Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > NWR dostalo od majitelů dluhopisů souhlas k provedení restrukturalizace (komentář)

NWR dostalo od majitelů dluhopisů souhlas k provedení restrukturalizace (komentář)

29.8.2014 16:19, BAANWRUK

Na dnešním meetingu mezi majiteli dluhopisů a společností NWR došlo ke schválení konsensuálního restrukturalizačního plánu, jenž byl managementem společnosti navržen již začátkem června, resp. k jeho mírné modifikaci došlo začátkem července. Konkrétně vyslovilo souhlas 95,3 % přítomných držitelů nezajištěných dluhopisů dle hodnoty a 99,4 % přítomných držitelů zajištěných dluhopisů dle hodnoty. Přičemž důležitý byl dnešní souhlas majitelů nezajištěných dluhopisů, když majitelé těch zajištěných již vyslovily potřebný souhlas dříve.

Proces restrukturalizace společnosti NWR (spočívající ve snížení dluhu a v emisi nových akcií) tak dnešním dnem dostává zelenou. Byť k jeho úplnému zahájení je ještě potřeba splnit několik kroků (jedná se zejména o posvěcení celé transakce soudy v Británii a USA), tak předpokládáme, že tyto kroky budou mít spíše formální charakter a restrukturalizaci by neměly zabránit.

Nedojde tedy k naplnění alternativního plánu, jenž by vedl k prodeji OKD a NWR Karbonia, což by znamenalo insolvenci a řízený bankrot NWR. Společnost NWR tak díky provedené restrukturalizaci kapitálu (její dokončení je managementem plánováno na začátek letošního října) bude fungovat i nadále. Díky snížení nominální hodnoty dluhopisů o 42 % na 450 mil. EUR tak dojde ke snížení dluhové zátěže s pozitivním dopadem do úrokových nákladů a emise nových akcií včetně získání superseniorního úvěru společnosti přinese finanční injekci ve výši cca 185 mil. EUR. Po odečtení výdajů na odkup dluhopisů ve výši 90 mil. EUR by měl činit čistý finanční příliv z emise a úvěru cca 95 mil. EUR.

To, že byl dnes restrukturalizační plán schválen, hodnotíme pozitivně. NWR tím získá možnost zastabilizovat své hospodaření. Na druhou stranu emise nových akcií bude vytvářet značný negativní tlak na současnou tržní cenu akcie NWR, když nové akcie by se měly upisovat za v přepočtu 0,65 Kč na akcii a jejich celkový emitovaný objem bude ve výši cca 6,39 mld. ks. Dojde tak ke značnému navýšení celkového objemu emitovaných akcií, když v současnosti jejich počet činí cca 264 mil. ks.

NWR restrukturalizací kapitálu získává určitý čas k tomu, než dojde k určitému oživení cen na trhu s uhlím. Znovu však opakujeme, že pokud se ceny uhlí nezvýší z aktuálních nízkých úrovní kolem 85 EUR, tak odhadujeme, že NWR se bude snižovat hotovost i nadále. Domníváme se, že za předpokladu neoživení cen uhlí by společnost s hotovostí získanou v rámci emise akcií vydržela cca do konce roku 2015. Pak mohou nastat opětovné problémy s likviditou společnosti a se splácením dluhů. Dle našich odhadů by NWR potřebovalo, aby ceny koksovatelného uhlí postupně během příštího roku oživovaly alespoň k úrovním 105 – 115 EUR/t. Do konce letošního roku již neočekáváme výraznější posun v cenách uhlí směrem nahoru.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4928425,85216
USD22,8586824,12732
GBP28,5507330,13527
CHF25,0177726,40623
PLN5,662715,97699

Kompletní informace zde