Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Souhrn z trhu - reporty > Denní report - pondělí 23.11.2015

Denní report - pondělí 23.11.2015

23.11.2015 22:36

ČR: Americké akcie bez výrazné změny, SRN: Německé akcie uzavřely s mírnou ztrátou, USA: Pražská burza v úvodu týdne rostla a zakončila těsně pod metou 1 000 bodů

Pražská burza

Očekávané události

09:00 Podnikatelská důvěra (listopad): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 11,9

09:00 Spotřebitelská a podnikatelská důvěra (listopad): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 10,0

09:00 Index spotřebitelské důvěry (listopad): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 2,5

Popis trhu

Pražská burza zahájila nový týden úspěšně, když měřeno indexem PX posílila o 0,58% (999 bodů), při celkovém objemu 570 mil. Kč. Z likvidních emisí se nejvíce dařilo Erste Bank, která se během dne obchodovala na letošních maximech (783 Kč) a nakonec zakončila na úrovni 780 Kč silnější o 2,29%. Na vyšší hladině zakončily rovněž akcie O2 a to 253 Kč (+1,2%). Úspěšné byly i menší emise, nejvíce Cme se ziskem +2,29% a kurzem u 56 Kč, dále pak Unipetrol +0,88% na 148 Kč. S mírným ziskem uzavřela Komerční banka (5 105 Kč +0,27%). Čez dnes ohlásil prodloužení odstávek některých bloků v jaderné elektrárně Dukovany, nicméně titul uzavřel s minimální změnou -0,19% pod 477 Kč. Nedařilo se pojišťovně Vig, která klesla o -0,51% pod hladinu 800 Kč, nicméně nejhorším titulem dne se stalo NWR (-13,33%), které uzavřelo na historickém minimu.

Podnikové zprávy

ČEZ získal menšinový podíl ve firmě Sunfire

Společnost ČEZ v tiskové zprávě dnes oznámila, že skrze Inven Capital získala menšinový podíl ve firmě Sunfire. Společnost Sunfire rozvíjí a uvádí do průmyslové výroby energetické technologie, které podle ČEZ přispívají ke snižování CO2 a rozvoji decentralizovaných zdrojů.

„Investicí do společnosti Sunfire pokračujeme v rozvíjení našich aktivit v oblasti decentralizované energetiky a obnovitelných zdrojů. Jejich speciální technologie navíc pomáhá řešit problém s emisemi tím, že omezuje výskyt CO2 v atmosféře,“ uvedl Daniel Beneš, generální ředitel ČEZ.

Sunfire nabízí technologii, která umožňuje přeměnit obousměrně palivo na elektřinu a zpět. Kupříkladu přeměnit zemní plyn na elektřinu a elektřinu na vodík, jiné plyny nebo syntetická paliva.

Inven Capital je venture kapitálový fond Skupiny ČEZ. Nedávno fond získal podíl v německé společnosti Sonnenbatterie. Ta se zabývá vývojem, výrobou a prodejem inteligentních bateriových systémů skladování energie.

ČEZ odkládá spuštění 1. a 3. bloku jaderného reaktoru v Dukovanech o 10 a 13 dnů

Společnost ČEZ dnes oznámila, že odloží plánované spuštění 1. a 3. bloku jaderného reaktoru v Dukovanech. 1. blok by se měl spustit o 10 dní později 21. prosince, zatímco 3. blok se má uvést do provozu o 13 dní později 22. prosince.

ČEZ dále uvedla, že odkládá údržbovou odstávku 4. bloku s počátkem 26. prosince.

Německo

Hlavní zprávy

Index nákupních manažerů Markit/BME (listopad - předběžný):
aktuální hodnota: 52,0
očekávání trhu: 52,0
předchozí hodnota: 52,1

Index nákupních manažerů ve službách Markit (listopad - předběžný):
aktuální hodnota: 55,6
očekávání trhu: 54,4
předchozí hodnota: 54,5

Složený index nákupních manažerů Markit/BME (listopad - předběžný):
aktuální hodnota: 54,9
očekávání trhu: 54,0
předchozí hodnota: 54,2

Eurozóna:

Index nákupních manažerů Markit (listopad - předběžný):
aktuální hodnota: 52,8
očekávání trhu: 52,3
předchozí hodnota: 52,3

Index nákupních manažerů ve službách Markit (listopad - předběžný):
aktuální hodnota: 54,6
očekávání trhu: 54,1
předchozí hodnota: 54,1

Složený index nákupních manažerů Markit (listopad - předběžný):
aktuální hodnota: 54,4
očekávání trhu: 54,0
předchozí hodnota: 53,9

Očekávané události

08:00 HDP (sezónně očištěno) (q-q) (3Q - konečný): očekávání trhu: 0,3 %, předchozí hodnota: 0,3 %

