Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Nová elektrárna RWE se nespustí kvůli nízkým cenám silové elektřiny

Nová elektrárna RWE se nespustí kvůli nízkým cenám silové elektřiny

23.12.2015 11:02, RWE, EOAN

Německá energetická koncepce preferující obnovitelné zdroje na úkor fosilních paliv způsobuje, že nové elektrárny nebudou možná nikdy vyrábět elektřinu. Důvodem jsou natolik nízké ceny silové elektřiny, že při její výrobě by společnostem vznikala ztráta.

Problém se hlavně týká německých společností RWE a E.ON, nicméně cena silová elektřiny v Německu v podstatě určuje i cenu elektřiny v České republice.

RWE nespustí novou uhelnou elektrárnu Westfalen-D za 1 mld. EUR, zatímco konkurenční E.ON letos oznámila, že zavře dvě nové plynové elektrárny. Ukazuje se, jakým těžkým podmínkám musí energetické společnosti čelit. Následující graf ukazuje vývoj akcií RWE a E.ON v porovnání s německým akciovým indexem DAX od roku 2006.

V rámci indexu DAX obě společnosti jsou akcie s nejhorší výkonností. Od roku 2009 vývoj indexu DAX překonával výkonnost akcií RWE a E.ON. Tyto společnosti se v příštím roce rozdělí, aby se lépe přizpůsobily energetické koncepci Německa. Podle posledních plánů Angela Merkelová chce v Německu zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na výrobu elektřiny z 30 na 45 %.

Právě pokles cen silové elektřiny způsobuje krizi pro konvenční zdroje, přičemž je na trhu významný přebytek kapacity. Pokračující pokles cen mění kalkulaci ziskovosti pro stavbu nebo dokončení nových elektráren, které využívají fosilní paliva.

Pro budoucnost tradičních elektráren bude podstatné, zda bude efektivně možné skladovat elektřinu. V současnosti se vyvíjí velké baterie, které by mohly část elektřiny za příznivých podmínek ze solárních panelů a větrníků uskladnit. V tom případě by podle některých analytiků konvenční zdroje přestaly být využívány i pro vyrovnávací účely, kdy obnovitelné zdroje nedokáží uspokojit poptávku.

Nicméně podle ministra hospodářství Garrelta Duina Severního Porýní-Vestfálsko budou konvenční zdroje potřeba i po roce 2050. Je totiž nutné mít záložní kapacitu alespoň 50 GW, což je přibližně polovina současné kapacity konvenčních zdrojů.

Ceny silové elektřiny z maxim v roce 2008 klesly o téměř 70 %. V příštím roce se RWE a E.ON rozhodly vyčlenit řadu aktiv do nových společností. Rozdělení se týká aktiv se zaměřením na obnovitelné zdroje a rozvodné sítě.

Podle údajů agentury Bloomberg se dark spread, který se využívá pro kalkulaci ziskovosti uhelných elektráren, klesl z maxim v listopadu 2011 o 62 %. Plynové elektrárny nevytváří zisk od roku 2012. Cena silové elektřiny je v podstatě určena cenou energetického uhlí (o trhu se silovou elektřinou více zde). Takže i když klesají ceny energetického uhlí, tak s poklesem ceny elektřiny nemusí být tato výroba zisková u všech elektráren, protože i zde jsou rozdíly v efektivitě.

Náklady na výrobu elektřiny z větru včetně konstrukce větrníků za čtyři roky klesly o 12 %, zatímco náklady u solárních panelů se snížily o třetinu podle zdrojů zájmových skupin obnovitelných zdrojů.

Zdroj: Bloomberg


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde