Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Saudská Arábie zvažuje prodej části akcií u ropného giganta Saudi Aramco

Saudská Arábie zvažuje prodej části akcií u ropného giganta Saudi Aramco

8.1.2016 13:33

Představitelé Saudské Arábie oznámili, že zvažují prodej části akcií státní ropné společnosti Saudi Aramco. Podle Wall Street Journal je téměř jisté, že se nebude jednat o významný podíl společnosti. Prodej akcií by mohl být úpisem formou IPO a stát by mohl prodejem získat miliardy dolarů.

Saudi Aramco dnes ve svém prohlášení uvedla, že prozkoumává řadu možností, jak prodat určitý podíl akcií. Dále společnost uvedla, že zvažuje i úpis akcií aktiv ze segmentu downstream (zpracování ropy).

Saudi Aramco jako samostatná společnost těží nejvíce ropy na světě, když pokrývá celou produkci Saudské Arábie na úrovni 10 mb/d, což je více než celková produkce ropy USA (9,2 mb/d).
Největší soukromá ropná společnost Exxon Mobil těží přes 5 mb/d (podobně jako ruská společnost Rosneft) a v případě prokázaných rezerv se jedná o výrazný rozdíl. Exxon Mobil měla v roce 2014 prokázané zásoby na úrovni 25,3 mld. ropných ekvivalentů, zatímco Saudia Aramco podle vlastních údajů měla 261 mld. ropných ekvivalentů. Někteří odborníci ale nevěří číslům o stavu ropných rezerv, protože nebyl nikdy zveřejněn audit rezerv a většina detailů o velikosti obrovských ropných polích je tajná.

Saudi Aramco ropu pouze netěží, ale i zpracovává, přičemž se na segment downstream stále více zaměřuje. Společnost provozuje rafinérie v Saudské Arábii a má podíly v rafinériích v řadě zemí včetně USA.

Nedávno Saudská Arábie umožnila zahraničním investorům obchodovat na zdejší burze Tadawul, která má výkonnost rovněž výrazně korelovanou s cenou ropy.

Rozpočet Saudské Arábie je pod značným tlakem, protože země finančně spoléhá na prodej ropy, která se zlevnila za dva roky o více než 60 %. Saudská Arábie rovněž v minulém roce najala řadu poradců z investičních bank, aby se snížily vládní výdaje. Z prodeje ropy Saudská Arábie financuje prakticky vše od zdravotnictví po armádu. Na druhé straně země má nadále významné devizové rezervy, které se ale s propadem cen ropy snižují.

Zajímavostí je, že se cena benzínu v Saudské Arábii zvýšila o 50 %, protože země snížila subvence na benzín, nicméně i tak stojí v přepočtu necelých 6 českých korun.

V odkazu http://www.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/ lze najít ceny benzínu řady zemí ve světě a porovnat například s Českou republikou.

Zdroj: Wall Street Journal, Bloomberg


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5619225,92508
USD22,9783624,25364
GBP28,5736030,15940
CHF25,1432926,53871
PLN5,693996,01001

Kompletní informace zde