Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Největší ropné společnosti navzdory poklesu cen ropy chtějí zachovat výplatu dividend

Největší ropné společnosti navzdory poklesu cen ropy chtějí zachovat výplatu dividend

16.11.2015 11:04

Navzdory 50% poklesu cen ropy za poslední rok se největší ropné společnosti rozhodly, že nebudou omezovat výplaty dividend akcionářům. Za prvních 9 měsíců letošního roku čtyři firmy Royal Dutch Shell, Exxon Mobil (XOM), Chevron (CVX) a BP (BP) celkově vyplatily akcionářům 28 mld. dolarů, což je nárůst přibližně o 10 % oproti roku 2014. Zatímco zisk těchto společností se snížil o více než 70 % v meziročním srovnání.

CEO francouzské společnosti Total minulý týden na konferenci v Abu Dhabi oznámil, že zrušení výplaty dividend by bylo hroznou chybou, protože by se jednalo o signál, že společnost není v dobré kondici.

Cena ropy WTI se nyní obchoduje mírně nad 40 dolary, což je nejnižší hodnota od srpna, kdy cena ropy stála i 37 dolarů, nicméně v té době byly trhy výrazně níže. Přibývá investičních bank, energetických společností a analytiků, kteří nevidí cenu ropy nad 60 dolary do roku 2017. Mezinárodní agentura pro energii minulý týden uvedla, že se budou ceny ropy pomalu zvedat k 80 dolarům do roku 2020, nicméně je možný scénář, kdy cena ropy zůstane kolem 50 dolarů.

Vzhledem k tomu, že dividendy snižují hotovost společností, tak se nabízí otázka, zda vyplácení dividend je udržitelná strategie. Výše zmíněné společnosti oznámily, že mají silné rozvahy, které jim poskytují patřičnou flexibilitu v rozhodování a mohou proto pokrývat potřebné náklady.

Důvodem proč ropné společnosti vyplácí dividendy je snížení negativního sentimentu investorů. Dividendový výnos za poslední čtvrtletí byl nejvyšší za více než desetiletí. Kupříkladu výnos podle zavírací ceny v pátek u Royal Dutch Shell je 6 %. Exxon Mobil má dokonce i zpětný odkup akcií. Společnosti Shell a BP potvrdili, že zachování dividend pro akcionáře je prioritou.

Na druhé straně ropné společnosti výrazně omezují kapitálové výdaje pro uchování hotovosti v desítkách miliard dolarů. Pokud by se ceny ropy nezvýšily ani v příštích letech, tak lze očekávat další snižování kapitálových výdajů.

Následující graf ukazuje vývoj výplaty dividend (červené sloupce) a čistý zisk/ztrátu (šedé sloupečky).

Společnost BP zmínila, že 80% nových projektů má hranici ziskovosti pod 60 dolary a očekává, že se bude hranice snižovat s poklesem nákladů na těžbu.

Ne všechny ropné společnosti zachovávají výplatu dividend ve stejné výši. Například italská společnost Eni snížila dividendu o 30% oproti roku 2014. Poskytovatel těžební techniky Transocean (RIG) na podzim oznámil, že ve 3Q a 4Q nevyplatí dividendu. V létě Chesapeake Energy (CHK) výplatu dividendy zrušila.

Zdroj: Wall Street Journal


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5940325,95897
USD22,9851724,26083
GBP28,6052230,19278
CHF25,2542126,65579
PLN5,704556,02115

Kompletní informace zde