Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > TradeFio – nákup 100 ks akcií Delta Air Lines

TradeFio – nákup 100 ks akcií Delta Air Lines

26.5.2015 17:17, DAL

Reakce na výraznou korekci amerických leteckých společností v minulém týdnu, která dle našeho názoru nereflektuje skutečnou hodnotu společnosti Delta Air Lines. Domníváme se, že v krátkodobém horizontu existuje zvýšená pravděpodobnost růstového pohybu, který může podpořit také možný pokles cen ropy, ať už na pozadí posilujícího amerického dolaru (v souvislosti s lepšími makrodaty či vývojem v eurozóně) či výsledek jednání ropného kartelu OPEC v příštím týdnu.

V rámci modelového portfolia TradeFio jsme opětovně vstoupili (více o předchozí pozici zde) do long pozice akcií Delta Air Lines (DAL). Na trhu bylo nakoupeno 100 ks akcií za cenu 42,48 USD. Navzdory příznivým cenám ropy a obecně relativně dobré valuaci leteckých společností si americké aerolinky prošly v minulém týdnu velmi solidní korekcí, když se poklesy pohybovaly od pěti do deseti procent. Daný propad vyvolalo prohlášení některých aerolinek, které uvedly plán růstu přepravní kapacity. Negativní sentiment v sektoru leteckých dopravců podpořil také CEO American Airlines, který v rozhovoru pro Bloomberg uvedl, že v případě rostoucího konkurenčního boje nehodlá ztrácet zákazníky a bude chtít bojovat s ostatními konkurenty, včetně těch nízkonákladových. Souhrn těchto informací vyvolal obavy investorů z možných cenových válek, které by tak v menší či větší míře mohly brzdit příznivý dopad levné ropy. Ropa totiž tvoří významnou část nákladů a přes růst v posledních týdnech je stále přibližně na polovině loňských úrovní a letecké společnosti tak díky těmto úsporám dosahují výrazně lepší ziskovosti, která by tak mohla být částečně ohrožena.

Domníváme se, že současný propad akcií Delta Air Lines je přehnaný a nereflektuje skutečnou cenu společnosti. Jsme názoru, že i přes zmíněná rizika a možné částečné tlaky na ziskové marže se letecké společnosti v USA obchodují na atraktivních cenách a v souhrnu nereflektují příznivý dopad levné ropy na hospodaření aerolinek v letošním roce. Dle posledních analýz trhy navíc očekávají rekordní letní sezónu v počtu přepravených pasažérů (meziročně +4,5%). Navíc vedle částečné technické podpory (akcie se obchoduje kolem 200denního MA) se domníváme, že by cena ropy neměla v příštích dnech a týdnech zdražovat, naopak vidíme prostor spíše pro její pokles, který by měl aerolinkám tradičně svědčit.

Profit-target stanovujme poblíž ceny 47 dolarů (cca +10%) a případnou ztrátu předem limitujeme na úrovni -4% pod cenou 41 dolarů.

 

Historie předchozích operací a základní popis TradeFio naleznete zde.


Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4826225,84138
USD22,8985824,16942
GBP28,5886830,17532
CHF25,0722626,46374
PLN5,663545,97786

Kompletní informace zde