Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ: Vznik tržní stabilizační rezervy na emisní povolenky se přiblížil

ČEZ: Vznik tržní stabilizační rezervy na emisní povolenky se přiblížil

29.4.2015 18:48, BAACEZ

Po dnešním jednání zástupců jednotlivých vlád členských států EU došlo ke kompromisu ohledně vzniku tržní stabilizační rezervy na emisní povolenky. Uvedla to dnes agentura Bloomberg.

Podle dnešní dohody by tak tržní stabilizační rezerva měla vzniknout a začít fungovat v roce 2019. Jde o určitý kompromis, když původní návrhy ze strany Evropské komise hovořily až o roku 2021 (tento rok prosazovalo zejména Polsko), na druhou stranu státy jako Německo a Velká Británie prosazovaly vznik tohoto stabilizačního mechanismu (jenž má primárně za úkol omezovat nadbytek emisních povolenek na trhu a tím tak vytvářet postupný tlak na zvyšování jejich cen) již od roku 2017.

Dnešní dohoda na úrovni jednotlivých vlád je dalším stupněm v mozaice vyjednávání. S tímto dosaženým kompromisem tak jednotlivé členské státy EU půjdou do vyjednávání s Evropským parlamentem, které je naplánováno na úterý 5. května. Až na půdě Evropského parlamentu by tak mělo dojít k finálnímu rozhodovacímu procesu a finálnímu schválení. Dnešní dohodou na úrovni členských států tak podle našeho názoru velmi vzrostla pravděpodobnost vzniku tržní stabilizační rezervy, a byť se jedná o kompromisní řešení, tak se domníváme, že by měla v budoucím období postupně podporovat ceny emisních povolenek a tím pádem i tržní ceny elektřiny.

Budoucí vznik tohoto stabilizačnícho mechanismu je pozitivní zprávou pro ČEZ, jelikož ten v minulých letech investoval značné finanční prostředky jak do nových zdrojů, tak do modernizace stávajících zdrojů, které budou méně náročné na emise. Navíc ČEZ vyrábí téměř 50 % elektřiny z bezemisního jádra a s jádrem počítá i ve svých dlouhodobých plánech. ČEZ má tak zájem na tom, aby se ceny emisních povolenek postupně zvyšovaly a podporovaly tak ceny elektřiny. Snahy o razantnější podporu skomírajícího systému obchodování s emisními povolenkami ze strany EU jsou tak jedním z důležitých faktorů, které mohou pozitivně ovlivňovat budoucí ziskovost ČEZu. Cena emisních povolenek na dnešní zprávu reagovala pozitivně a vzrostla o 1,5 % na 7,50 EUR.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4826225,84138
USD22,8985824,16942
GBP28,5886830,17532
CHF25,0722626,46374
PLN5,663545,97786

Kompletní informace zde