08:00 HDP (očištěno o počet pracovních dní) (y-y) (3Q - konečný): očekávání trhu: 1,7 %, předchozí hodnota: 1,7 %

08:00 HDP (bez sezónního očištění) (y-y) (3Q - konečný): očekávání trhu: 1,8 %, předchozí hodnota: 1,8 %

10:00 Index IFO podnikatelského klimatu (listopad): očekávání trhu: 108,2, předchozí hodnota: 108,2

10:00 Index IFO hodnocení současných podmínek (listopad): očekávání trhu: 112,4, předchozí hodnota: 112,6

10:00 Index IFO očekávání (listopad): očekávání trhu: 104,0, předchozí hodnota: 103,8

Popis trhu

Německé akcie uzavřely první obchodní seanci posledního listopadového týdne s mírnou ztrátou.

Akcie u našich západních sousedů byly již do rána podobně jako na většině evropských trhů pod mírným prodejním tlakem. Index DAX oslabil o 0,25% na 11 092 bodů. Podobně jako jinde na Starém kontinentě se nedařilo zejména energetikám (RWE -5,0%), leteckým společnostem (LHA -2,1%) a zdravotnickým firmám (MRK -1,4%). Výkonný ředitel RWE dnes oznámil, že jeho firma může mít problém s financováním dalšího rozvoje. Důvodem je nejistota ohledně energetické politiky v Německu. Rostly naopak akcie Adidasu (ADS +1,5%), Volkswagenu (VOW3 +1,3%) nebo pojišťovny Allianz (ALV +0,9%).

Podnikové zprávy

Akcie RWE klesaly o více než 5 % po komentáři CEO o problémech s financováním dalšího růstu

Německá energetická společnost RWE dnes zaznamenala výrazné ztráty ve výši 5 % a více, tím rozšířila ranní pokles.Trh negativně vnímal komentář CEO Petera Teriuma pro agenturu FAZ o problémech s financováním dalšího růstu společnosti. Agentura FAZ zveřejnila komentář o víkendu.

V průběhu dne agentura Reuters zveřejnila zprávu, podle které řada německých utilit včetně RWE a E.ON zvažují zrušit žalobu proti německé vládě. Žaloba se měla týkat rozhodnutí vlády uzavřít jaderné německé elektrárny po havárii v Japonské Fukushimě roku 2011.

Společnosti RWE, E.ON a Vattenfall podaly stížnost německému nejvyššímu soudu, nicméně agentura Reuters uvedla, že je předmětem vyjednávání stažení stížnosti. V případném soudním sporu by se mohlo jednat o miliardy eur. Zdroj pro Reuters uvedl, že by RWE mohla stáhnout stížnost v případě uspokojivé dohody ohledně řešení nákladů v souvislosti se zavřením jaderných elektráren.

USA

Hlavní zprávy

Index aktivity Chicago Fed (říjen):
aktuální hodnota: -0,04
očekávání trhu: 0,05
předchozí hodnota: -0,37; revize: -0,29

Index nákupních manažerů Markit (listopad - předběžný):
aktuální hodnota: 52,6
očekávání trhu: 54,0
předchozí hodnota: 54,1

Prodeje existujících domů (říjen):
aktuální hodnota: 5,36 mil.
očekávání trhu: 5,40 mil.
předchozí hodnota: 5,55 mil.

Prodeje existujících domů (m-m) (říjen):
aktuální hodnota:-3,4 %
očekávání trhu: -2,7 %
předchozí hodnota: 4,7 %

Popis trhu

Zámořské akcie nenašly po úspěšném minulém týdnu během pondělní seance jednoznačný směr.

Úvodní slabý růst tak v druhé polovině obchodování vystřídal mírný pokles. Přesto však uzavřely téměř na stejných úrovních jako v pátek. Hlavní akciové indexy oslabily o 0,1 – 0,3%. Nedařilo se zejména utilitám (-1,0%). Rostl naopak spotřebitelský sektor (+0,8%).

Podnikové zprávy

Zpracovatel masa Tyson Foods ve 4Q 2015 představil smíšené výsledky; akcie přesto +8 %

Prodejce počítačových her GameStop oznámil výsledky za 3Q, které byly slabší než očekávání analytiků

Komodity

Ropa

Nová technologie by mohla výrazně snížit produkci emisí u těžby ropy z písků v Kanadě

Prezident USA Barack Obama nedávno vetoval plán stavby ropovodu Keystone XL, který by přepravoval ropu z kanadské provincie Alberta do Texasu. Ropa z písků je typ těžké ropy, zatímco ropa z břidlic je lehký typ. Některé rafinérie stavěné na těžký typ ropy nejsou schopné ropu z břidlic zpracovat a jsou převážně v oblasti Mexického zálivu v Texasu.
Veto Baracka Obamy bylo víceméně očekáváno a ropný průmysl si poradí s ropou v Kanadě jiným způsobem. Plánují se jiné menší ropovody a ropa se bude nadále přepravovat vlakem nebo tankerem. Nový ropovod by snížil náklady na přepravu ropy, tím by kanadské společnosti prodávaly ropy na spotovém trhu dráže.

Barack Obama zdůvodnil veto tím, že produkce ropy z písků v Kanadě výrazně zatěžuje životní prostředí, a proto nemohl s výstavbou souhlasit. Emise při produkci ropy z písků jsou až třikrát vyšší než při konvenční těžbě ropy.

Tuto neděli předseda vlády provincie Alberta oznámil plán proti rostoucím emisím při těžbě ropy. Řada společností jako Suncor Energy (SU) nebo Royal Dutch Shell nyní spoléhá na nové technologie, které by pomohly výrazně snížit emise při těžbě ropy z písků. CEO Suncor Energy uvedl, že by se Kanada mohla stát lídrem v realizaci konkrétních kroků u inovací a technologií v rámci boje se změnami klimatu.

Ačkoliv je těžba z ropných písků známá spíše jako tradiční dolování, tak v současnosti je běžný způsob těžby využitím páry při teplotě více než 300°C. Pára přemění tzv. bitumen do kapalného stavu, který může být poté vytěžen. Tento způsob těžby je využíván u více než poloviny produkce. Nicméně při vytváření páry se spálí značný objem zemního plynu, tím se vytváří výrazný objem emisí. Technologie, která by výrazně snížila produkci emisí, je například využití elektromagnetických vln a rozpouštědel namísto páry. Implementace v široké míře může trvat několik let.

Alberta poprvé určila cíl hranice emisí oxidu uhličitého na úrovni 100 megatun ročně. Tím se ropný průmysl dostává do problematické situace, protože se současnou technologií by se nemohl dále rozvíjet.

Emise ale nejsou jediný problém ropných písků v Kanadě. Vysoké náklady a nedostatek ropovodů jsou příčinou klesajícího zájmu investorů tyto projekty financovat. Bez nových projektů a peněz nebudou producenti schopny nové technologie implementovat.

Měď

Po víkendu v průběhu nočního obchodování ceny kovů pokračovaly v klesajícím trendu. Cena mědi u kontraktů na londýnské burze se poprvé od května roku 2009 podívala pod cenu 4 500 dolarů za tunu. V jednotkách liber u kontraktů na burze CME se jedná o cenu u hranice 2 dolarů, které prozatím nebyly prolomeny. Březnový kontrakt mědi (GHGH6) aktuálně klesá o 1,82 % na 2,022 dolaru za libru.

Nedaří se ani ostatním kovům včetně niklu, který ztratil více než 5 % na nejnižší úrovně od roku 2003. Zinek klesal o více než 4 % po pátečním růstu po zprávě o omezení nabídky v příštím roce (více zde).

Ceny kovů ovlivňují vývoj akcií těžařů, jako jsou Glencore, BHP Billiton (BHP) nebo Freeport-McMoRan (FCX).

Podle některých analytiků je v současnosti klíčovým fundamentem poptávka, protože omezení nabídky prozatím není jisté. Ačkoliv někteří producenti oznámili snížení produkce, tak při zvýšení cen mohou produkci opět navýšit.

Nedařilo se ani zlatu, u kterého jou hedgeové fondy na futures trhu opět v čisté krátké pozici. Posilující dolar negativně ovlivňuje cenu zlata, když trh očekává, že FED zvýší v prosinci sazby.
Dolar ale není jediný faktor, který ovlivňuje cenu zlata a potenciálně i ostatní komodity. Podle analytika Xiao Jinga z Beijing Capital Futures investoři spekulují na pokles cen kovů, protože jsou negativní na vývoj čínské ekonomiky. Prémie na fyzickém trhu v Číně se po poklesu cen na futures trhu nezvýšily, což signalizuje slabou poptávku.

Na konferenci v Šanghaji v minulém týdnu zaznělo, že cena mědi se může výrazně propadnout níže. V Chile největší producent mědi na světě Codelco neuvažuje o snížení produkce a chce se místo toho zaměřit na snižování nákladů.

Index šesti průmyslových kovů na londýnské burze od začátku roku se propadl o 27 %, což je prozatím nejhorší roční výkonnost od finanční krize v roce 2008.

Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4826225,84138
USD22,8985824,16942
GBP28,5886830,17532
CHF25,0722626,46374
PLN5,663545,97786

Kompletní informace zde