Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Evropská centrální banka si dnešním zasedáním připravila cestu pro případné další uvolňování

Evropská centrální banka si dnešním zasedáním připravila cestu pro případné další uvolňování

22.10.2015 19:40

Evropská centrální banka dnes dle očekávání ponechala své sazby na dosavadních úrovních. Výraznější reakci trhů vyvolala až tisková konference Maria Draghiho, guvernéra ECB. Jeho slova „vrátila do hry“ i případné další snížení depozitní sazby, ačkoliv analytici zatím zmiňovali spíše rozšíření QE.

Draghi uvedl, že ECB zhodnotí své další možnosti stimulace ekonomiky eurozóny, mezi které patří i posunutí depozitní sazby dále do záporného teritoria. ECB bude do dalšího zasedání rady guvernérů 3. prosince zvažovat pro a proti jednotlivých kroků, které ECB může učinit. Na příštím zasedání také rada bude mít k dispozici novou sadu ekonomických prognóz, na které bude politika ECB reagovat.

Zatímco více než před rokem Draghi uvedl, že depozitní sazba dosáhla své dolní meze, na dnešní konferenci uvedl, že: „okolnosti se změnily, což nutně neznamená, že tento nástroj použijeme. Diskuze byla otevřená.“ Určitou nápovědou dalších kroků by také mohlo být slovo „ostražitý“, kterým se podle agentury Bloomberg Draghi ve svém projevu odkázal na svého předchůdce, Jeana-Clauda Tricheta, který jím upozorňoval na následné změny monetární politiky. Draghi uvedl, že několik členů rady naznačilo připravenost k učinění dalších kroků již na dnešním jednání, ačkoliv to nebylo převažující téma jednání a žádný způsob nebyl preferován.

Draghi zopakoval, že kvantitativní uvolňování (QE) pokračuje v objemu 60 mld. EUR měsíčně a bude pokračovat do září příštího roku nebo v každém případě tak dlouho, dokud se inflace nebude střednědobě blížit vytyčeným 2 %. Na inflaci, respektive zářijové deflaci, v eurozóně se ovšem výrazněji podepsal pokles cen energií, především ropy, jehož efekt by měl vyprchat na přelomu roku (vzhledem k tomu, že ropa nejvýrazněji klesla právě na konci minulého roku).

ECB se stejně jako americký FED na posledním zasedání odkázala na vývoj rozvojových ekonomik (mezi kterými hraje významnou roli Čína). Vývoj světové ekonomiky spolu s vývojem na komoditních a finančních trzích podle prohlášení vytváří risk zaostání za zářijovou prognózou růstu HDP i cen.

Zdroj: Evropská centrální banka, Bloomberg, The Financial Times


Jan Tománek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5711625,93484
USD23,0552324,33477
GBP28,7049530,29805
CHF25,3009126,70509
PLN5,682125,99748

Kompletní informace zde