Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Reuters: někteří členové ECB jsou skeptičtí ohledně nových monetárních stimulů

Reuters: někteří členové ECB jsou skeptičtí ohledně nových monetárních stimulů

14.1.2016 12:18

Podle agentury Reuters je několik členů Evropské centrální banky v blízké budoucnosti skeptická ohledně potřeby nových monetárních stimulů. Je tomu tak navzdory nižší očekávané inflaci a propadu akciových trhů, který u některých investorů vzbuzuje očekávání dalších monetárních stimulů k podpoře trhů.

Agentuře Reuters někteří centrální bankéři řekli, že není okamžitá potřeba stimulů, i kdyby akciové trhy nadále klesaly. Právě pokračující pokles cen ropy snižuje výhled inflace a aktuálně je očekáváná inflace pro rok 2018 níže než cíl ECB. Nicméně i přesto není podle jednoho bankéře důvod k dalším krokům.

Guvernér jedné banky, který si nepřál být jmenován, řekl: „ECB vykonala svou práci, vytvořila prostor k výraznému přizpůsobení. Nyní je čas, aby práci vykonaly i jiné instituce v rámci fiskální politiky, investic do infrastruktury a strukturálních reforem“.

Prezident ECB Mario Draghi v prosinci zklamal trhy, když oznámil menší než očekávaný měnový stimul. Kupříkladu index DAX v ten den ihned začal klesat o více než 3 % z hodnot přes 11 tisíc bodů (technicky zde index byl krátce nad 200denním klouzavým průměrem a poté klesl pod ním). Evropská měna vůči dolaru skokově posílila o 3 %, což je u této měny velice vzácné. Někteří nicméně nevylučují, že některé kroky budou v budoucnosti potřeba. Na druhé straně nechtějí vytvářet přílišné naděje pro trhy, aby nedošlo k dalšímu zklamání trhů.

Podle jiného bankéře není měnová politika kredibilní, pokud se mění každý měsíc. A v březnu letošního roku očekává, že se teprve začne diskutovat o dopadu současné politiky a co by oni měli změnit.

V prosinci ECB snížila depozitní sazbu do záporných hodnot a prodloužila nákupy aktiv ECB o šest měsíců.

Guvernér centrální banky Litvy řekl, že nízké ceny ropy mají pozitivní ekonomické dopady. ECB by se měla zaměřit na jádrovou inflaci, která nezahrnuje volatilní ceny u jídla a energií. Jádrová inflace ve srovnání se spotřebitelskými cenami vypadá relativně lépe.

Zdroj: Reuters


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde