Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > NWR zahájilo jednání s vládou o dalším fungování, US Steel omezuje produkci (komentář analytika)

NWR zahájilo jednání s vládou o dalším fungování, US Steel omezuje produkci (komentář analytika)

26.11.2015 15:05, BAANWR

Výkonný ředitel NWR Dale R. Ekmark dnes na webu společnosti komentoval aktuální situaci společnosti. Společnost zahájila jednání s českou vládou o jejím dalším fungování a oznámila, že jeden z klíčových zákazníků, společnost US Steel Košice, omezuje produkci oceli.

Podle prohlášení výkonného ředitele Dala R. Ekmarka se dnes společnost dozvěděla, že společnost US Steel Košice, jeden z klíčových zákazníků, snížila svou produkci oceli o více než polovinu na nejbližší období, s třetinovým snížením od září.

Podle Ekmarka za poklesem cen koksovatelného uhlí na neekonomickou úroveň stojí zpomalená celosvětová výroba. Dynamika regionálního trhu s energetickým uhlím je podle Ekmarka obtížná kvůli místní nadprodukci a agresivními cenami konkurentů v regionu, které jsou pod výrobními náklady.

V tomto kontextu společnosti NWR a OKD zahájily jednání s českou vládou o možnostech zajištění dalšího fungování v ČR.

„Slova výkonného ředitele NWR jen dokládají, v jak složité situaci se dnes těžební společnost NWR nachází. Informace o omezení produkce oceli ze strany US Steel Košice, což je významný zákazník NWR s téměř 20% podílem na celkových prodejích koksovatelného uhlí, situaci jen ztěžuje a hodnotíme ji negativně. NWR v kontextu přetrvávajících velmi obtížných podmínek na trhu s uhlím klesá hotovost. Riziko, že nasmlouvané ceny uhlí budou v roce 2016 meziročně nižší, je podle našeho názoru značné. To podle našich odhadů může mít fatální následky na celkové fungování společnosti NWR. Dnes oznámené zahájení jednání s českou vládou o budoucím fungování NWR, resp. její dceřiné firmy OKD je tak logickým vyústěním obtížené situace“ říká analytik Fio banky Jan Raška.

Akcie NWR se dnes obchodují na historickém minimu 10 haléřů.

Zdroj: OKD


Jan Tománek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4826225,84138
USD22,8985824,16942
GBP28,5886830,17532
CHF25,0722626,46374
PLN5,663545,97786

Kompletní informace zde