle expertů z oboru je jen otázkou času, kdy se špatná situace provozovatelů největších komerčních letek v plném rozsahu přesune i na hlavní výrobce helikoptér.

 

Zdroj: The Wall Street Journal, Bloomberg


Tomáš Spousta, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde