Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Google vyvíjí systém, který bude schopen lokalizovat místo pořízení fotografie

Google vyvíjí systém, který bude schopen lokalizovat místo pořízení fotografie

26.2.2016 16:25, GOOGL

Společnost Google odhalila systém, který se na základě předložené fotografie pokouší určit zeměpisnou polohu, kde byla pořízena. Ze strany Googlu se jedná o další experiment na poli pokročilých metod strojového učení (tzv. deep learning). Navzdory faktu, že výše zmíněný projekt se nachází teprve v plenkách, jedná se o další příklad toho, jak rychle výzkumné skupiny v Silicon Valley v oblasti strojového učení a umělé inteligence postupují.

Nový projekt Googlu (který nese název PlaNet) spočívá v tom, že algoritmu jsou v náhodném pořadí předkládány fotografie pořízené v různých částech světa. Cílem je co nejpřesněji určit zeměpisnou délku a šířku, kde byla daná fotografie pořízena. Tento úkol je velmi obtížný i pro zcestovalého člověka, systém PlaNet však již nyní dokáže v této „hře“ drtivou většinu populace porážet. Dle výsledků testování, které provedl tým Googlu byla průměrná odchylka dosažená člověkem 2 321 km, zatímco průměrná odchylka systému PlaNet činila 1 132 km.

Tohoto výsledku dosáhl tým pod vedením Tobiase Weyanda tím, že umožnil neuronové síti, na které je celý systém postaven, poznat více míst než by mohl navštívit člověk. Tým výzkumníků nejprve rozdělil plochu světa na 26 tis. čtverců, ze kterých každý představuje jednu specifickou geografickou oblast. Ke každému čtverci byla následně přiřazena databáze fotografií, pro odhad vah modelu bylo přitom využito celkem 126 mil. fotografií. Testování modelu, ze kterého vychází i výše zmíněná přesnost bylo provedeno na souboru obsahujícím 2,3 mil. jiných fotografií.

Je otázkou, zda bude Google schopný v blízké budoucnosti tento systém ještě nějak vylepšit a případně přímo monetizovat. Nové poznatky by však mohly nalézt zajímavé využití v ostatních projektech, na kterých se Google podílí.

Zdroj: Financial Times


Tomáš Spousta
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde