Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Řecký návrh obsahuje zavedení nových daní pro firmy a bohaté, důchody a platy úředníků však nesníží

Řecký návrh obsahuje zavedení nových daní pro firmy a bohaté, důchody a platy úředníků však nesníží

22.6.2015 17:21

Giorgos Stathakis, ministr pro hospodářství, v rozhovoru pro BBC představil plán, se kterým přišla řecká vláda. Obsahuje zavedení nových daní a selektivní zvýšení DPH, škrty v důchodech, které požadoval MMF, však neobsahuje.

Giorgos Stathakis, ministr pro hospodářství, infrastrukturu, námořnictvo a cestovní ruch v rozhovoru pro BBC představil plán, se kterým přišlo Řecko za věřiteli, aby mu poskytli 7,2 mld. EUR.

Podle plánu by Řecko mělo získat prostředky do svého rozpočtu zavedením nových daní firmám a bohatým, zvýšení daně z přidané hodnoty u některých položek. Stathakis vyloučil škrty důchodů, platů ve veřejném sektoru a zvýšení DPH na elektřinu. Právě škrty v důchodech však požadoval Mezinárodní měnový fond.

Agentura Bloomberg uvádí, že řecká vláda řekla, že návrhy obsahují kroky vedoucí k omezení předčasných důchodů, zvýšení daně z výnosů, zavedení daní pro obyvatele s vysokým příjmem a zavedení nové daně pro společnosti s ročním ziskem nad 500 mil. EUR.

Podle Stathakise se řecká vláda dohodla s MMF a vládami eurozóny, že Řecko bude usilovat o 1% přebytek v letošním roce, 2% v příštím roce a 3% v roce 2017.

Zároveň se podle něj nedá očekávat snížení řeckého dluhu, které by se však mělo vrátit na jednací stůl v následujících měsících. Očekává, že se na návrh řecké vlády snese kritika z levého křídla Syrizy, věří však, že vláda tento tlak ustojí.

Náznak dohody pozitivně přijaly politické špičky i trhy. Podle předsedy Euroskupiny se jedná o základ potenciální dohody s Řeky. Politici však zatím neměli příliš času na zhodnocení, protože Řecko poslalo několik návrhů krátce po sobě a nebylo příliš jasné, který je aktuální. Další politické jednání je na pořadu dne 25. a 26 června, kdy se bude konat summit špiček v Bruselu. Řecká burza dnes posílila o 9 % v čele s bankami, které si připsaly kolem 20 %, německý DAX posiluje o dlouho neviděných 3,7 %.

Zdroj: BBC, Bloomberg


Jan Tománek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5531625,91584
USD22,9005224,17148
GBP28,6222530,21075
CHF25,0771226,46888
PLN5,678965,99414

Kompletní informace zde