Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Porovnání vývoje cen ropy a ETF USO

Porovnání vývoje cen ropy a ETF USO

7.3.2016 14:59

Jeden z nejpopulárnějších nástrojů na obchodování ropy v USA je veřejně obchodovaný fond (ETF) s tickerem USO. Tento nástroj je populární, protože se obchoduje stejně snadno jako kterákoliv jiná akcie. USO je fond, jehož podkladové aktivum jsou futures kontrakty na ropu WTI. Pokud roste cena ropy, tak roste cena i tohoto ETF. Problém nastává v případě, že investor drží ETF dlouhodobě, protože kontrakty každý měsíc expirují. ETF musí kontrakt tzv. rolovat, v tomto případě prodej stávajícího kontraktu a nákup kontraktu s pozdější splatností.

Již druhým rokem je futures křivka u ropy ve stavu contango, což znamená, že pozdější kontrakty mají vyšší cenu než ty s bližší splatností. Rozdíl je tedy kladný a ETF při rolování vykáže ztrátu.

První graf ukazuje srovnání vývoje cen aktivního kontraktu ropy WTI a ETF USO. Obzvláště v posledních měsících je vidět, že cena ropy roste rychleji než cena ETF USO. Důvodem jsou ztráty při rolování, které jsou jednou měsíčně.

Následující graf ukazuje aktuální futures křivku u ropy. Čím je křivka strmější (tzn. rozdíly jsou větší), tím USO bude mít horší výkonnost.

 

Zdroj: Bloomberg

Pokud vzroste cena ropy za měsíc o 10 %, tak ETF po rolování vzroste o méně než 10 %. Aktuální rozdíl mezi dubnovým a květnovým kontraktem je přibližně 5 %, což způsobuje značný problém pro dlouhodobé držitele tohoto ETF. V případě rozdílu mezi březnovým a dubnovým kontraktem činil tento rozdíl i 8 %.

Tento článek pojednává o rozdílu mezi ropou WTI a Brent a vysvětluje potenciální důvody. Rozdíly u futures kontraktů na ropu Brent jsou výrazně nižší než u WTI, což pro držitele ETF na Brent (ticker BNO) znamená i nižší ztráty při rolování. V případě ETF na shortování ropy (spekulace na pokles cen ropy) se jedná o zisk při rolování, protože ETF zavírá pozici tím, že aktuální kontrakt nakoupí a prodává pozdější za vyšší cenu.

Tento odkaz poskytuje informace pro zájemce o ETF, které lze obchodovat na americkém trhu. Kupříkladu se jedná o ETF USO (ropa WTI), BNO (ropa Brent), UNG (americký plyn) a jiné například UGA (ETF na americký benzín). ETF s tickerem DNO poskytuje zájemcům spekulaci na pokles cen ropy. V záložce Fund Info a Roll Dates lze nalézt období, kdy tyto ETF rolují kontrakty. V tomto období budou ETF spekulující na růst cen ropy ztrácet.

Výše uvedené ETF jsou obchodované v USA a jsou bez tzv. páky, tzn. 1% změna u ceny ropy přibližně odpovídá 1% změně u ETF. Jiná výkonnost v delším horizontu je z části vysvětlena právě rolováním a rozdílem mezi futures kontrakty.  S držením ETF jsou rovněž spojeny poplatky pro správce fondu. Tyto poplatky lze nalézt v záložce Fund Details v řádku Management Fee.

Následující tabulka udává přehled pro ETF USO, který kopíruje vývoj ceny ropy.

Rolování kontraktů ETF s tickerem USO v roce 2016
 ZačátekKonec                                            
6. ledna 11 ledna
8. února 11. února
7. března 10. března
6. dubna 11. dubna
6. května 11. května
7. června 10. června
6. července 11. července
8. srpna 11. srpna
6. září 9. září
6. října 11. října
7. listopadu 10. listopadu
6. prosince 9. prosince

 Zdroj: http://www.unitedstatescommodityfunds.com


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde