Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Miliardář Krúpa skupuje akcie likérky Stock Spirits, jejímu londýnskému managementu hrozí vyhazovem

Miliardář Krúpa skupuje akcie likérky Stock Spirits, jejímu londýnskému managementu hrozí vyhazovem

16.2.2016 12:36, BAASTOCK

Miliardář Pavol Krúpa se zajímá o společnost Stock Spirits Group. Podle Krúpy je management společnosti nekompetentní, anebo v minulosti došlo ke zkreslení výkonnosti. V případě získání významnějšího podílu by inicioval zrušení londýnského ředitelství, ve hře by bylo i rozdělení společnosti.

Pavol Krúpa, který ovládá slovenskou finanční skupinu Arca Capital, v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že kupuje akcie společnosti Stock Spirits Group na volném trhu a také oslovuje držitele větších balíků akcií s cílem získat více než 5% podíl. Zajímá se i o pohledávky společnosti.

Akcie společnosti ztratily téměř třetinu tržní hodnoty poté, co management společnosti v listopadu oznámil snížení výhledu zisku na rok 2015 kvůli pokračujícím problémům na polském trhu. „Začali jsme pátrat po tom, co se s firmou stalo. A na základě našich informací to může mít dvě souvislosti. Buď je management nekompetentní a musí být vyměněn, anebo šlo v minulosti o účelové zkreslení výkonnosti firmy a to se pokusíme prošetřit,“ říká Krúpa.

V nejbližší době plánuje podat podněty k šetření regulátorům třech finančních trhů, na kterých se akcie společnosti obchodují, zda nedošlo k podvodům v účetnictví a správě společnosti. Jinak je podle něj společnost zdravá.

V případě, že by se Krúpovi podařilo získat vliv na chod společnosti, tak by inicioval zrušení jejího ředitelství v Londýně a zvažoval by její rozdělení na lokální jednotky, protože mezi nimi podle něj momentálně nefungují žádné synergie.

O společnost se zajímá také ředitel a největší akcionář polské distributorské společnosti Eurocash, Luis Manuel Conceica Do Amaral, který ve Stocku získal 8,1% podíl. Menší podíly ve společnosti si pořídilo také její vedení.

Společnost na konci ledna potvrdila listopadový výhled, kompletní výsledky za rok 2015 zveřejní 10. března 2016.

Krúpa se zajímá také o společnost NWR.

Akcie společnosti Stock Spirits Group (BAASTOCK) dnes rostou o 1,82 % na 47,5 Kč.

Zdroj: Hospodářské noviny


Jan Tománek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde