Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Aktuální změny v trendech u dodávek ropy mohou pomoci evropským rafinériím

Aktuální změny v trendech u dodávek ropy mohou pomoci evropským rafinériím

20.11.2015 14:58, PKN*

Na ropném trhu se udály poměrně významné změny v dodávkách ropy. Některé změny mohou být prospěšné pro evropské rafinérie. Mezi důležitými změnami je, že Rusko těží na postsovětských maximech, trh očekává výrazně vyšší produkci z Íránu a jsou již robustní data o poklesu americké produkce ropy z břidlic.

Tyto změny by měly snížit rozdíl mezi benchmarkem ropy Brent a americké ropy WTI, čímž dojde ke snížení konkurenční výhody amerických rafinérií. V současné době marže v USA jsou podpořeny tím, že část rafinérií zde kupují levnější ropu v USA, přičemž prodávají rafinérské produkty za ceny vázáné na Brent. Větší rozdíl mezi ropou Brent a WTI tedy podporuje marže v USA.

Pro některé evropské rafinérie je zajímavý rozdíl mezi ruskou ropou s názvem Ural a ropou Brent. V říjnu se rozdíl mezi ropou Brent a Ural zvýšil na 3,5 dolaru z dřívějších 1-2 dolaru. Zvyšování rozdílu odráží dostupnost ruské ropy v oblasti Baltského moře, tím jak produkce Ruska dosahuje nových postsovětských maxim. Začátkem listopadu se uskutečnily první dodávky Saudské Arábie pro polskou společnost PKN Orlen, což rovněž podporuje rozšiřování rozdílu mezi ropou Brent a Ural.

O rozdílu mezi ropou Brent a Ural jsme nedávno informovali v článku spolu s maržemi norské rafinérské společnosti Neste Oil.

Potenciální dodávky íránské ropy v příštím roce by zvýšily konkurenci v Evropě, tím by se měl rovněž rozšiřovat rozdíl. Agentura Fitch očekává, že by nejvýraznější dopad měl být přítomen ve druhé polovině roku 2016 a později, protože zvyšování dodávek íránské ropy bude pravděpodobně postupné.

Agentura Fitch zmínila, že zvyšující se rozdíl mezi ropou Brent a Ural nejlépe využije maďarská rafinérská společnost MOL a polská společnost PKN Orlen, které kupují ruskou ropu Ural, ale prodávají produkty za cenu vázanou na ropu Brent.

Z hlediska nákladů je cena ropy pro rafinérie největší složkou. Kupovat levnější ropu je tedy důležité z hlediska ziskovosti a konkurenceschopnosti. Rafinérie v západní Evropě jsou lépe situovány pro zpracování lehčí ropy Brent, zatímco rafinérie ze střední a východní Evropy jsou tradičně zaměřeny na využití těžší ruské ropy.

V posledních letech konkurence amerických rafinérií se v Evropě výrazně zvýšila. Důvodem je podstatně vyšší export rafinérských produktů z USA díky vysokým maržím, které stimulují americké rafinérie k maximalizaci produkci. Vysoké marže jsou vysoké i právě kvůli vysokému rozdílu mezi americkou ropou WTI a Brent.

Konkurenceschopnost evropských rafinérií by pozitivně ovlivnilo i posilování amerického dolaru vůči euru.

Zdroj: Fitch Ratings, Hellenic Shipping News


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde