Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Země Saudské Arábie a Ruska se dohodly na zachování produkce na lednových úrovních (5)

Země Saudské Arábie a Ruska se dohodly na zachování produkce na lednových úrovních (5)

16.2.2016 10:14

Schůze zástupců zemí Saudské Arábie, Ruska, Kataru a Venezuely již skončila. Země se dohodly na zachování produkce na lednové úrovni.

Ministr Saudské Arábie Naimi řekl, že je již vidět, že nabídka ropy kvůli současným cenám klesá. Dnešní dohoda o zachování produkce ropy je dostatečná pro stabilizaci trhu a doufá, že země v rámci kartel OPEC i mimo něj návrh přijmou. Naimi dále řekl, že v příštích měsících posoudí další kroky na stabilizaci trhu. Dohodu dnes označil za úspěšnou.

Zástupce Venezuely oznámil, že se tuto středu setká se zástupci Íránu a Iráku.

Analytik Olivier Jakob konzultantské společnosti Petromatrix agentuře Bloomberg řekl, že zachování produkce na současných úrovních nevytvoří okamžitý obrat v cenách ropy, nicméně se jedná o lepší základy pro zotavení cen ve druhé polovině roku.

Podle agentury IEA Saudská Arábie těžila v lednu 2016 10,2 mb/d , což je o něco méně než v červnu 2015 na úrovni 10,5 mb/d. Rusko podle oficiálních dat v lednu vytěžilo 10,9 mb/d, což je nové postsovětské maximum.

Následující obrázek ukazuje úrovně produkce zemí s největší produkcí. Červenou barvou jsou označeny země, které se dnes dohodly na zachování produkce na stejných úrovních.

Někteří analytici poukazují na to, že se země Saudská Arábie a Rusko dohodly na zachování produkce na tak vysoké úrovni produkce. Zajímavé bude, zda a do jaké míry bude Írán souhlasit se zachováním těžby na lednových úrovních, když se teprve v lednu zrušily sankce. Írán nedávno vypravil první tanker s ropou do Evropy od zrušení sankcí. Podle agentury Bloomberg Írán bude chtít zmrazit produkci až po jejím zvýšení na úrovně před zavedením sankcí.

Ruský ministr pro energetiku uvedl, že je příliš brzy mluvit o dlouhodobém dopadu dohody na rubl a ceny ropy. Agentura Reuters zveřejnila, že ruský ministr řekl, že dohoda platí v případě, že jiné země učiní to samé.

Následující obrázek ukazuje vývoj produkce Ruska za posledních 25 let.

Druhý obrázek ukazuje vývoj produkce Saudské Arábie a Ruska od roku 2011.

Zdroj: Reuters, Bloomberg

Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde