Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Zvětšování rozdílu mezi akciemi Volkswagen by mohlo naznačovat problémy s financováním

Zvětšování rozdílu mezi akciemi Volkswagen by mohlo naznačovat problémy s financováním

12.10.2015 10:41, VOW, VOW3

Automobilka Volkswagen v souvislosti s pokrytím potenciálních nákladů u podvodu s emisemi vyhradila 6,5 mld EUR. Objevují se spekulace, že krizí postižená automobilka bude prodávat akcie, aby si zajistila financování potenciálně větších nákladů. Což může být důvodem, proč se akcie s tickerem VOW3 bez hlasovacích práv obchodují s nejvýraznějším diskontem vůči akciím s hlasovacími právy s tickerem VOW za posledních 6 let.

Navýšení kapitálu formou úpisu nových akcií by rozředilo hodnotu akcií bez hlasovacích práv (VOW3), které jsou více obchodované. Akcie bez hlasovacích práv se nyní obchodují o téměř 20 EUR níže než akcie s právy hlasovat (VOW).

Následující graf ukazuje rozdíl mezi cenou akcií s tickerem VOW3 a VOW od roku 2009.

 

Obchodovanější akcie VOW3 bez hlasovacích práv se za posledních 6 let téměř vždy obchodovaly dráže než s právy hlasovat s tickerem VOW. Akcie s tickerem VOW3 jsou rovněž v indexu DAX a jsou likvidnější, tím v sobě obsahují prémii za likviditu. Akcie s hlasovacími právy VOW jsou z 90 % vlastněny rodinou Porscheho a Piecha, německou regionální vládou Saskem a investičním fondem v Kataru.

Refinancování dluhopisů a získání bankovních půjček je možností, jak získat dostatečný kapitál k financování případných pokut a právních nákladů. Jinou možností je prodej respektive úpis akcií. Podle analytika Juergena Piepera z Bankhaus Metzler by tato možnost byla pravděpodobnější v případě nákladů přesahující 32 mld. EUR. Analytik Frank Biller z Landesbank Baden-Wuerttemberg řekl, že úpis nových akcií není prozatím nutný a je otázka, do jaké míry bude automobilka potřebovat nový kapitál.

Na druhé straně kupříkladu analytik Frank Schwope z NordLB poukazuje, že potenciální potřeba nového kapitálu plně nevysvětluje, proč se akcie VOW3 obchodují výrazně níže než VOW. Jedno možné vysvětlení je, že rodiny Pieche a Porscheho mohou kupovat více akcií právě s hlasovacími právy VOW, aby navýšily svůj podíl. 26. září společnost Porsche Automobil Holding koupila 1,5% podíl akcií od Suzuki Motor, přičemž se zástupci společností odmítli k obchodu vyjádřit.

Nejen držitelům akcií skandál přináší ztráty. Například konvertibilní dluhopisy v hodnotě 3,7 mld. EUR příští měsíc mají splatnost a držitelé těchto dluhopisů místo hotovosti získají akcie. Vzhledem ke skandálu a poklesu cen akcií mohou investoři získat akcie v nižší hodnotě, než byla původní cena dluhopisů.

Tržní kapitalizace automobilky se snížila o téměř 30 mld. EUR poté, co se zjistilo, že automobilka Volkswagen instalovala software do aut, který obcházel emisní testy.

Zdroj: Bloomberg


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4928425,85216
USD22,8586824,12732
GBP28,5507330,13527
CHF25,0177726,40623
PLN5,662715,97699

Kompletní informace zde