Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Polská vláda představila plán na záchranu těžaře Kompania Weglowa a stabilizaci uhelného sektoru

Polská vláda představila plán na záchranu těžaře Kompania Weglowa a stabilizaci uhelného sektoru

8.1.2015 18:12, LWB*, PGE*, ENA*, TPE*, JSW*

Vládní plán záchrany uhelné společnosti Kompania Weglowa zahýbal kurzy polských uhelných a energetických společností. Plán je hodnocen vcelku pozitivně vzhledem k tomu, že státní utility neponesou takovou tíži nákladů. Čtyři doly budou uzavřeny, jeden převeden na státního obchodníka s uhlím, zbylé převedeny na holdingovou společnost s podílem utilit.

Polská vláda dnes představila plán na záchranu státní společnosti Kompania Weglowa, největšího producenta uhlí v EU. Plán počítá s uzavřením 4 dolů, které v posledních 3 letech nakumulovaly ztrátu ve výši 1,9 mld. PLN, prodejem jednoho dolu státnímu obchodníku s uhlím Weglokoks (platba proběhne v hotovosti a vymazáním dluhu, který u Weglokoks producent má). Zbývajících 9 dolů bude převedeno do nové holdingové společnosti, ve které budou mít podíl státní utility. O výši jejich podílů se jedná. Plán počítá s propuštěním přibližně 4800 z 49 000 zaměstnanců Kompanie, třetího největšího polského zaměstnavatele.

Plán počítá s poklesem nákladů po uzavření dolů na 200 PLN/tuna ze současných 360 PLN na tunu. Roční produkce 9 zbylých dolů by měla během roku dosáhnout 29 mil. tun, přibližně stejné produkce, jakou má 14 dolů nyní v provozu. Společnost by měla v letošním roce dosáhnout provozního zisku 200 mil. PLN.

Ewa Kopacz, premiérka Polska, uvedla, že jedinou alternativou současného plánu by byl krach Kompanie Weglowe. Plán by měl polskou vládu přijít na 2,3 mld. PLN do roku 2016.

Zástupci vlády se měli zítra sejít s odbory, horníci ve třech dolech dnes zahájili stávku a odbory odmítly schůzku. K další schůzce by mělo dojít 12. ledna.

Podle PKO je záchranný plán polské vlády pozitivní signál ve středně- a dlouhodobém období pro společnost Lubelski Wegiel Bogdanka, druhou největší polskou veřejně obchodovatelnou uhelnou společnost, protože mírně sníží nabídku uhlí na trhu. LWB, nejziskovější polský producent uhlí, dnes oznámil meziroční růst produkce ve 4Q o 21 % na 2,56 mil. tun (nárůst o 10 % na 9,19 mil. tun za celý rok 2014). LWB má vlastní restrukturalizační plán bez vládní intervence.

Analytici Unicredit považují plán za pozitivní pro uhelnou společnost Jastrzębska Spółka Węglowa, zatímco analytici PKO považují plán za neutrální, vzhledem k tomu, že neřeší problém se zaměstnaneckými benefity (uhlí zdarma a 14. platy), se kterými si JSW bude muset poradit sama. Analytici ze Citi Group dnes zvýšili doporučení na „buy / high risk“ z „sell / high risk“. Negativní aspekty jsou podle nich z velké části nyní započítané v ceně JSW, řešení škrtů benefitů podle Citi zveřejní management JSW v průběhu prvního čtvrtletí, jelikož nemá jinou možnost, než je alespoň dočasně omezit. Citi považuje JSW za rizikovou investici s potenciálem velkého výnosu. Kvůli očekávání dlouhodobě nižších cen koksovatelného uhlí však snížila cílovou cenu na 26 PLN z 35 PLN.

Podle analytiků Societé Générale se jedná o mírně pozitivní zprávu o polské utility. Plán polské vlády s sebou sice nese neznámé, energetické společnosti se státním podílem (58,39 % v PGE, 30,06 % v Tauronu, 51,50 % ve společnosti Enea) však byly v loňském roce pod tlakem, jelikož se očekávalo, že budou nuceny převzít další aktiva od Kompanie Weglowe.

JSW v dubnu loňského roku od Kompanie koupila důl za 1,49 mld. PLN. Tauron, druhá největší polská elektrárenská společnost, v roce 2013 odkoupila 48% podíl Kompanie ve společnosti Południowy Koncern Węglowy.

Unicredit považuje zveřejněný plán za méně nákladný, než bylo očekávání, především pro společnost Polska Grupa Energetyczna (PGE), největšího polského producenta energie, kterou plán vyjde přibližně na 1,5 mld. PLN.

Podle PKO Bank koupí společnost Enea menší podíl v novém holdingu, nadále však bude uhlí odebírat od společnosti Lubelski Wegiel Bogdanka, protože dovoz uhlí ze slezských dolů by byl třikrát nákladnější.

PKO také nepředpokládá, že by se na plánu podílel státní fond PIR, což by mělo zmenšit tlak na polskou vládu na prodej podílů v PZU, PKO a PGE.

Polsko v současné době vytváří 90 % elektrické energie z uhlí. Polské producenty uhlí zasáhl propad cen uhlí na sedmiletá minima.

Zmíněné společnosti dnes uzavřely následovně: LWB (+3,08 %), JSW (+5,69 %), PGE (-0,21 %), Enea (ENA; +1,99 %), Tauron (TPE; -0,59 %)

Zdroj: Bloomberg, Reuters, Enea


Jan Tománek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5711625,93484
USD23,0552324,33477
GBP28,7049530,29805
CHF25,3009126,70509
PLN5,682125,99748

Kompletní informace zde