Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > AstraZeneca údajně jedná o koupi společnosti Acerta Pharma

AstraZeneca údajně jedná o koupi společnosti Acerta Pharma

14.12.2015 10:58, AZN

Výrobce léčiv AstraZeneca se údajně nachází v pokročilé fázi jednání o koupi relativně málo známé společnosti Acerta Pharma. Zprávu dnes přinesl deník The Wall Street Journal s odkazem na interní zdroj, který si nepřál být jmenován.

Případná dohoda by údajně měla být zveřejněna ještě v letošním roce. Dle deníku Wall Street Journal však zatím není jisté, zda-li k dohodě skutečně dojde. AstraZeneca je údajně ochotna zaplatit za výše jmenovanou společnost přes 5 mld. USD.

Acerta přitom v současnosti nemá na trhu ani jeden schválený produkt. Společnost však v současné době vyvíjí lék na leukémii, od kterého se očekává, že bude konkurovat přípravkům společností AbbVie a Johnson & Johnson. Lék acalabrutinib, který nedávno prošel první fází klinických testů, má dle analytiků potenciál miliardových tržeb. Přípravek dosáhl v první fázi klinických testů, do které bylo zařazeno 61 pacientů, response rate 95 % (response rate = podíl počtu pacientů, kteří odpověděli, že se po podání léku jejich stav zlepšil). Tímto výsledkem lék výrazně překonal tradiční terapie, které běžně dosahují response rate 35-40 %. Nutno však dodat, že vzorek 61 pacientů není příliš reprezentativní a bude záležet, jak lék obstojí v dalších fázích testování.

Acerta je často srovnávána se společností Pharmacyclics, která společně s partnerem Johnson & Johnson prodává lék na leukémii s názvem Imbruvica. Splečnost Pharmacyclics byla v letošním roce akvírována farmaceutickým gigantem AbbVie za 21 mld. USD. Analytici očekávají, že roční tržby léku Imbruvica přesáhnou metu 5,5 mld. USD do roku 2020.

Je otázkou jakou podobu by případná akvizice společnosti Acerta měla. U společností, které generují minimální tržby je běžnou praxí, že kupující zaplatí část celkové ceny předem. Zbytek celkové částky je poté průběžně uvolňován ve splátkách podle výsledků, kterých firma dosahuje.

Zdroj: The Wall Street Journal


Tomáš Spousta
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde