Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Souhrn z trhu - reporty > Denní report - čtvrtek 10.04.2014

Denní report - čtvrtek 10.04.2014

10.4.2014 22:00

ČR: Pražská burza mírně v plusu především zásluhou akcií Čezu (+3%), SRN: Německý trh uzavírá v červeném, USA: Wall Street dnes více než zkorigovala včerejší zisky

Pražská burza

Popis trhu

Index pražské burzy v průběhu dnešní seance osciloval v úzkém pásmu okolo včerejší závěrečné hodnoty, aby nakonec zakončil s mírným ziskem +0,24% na úrovni 1005 bodů. Nesledovanějším titulem dnes byl Čez, který po zprávě o zastavení tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín dostal jasný růstový impuls. Elektrárenská společnost nakonec uzavřela s téměř 3% ziskem na 562 Kč a zobchodovaný objem dosáhl přes 0,5 mld. Kč. Investory potěšilo odložení investice, jelikož se tak otevírá prostor pro zvýšení výplatního poměru pro dividendu. Komerční banka především díky závěrečné aukci přidala +0,52% na 4830 Kč a Erste Bank stagnovala u 684 Kč. Pojišťovna Vig dnes ráno reportovala konečné výsledky za rok 2013, na které titul reagoval postupným poklesem zpět pod 1000 Kč až na závěrečných 987 Kč (-2,18%). Nedařilo se ani menším emisím, když Orco oslabilo o -3,18% pod 17 Kč, CME kleslo o -2,98% a NWR odepsalo -1,64% na 12 Kč. Unipetrol neudržel psychologickou úroveň 140 Kč (-1,2%).

Podnikové zprávy

VIG

Vienna Insurance Group (BAAVIG), rakouská pojišťovací skupina dnes reportovala finanční výsledky za rok 2013.

Čistý zisk pojišťovny se za rok 2013 snížil o 45 % na 234,8 mil. EUR a zaostal za očekáváním nastaveném na 244,8 mil. EUR. Hrubý zisk se meziročně snížil o 37 % na 355,1 mil. EUR a překonal očekávání nastavené na 347,1 mil. EUR. Představenstvo společnosti navrhuje zvýšení dividendy na úroveň 1,3 EUR na akcii, tj. zhruba 3,6 % dividendového výnosu na akcii.

Dle vyjádření společnosti byly provozní výsledky nepříznivě ovlivněny odpisem goodwillu, plánovaným omezením svého podnikání v Polsku, snížením objemu pojištění motorových vozidel v Itálii a Rumunsku. Negativně se též podepsaly kurzové rozdíly způsobené především oslabením české koruny po zásahu ČNB.

Taktéž audit v Rumunsku objevil závažná pochybení v účetnictví za rok 2012, který vede k přepracování účetnictví ve věci pojistného v divizi životního pojištění. Společnost díky tomuto faktu odhaduje snížení hrubého zisku za rok 2012 o 4,2 % na 563,7 mil. EUR. V důsledku těchto objevených skutečností se plánuje restrukturalizace a změna managementu rumunské divize.

Dle vyjádření generálního ředitele Petera Hagena se skupině naopak dařilo nad očekávání na trzích Maďarska, Srbska, Polska, Turecka, Bulharska a Pobaltí.

ČEZ

ČEZ dnes zrušil zadávací řízení podle zákona o veřejných zakázkách na dostavbu dvou jaderných bloků v lokalitě Jaderné elektrárny Temelín a následně odeslal uchazečům příslušné oznámení o zrušení zadávacího řízení na veřejnou zakázku. Informaci obdrželi všichni uchazeči - konsorcium společností Westinghouse Electric Company LLC a Westinghouse Electric Czech Republic s.r.o.; konsorcium společností ŠKODA JS, Atomstroyexport a Gidropress i již dříve vyloučená společnost AREVA NP.

"Od roku 2009, kdy byla veřejná zakázka vyhlášena, do dnešního dne prošel energetický sektor v Evropě turbulentním vývojem. Zatímco původně byl projekt, vzhledem k tržní ceně elektrické energie a dalším faktorům, plně ekonomicky návratný, dnes jsou ohroženy veškeré investice do zdrojů elektrické energie, jejichž výnosy závisí na prodeji elektřiny na volném trhu," popsal důvody generální ředitel ČEZ Daniel Beneš a dodal: "Neznamená to, že v České republice končíme s výstavbou jaderných zdrojů. Nebezpečí, že do 20 let nebudeme schopni pokrýt spotřebu energie v naší zemi, je stále akutní. Jen naše plány budeme muset přizpůsobit změnám, jež se nyní připravují v Bruselu. Je zřejmé, že na zajištění dalšího rozvoje jaderné energetiky bude třeba v budoucnosti úzce kooperovat se státem."

Tomuto rozhodnutí předcházela i komunikace s Vládou ČR. Ta s ohledem na stále probíhající diskusi o budoucnosti energetiky v rámci EU v tuto chvíli neplánuje poskytnutí garancí či stabilizačního mechanismu pro výstavbu nízkouhlíkových zdrojů. Zároveň ovšem deklarovala svůj zájem na dalším rozvoji jaderné energetiky v ČR s tím, že do konce roku připraví pro tuto oblast komplexní plán.

Německo

Hlavní zprávy

Očekávané události

08:00 Index velkoobchodních cen MoM (březen): odhady: --, předchozí: -0.1%
08:00 Index velkoobchodních cen YoY (březen): odhady: --, předchozí: -1.8%

Popis trhu

Index DAX 3O oslabuje o 0,39 % na 9469,47 b.

Frankfurtská burza se v průběhu dne nacházela v pozitivním pásmu, ale v závěru se propadla a uzavírá v červených číslech. Největší pokles zaznamenaly akcie automobilky Daimler (DAI -4,2 %) bez zásadní kurzotvorné zprávy. Nedařilo se ani mnichovské automobilce BMW (BMW -0,72 %) nebo Volkswagenu (VOW3 -0,1 %).

Oslabovaly také akcie Commerzbank (CBK -2,05 %), Deutsche Boerse (DB1 -1,32 %), výrobce hnojiv K+S (SDF -1,42 %), Deutsche Post (DPW -1,28 %), oceláře Thyssenkrupp (TKA -1,23 %) a Bayeru (BAYN -1,05 %).

Zisky si připsaly akcie společnosti Lanxess (LXS +1,66 %), zdravotnické společnosti Fresenius (FRE +0,55 %) a chemičky BASF (BAS +0,42 %).

Podnikové zprávy

USA

Hlavní zprávy

Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti (5. duben)

aktuální hodnota: 300 tis.
očekávání trhu: 320 tis.
předchozí hodnota: 326 tis. / revidováno: 332 tis.

Pokračující žádosti o podporu v nezaměstnanosti (29. březen)

aktuální hodnota: 2776 tis.
očekávání trhu: 2835 tis.
předchozí hodnota: 2836 tis. / revidováno: 2838 tis.

Očekávané události

14:30 Index výrobních cen (m-m) (březen): odhady: 0.1%, předchozí: -0.1%
14:30 Index výrobních cen mimo potraviny a energii (m-m) (březen): odhady: 0.2%, předchozí: -0.2%
14:30 Index výrobních cen (y-y) (březen): odhady: 1.1%, předchozí: 0.9%
14:30 Index výrobních cen mimo potraviny a energii (y-y) (březen): odhady: 1.1%, předchozí: 1.1%

Popis trhu

Americké akciové indexy se dnes od počátku obchodování držely v záporných hodnotách a v průběhu seance své ztráty postupně navyšovaly. Index S&P 500 nakonec zakončil s 2,09% ztrátou na úrovni 1833,11 a DJIA oslabil o 1,62 % na 16170,22 bodu. Největší poklesy dnes zažil technologický Nasdaq, když ztratil 3,1 % na hladinu 4054,11.

Jediným důležitým makročíslem dne byly týdenní statistiky z amerického trhu práce a ty vyzněly pozitivně, když nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti poklesly na nejnižší úrovně od května 2007. Akciové indexy však dnes toto pozitivní číslo nijak nereflektovaly a naopak korigovaly z poměrně vysokých hodnot, když od začátku února vzrostly o zhruba 7,5 %. Z deseti sektorů v rámci indexu S&P 500 nezavřelo žádné odvětví v kladných hodnotách, nejmenší ztráty zaznamenaly telekomunikace (-0,1 %), naopak nejvíce se nedařilo zdravotnickému sektoru (-2,9 %), výraznější poklesy zaznamenaly rovněž technologické tituly (-2,1 %).

Ze zajímavých poklesů zmiňme např. akcie Bed Bath & Beyond (prodejce vybavení do domácností), které ztratily 6,2 % na 63,70 USD. Společnost totiž zveřejnila nižší výhled zisku na své první fiskální čtvrtletí než očekávali analytici. Naopak výraznějších zisků dnes dosáhly akcie Rite Aid, společnosti provozující síť drogerií, které rostly o 8,4 % na 6,90 USD poté, co společnost očekává roční tržby v rozmezí 26 - 26,5 mld. USD, zatímco trh odhadoval 25,78 mld. USD. Společnost navíc reportovala lepší než očekávaný zisk za svůj čtvrtý fiskální kvartál.

Podnikové zprávy

Ally Financial

Společnost Ally Financial financující prodeje vozů, uvedla své IPO s cenovkou na spodní hranici jejího očekávání. Vladní pokladna by si tak měla ve veřejné nabídce přijít na 2,38 miliardy dolarů. Státní podíl určený nyní k prodeji dosahuje výše 95 milionů akcií. počet akcií se však může zvýšit. Ally předpokládali, že cena prodeje akcií bude činit 25-28 dolarů. Nakonec jde tak o částku 25 USD za akcii.

Jde o zatím letos největší veřejnou nabídku akcií, přičemž vládní podíl v GM, jehož byla finanční divize Ally součástí, se tímto krokem snižuje z původních 37% na 17%.

Ally se bude obchodovat na NYSE již dnes, pod tickerem ALLY. IPO má na starosti Goldman Sachs, Citigroup a další banky.

JPMorgan

Dle zdroje se plat CEO americké banky J.P. Morgan, Jamie Dimona, snížil za rok 2013 na 11,8 milionů dolarů., z 18,7 milionů v roce 2012. 1,5 milionu bylo řediteli vyplaceno v hotovosti a 10 milionů dolarů v akciích. Představenstvo tímto krokem reaguje na masivní ztrátu 6 miliard dolarů z Londýna. Finanční ředitel banky Marianne Lake si minulý rok přišel na více jak 8 milionů dolarů a nedávno odstoupený zástupce ředitele M. Cavanagh si v roce 2013 připsal na účet 16,2 milionů dolarů.

Coca-Cola

Po 13 let v kuse se snižuje počet Američanů pijících Coca-Colu. Prodeje dietní verze padají strmě dolů. Růst prodejů slazených nápojů se snižuje v globálním měřítku, kvůli obavám z konzumace cukru a následné obezity. Tento trend se týká celého odvětví, přičemž Coca-Coly jakožto firmy se to týká bezprostředně, jelikož 75% všech jejích příjmů tvoří právě bublinkové slazené nápoje.

Konzultant Tom Pirko uvádí, že tento produkt nemá budoucnost a že firma může postupně čelit existenčním problémům. Analytici firmě doporučují místo útrat za reklamu, snažit se udělat něco se svými produkty, včetně možnosti diverzifikace prostřednictvím akvizicí.

Prodeje Minute Maid (pomerančová šťáva), Dasani (voda) či sportovních nápojů Powerade loni vzrostly co do objemu o 5%.

V minulém roce akcie Coca-coly poklesly o 2,7%, zatímco index S&P 500 přibral 21%.

Wal-Mart

Wal-Mart uzavřel smlouvu s firmou Wild Oats ohledně prodeje kolekce organických potravin, které budou dostupnější většímu množství nakupujících. Kolem stovky produktů bude k dispozici ve 2000 obchodech napříč zemí. Produkty Wild Oats by měly být v průměru o 25% levnější, než zbytek organických produktů, které jsou v nabídce.

Trh s organickými potravinami se oproti roku 2004 zdvojnásobil na 12 miliard dolarů, zatímco trh s potravinami obecně vzrostl o 25%, na 360 miliard dolarů.

Pimco

Bill Gross v březnu zredukoval množství vlastněných amerických státních dluhopisů stejně jakožto produktů týkajících se hypoték. Ředitel Pimco Total Return Fund tak o 2% snížil alokaci kapitálu ve vládních ceninách. Šlo mimo dluhopisy také o deriváty spojené s vladními dluhy. Zainteresovanost fondu v hypotéčních produktech se snížila z 29% na 23%.

Pimco spravuje přibližně 232 miliard dolarů, přičemž jde o největší dluhopisový fond na světě.

Hewlett-Packard

IT firma H-P souhlasila se zaplacením 108 milionů dolarů, jakožto vyrovnání investigací spojených s úplatky a korupcí ve třech zemích. Týká se to případu tašky s penězi, šperků či výletu do Grand Canyonu. Autority usvědčily firmu z porušení aktu korupčních praktik v zahraničí a poskytly o případu detailní pojednání.

Jednalo se o pojištění si firemních kontraktů s vládními agenturami v Rusku, Mexiku a Polsku.

Jedná se o jednu z nejvyšších pokut v historii USA, což poukazuje na zpřísňující se kontroly vladních orgánů pro prevenci korupce.

Costco

Velkoobchodní společnost Costco dnes uvedla, že její meziroční prodeje za pětitýdenní období končící 6. dubna vzrostly o 5%. Nejsilněji prodeje rostly v USA (o 6%), zatímco v zahraničí o nějaké 4%. Analytici osloveni agenturou Reuters přitom odhadovali jen 3,5% růst. Čisté tržby za toto období dosáhly 10,43 miliard dolarů, což je nárůst o 8%.

Tesla Motors

Tesla Motors (TSLA), americký výrobce elektromobilů, hodlá tento měsíc zahájit prodej svých automobilů v Číně.

Dle vyjádření mluvčího automobilky bude zakladatel a generální ředitel společnosti, Elon Musk, „osobně" dohlížet na dodávky zákazníkům.

Automobilka také připravuje verzi modelu Tesla S s pravostranným řízením pro britský nebo hong-kongský trh.

Elon Musk přiznává, že čínský trh se může pro automobilku stát největším odbytištěm. S tímto názorem se naopak neztotožňuje analytik finanční instituce Barclays, Brian Johnson.

Bed Bath & Beyond

Akcie Bed Bath & Beyond Inc. (BBBY) ve středeční prodloužené obchodní seanci spadly o více než 5%. Retailový řetězec domácích potřeb uvedl, že výhled na první fiskální čtvrletí činí možné příjmy ve výši 92 až 96 centů na akcii. Analytici přitom uvažovali možné příjmy 1,02 dolaru na akcii. Výsledky za čtvrté fiskální čtvrtletí se shodovaly s konsensem.

BlackBerry

Generální ředitel společnosti Blackberry (BBRY) John Chen oznámil plán snížit závislost společnosti na mobilní divizi.

Snahou bude navrátit společnost do ziskovosti, v opačném případě bude generální ředitel uvažovat o prodeji této divize. Dle jeho vyjádření agentuře Bloomberg nemá v plánu se této mobilní divize zbavit, cílem je ovšem být více nezávislý. Pokud ale nebude schopen navrátit mobilní divizi k ziskovosti, tak není důvod u této sekce podnikání zůstávat a je lepší ji prodat. Časový rámec je pro toto rozhodnutí ovšem poměrně krátký.

Cílem společnosti je bez ohledu na základní předmět podnikání nahradit klesající příjmy z mobilních zařízení příjmy z QNX softwaru společnosti a BBM textovými službami. Silným atributem je, že se společnost zaměřuje na zabezpečení, a tak může být její software instalován do mnoha odlišných zařízení a jejími zákazníky jsou velké korporace a vlády různých zemí.

Family Dollar

Diskontní retailer Family Dollar uvedl, že jeho příjmy za druhé fiskální čtvrtletí dosáhly na 80 centů na akcii. To je oproti minulému roku pokles z 1,21 USD na akcii. Analytici uváděli odhady 90 centů.

Akcie na to reagovaly poklesem o 3,50%. Minulý kvartál prodeje poklesly o 3,8%.

Společnost uvedla, že plánuje uzavřít na 370 obchodů, kterým se nedaří.

Ebay

Aktivistický investor Carl Icahn, mající od začátku roku 2% podíl ve společnsoti eBAY, již dlouho naléhá jednak s odloučením divize Paypal a dále s prosazením svých dvou lidí do řad představenstva firmy.

Oba tyto požadavky dnes stáhl, přičemž se obě strany dohodly na prosazení Davida Dormana do nyní 10-členného představenstva. Icahn také uvedl, že již nebude naléhat na odloučení Paypalu v případě, kdy se jeho část prodá na veřejném trhu.

Googyear

Firma Goodyear vyrábějící pneumatiky a další produkty z pryže, se přidá ke společnostem zasaženým měnovou intervencí ve Venezuele. V prvním čtvrtletí tak nečekaně odepíše 160 milionů USD. Firma také ztenčuje svůj výhled na zisky na celý rok, a to především v Latinské Americe.

Provozní zisk divize v Latinské Americe by měl tak o 40 až 60 milionů dolarů poklesnout. To především kvůli měnovým problémům a dalším potížím spojeným s pracovními silami.

Automobilový výrobci GM či Ford Motor byli také nuceni kvůli intervenci odepsat velké množství zisků.

Všechny tři firmy nyní převádí venezuelské bolívary v poměru 10,8 ku dolaru. Původní kurz činil 6,3 bolívarů vůči 1 USD.


Rudolf Plachý
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4826225,84138
USD22,8985824,16942
GBP28,5886830,17532
CHF25,0722626,46374
PLN5,663545,97786

Kompletní informace zde