Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Ocel aktuálně: Americké clo na zahraniční ocel, čínské úvahy o omezení produkce

Ocel aktuálně: Americké clo na zahraniční ocel, čínské úvahy o omezení produkce

23.12.2015 20:46, AKS*, X, TKA

Ohledně oceli byly zveřejněny dvě důležité zprávy. Americké ministerstvo obchodu se chystá uvalit clo na zahraniční, především čínskou produkci. Čína zvažuje prostředky pro omezení produkce této průmyslové slitiny.

Čína zvažuje vytvoření fondu s cílem snížit produkci oceli

Čínská tisková agentura Xinhua zveřejnila zprávu, podle které Čína zvažuje vytvoření zvláštního fondu pro snížení čínské produkce oceli. Čínská asociace železa a oceli uvedla, že produkce oceli bude jedním z hlavních odvětví, které v příštích letech čeká omezení produkce kvůli slabé očekávané poptávce v nejbližších letech. Z tohoto důvodu se zvažuje vytvoření fondu, který by se tímto problémem zabýval, ačkoliv nebyly zveřejněny další detaily o jeho fungování, účastnících či velikosti.

Agentura uvádí, že v posledních 10 měsících produkce oceli klesla o 2,2 % na 675 mil. tun, ze kterých bylo v tomto období využito jen 87,5 % této produkce.

Americké ministerstvo obchodu navrhuje uvalit clo na zahraniční korozivzdornou ocel, především na čínskou

Americké ministerstvo obchodu včera zveřejnilo předběžný nález, podle kterého je především čínská korozivzdorná ocel prodávána pod cenou a bude na ní uvaleno 256% clo. Uvalení cla se dotkne také dalších zemí (Indie, Jižní Korea, Itálie), které do Spojených států exportují svou ocel, ačkoliv bude zavedenou pouze v řádu procent. Importy korozivzdorné oceli do USA jsou odhadovány na 2,16 mld. USD. Antidumpingové opatření se nedotkne taiwanských exportů a italské společnosti Marcegaglia. Podle listopadové vládní zprávy exportují všechny zmíněné země vyjma Taiwanu ocel za dumpingové ceny.

Americké ocelářské společnosti podaly stížnosti proti cenám za tepla válcované oceli, za studena válcované oceli a korozivzdorné oceli. Spojené státy již na začátku listopadu oznámily vyrovnávací cla.

Evropské ocelářské společnosti na dnešní zprávy zareagovaly růstem, např. ThyssenKrupp (TKA) si připsal 6,7 %. Oproti tomu americké společnosti, např. United States Steel Corporation (X; -4,8 %) a AK Steel Corporation (AKS; -3,9 %), oslabují kvůli obavám, že učiněná opatření nebudou stačit na zadržení importu oceli do Spojených států. „Jsou to velká čísla, ovšem ne nepřekonatelná,“ uvedl Dan Milikowsky ze společnosti Jordan International, která se importem zabývá.

Zdroj: Bloomberg, Xinhua


Jan Tománek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5940325,95897
USD22,9851724,26083
GBP28,6052230,19278
CHF25,2542126,65579
PLN5,704556,02115

Kompletní informace zde