Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Americké rafinérie se blíží rekordnímu využití své kapacity

Americké rafinérie se blíží rekordnímu využití své kapacity

25.6.2015 15:50

V letních měsících je v USA sezónně nejsilnější poptávka po surové ropě, protože americké rafinérie nemají téměř žádné plánované odstávky. Rafinérie plánují odstávky zpravidla na jaře a na podzim, kdy je poptávka po rafinérských produktech nejnižší. V létě je sezónně silná poptávka po benzínu, zatímco v zimě se jedná o topný olej a jiné produkty.

V grafu níže vidíme vývoj objemu ropy, které rafinérie v USA zpracovávají v průběhu posledních pěti let.

 

Ve druhém grafu jsou stejná data, ale je lépe vidět, jak je poptávka vyšší i ve srovnání s 5letým průměrem. Červená křivka ukazuje aktuální rok, zatímco modrý pruh zobrazuje rozpětí zpracovaného objemu ropy za 5 let.

Ačkoliv je zde vidět rostoucí trend, tak na podzim se opět bude zpracovávat méně ropy, než se zpracovává nyní v létě. Někteří analytici upozorňují na to, že cena ropy se opět může dostat pod tlak, protože ačkoliv produkce ropy v USA pravděpodobně klesá, tak současná sezónně vysoká poptávka klesne.

Třetí graf ukazuje vývoj využití provozní kapacity amerických rafinérií v procentech od začátku roku 2014. Odstávky rafinérií by se měly projevit v sezónně nižší poptávce po surové ropě v průběhu září – listopad.

 

Někteří obchodníci s fyzickou ropou nadále zmiňují neprodané dodávky ropy v Severním moři a západní Africe. Jedním ze způsobů jak zjistit, zda je v určitém místě přebytek ropy, je spread mezi dodávkou ropy a Brentem. Konkrétně se jedná o benchmark Dated Brent, který slouží jako referenční cena fyzických dodávek v Severním moři. V Severním moři je největší diskont vůči tomuto benchmarku od roku 2008, zatímco u velice kvalitní ropy z Nigérie se jedná o nejmenší přirážku k Brentu od roku 2005.

Zajímavý článek publikovala agentura Reuters o neobvykle větším zobchodovaném počtu PUT opcí (právo na prodej). Spekuluje se, že by se mohlo jednat o hedging producentů proti poklesu ceny. Zájemci mohou článek nalézt v tomto odkazu.

Zdroj: EIA, Platts, Reuters


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5833325,94767
USD23,0931824,37482
GBP28,7161430,30986
CHF25,4162126,82679
PLN5,663685,97802

Kompletní informace zde