Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Cena zemního plynu v USA se propadla na 14letá minima navzdory poklesu zásob

Cena zemního plynu v USA se propadla na 14letá minima navzdory poklesu zásob

15.12.2015 16:06

Ceny futures na zemní plyn v USA zaznamenaly 14letá minima navzdory klesajícím zásobám, které ale začaly klesat o několik týdnů později než v předchozích letech kvůli mírné zimě. Nižší než průměrné teploty se negativně projevují na poptávce po komoditách, které zajišťují teplo v domácnostech. Poptávka není nižší jen u zemního plynu, ale i u topného oleje, což má negativní dopad i na cenu surové ropy.

Letošní zimu ovlivňuje jev známý jako El Niño, který letos napříč Severní Amerikou způsobuje, že jsou teploty sezónně na nejvyšších hodnotách. Neobvyklé vysoké teploty snižují spotřebu zemního plynu a vzbuzuje obavy, že aktuálně vysoké zásoby plynu přetrvají roky.

Lednový kontrakt včera uzavřel na 1,894 dolaru za mil. britských termálních jednotek. Futures kontrakty v následujících letech jsou na historických minimech. Následující graf ukazuje forwardovou křivku zemního plynu v následujících letech. Zelená křivka ukazuje měsíční kontrakty při včerejší zavírací ceně, zatímco oranžová před 6 měsíci a modrá před 1 rokem.

Vrcholy jednotlivých let jsou v období zimy, kdy trh započítává vyšší spotřebu plynu. Vzhledem k tomu, že před zimou kontrakty stojí méně než ty v zimě, tak kupující zemního plynu při rolování kontraktu (listopadový kontrakt se před expirací uzavře a otevře se kontrakt prosincový) ztrácí. Kupující při rolování ztrácí přesně rozdíl mezi jednotlivými kontrakty, a aby vydělal, tak potřebuje nárůst ceny plynu vyšší než tento rozdíl. Proto se nedá jednoduše spekulovat na vyšší spotřebu nákupem levného plynu před zimou.
Podobně je na tom prodávající (krátká pozice) před jarním obdobím, kdy spotřeba naopak klesá. Cena kontraktů na jaře je nižší, a prodávající tak ztrácí při rolování.

Kupující před zimou může očekávat nižší teploty, než s čím počítá trh a naopak může před zimou prodávat, pokud si myslí, že teploty nebudou dostatečně nízké. Při pohledu na vývoj cen plynu je jasné, že vydělali ti, kteří byli před zimou a jsou v krátké pozici (prodávali).

Zajímavostí je, že v reálných cenách (očištěno i inflaci) je včerejší zavírací cena na nejnižších úrovních od února 1992.

Je zřejmé, že z nízkých cen plynu mají radost především spotřebitelé, nicméně akcie a dluhopisy řady společností se doslova propadají. Některé dluhopisy vydané druhým největším producentem plynu v USA Chesapeake Energy (CHK) se prodávají již za 30 % své nominální hodnoty. Akcie této společnosti se od začátku roku propadly o 80 %.

Ceny zemního plynu v USA jsou výrazně nižší než ve zbytku světa díky rozmachu produkce plynu z břidlic. Velcí producenti navyšovali produkci i kvůli vytlačení menších konkurentů. Produkce plynu z břidlic rostla i navzdory poklesu počtu vrtů díky vyšší efektivitě a produkci ropy z břidlic, která zvyšovala i nabídku plynu. V USA je řada oblastí, kde se těží pouze plyn, ale v ropných polích se těží zpravidla i plyn. Produkce plynu se tedy zvyšovala navzdory klesajícím cenám.

Druhý graf ukazuje vývoj celkové produkce zemního plynu v USA (modrá křivka) v mld. kubických stop denně. Produkce zahrnuje plyn z břidlic i z konvenční těžby a od začátku roku 2007 roste se začátkem břidlicové revoluce. Černá křivka ukazuje celkovou produkci ropy, přičemž u ropy z břidlic začal rozmach až v roce 2011/2012. Produkce ropy z břidlic přispěla i k růstu produkce plynu.

Často se mluví o predikci výrazného poklesu produkce plynu nebo ropy v důsledku poklesu počtu vrtů, nicméně data prozatím ukazují na to, že produkce klesá velmi pozvolna. Fialová křivka ukazuje na propad počtu ropných vrtů v důsledku poklesu cen ropy z úrovní nad 100 dolarů na současných 37 dolarů. Zelená křivka ukazuje pokles počtu vrtů na zemní plyn od roku 2008. O rok později počet vrtů rostl s následným poklesem v roce 2011.

Třetí graf ukazuje vývoj produkce zemního plynu od roku 2007 v porovnání s vývojem ceny futures kontraktů na zemní plyn a počtu vrtů na zemní plyn.

Je vidět, že počet vrtů silně reaguje na cenu, nicméně produkce již tolik na počet vrtů nereaguje. Důvodem je, že se těžařské společnosti zaměřují na moderní vrty, které jsou efektivnější a ty starší již nevyužívají. Efektivita roste například z důvodu většího navrtání pump a roste i efektivita pump. Frakování, při kterém se využívají chemikálie s pískem a velkým objemem vody, rovněž zaznamenalo změny a využívá se efektivnějším způsobem.

Největší oblastí, kde se těží pouze plyn je Marcellus, kde produkce plynu (modrá křivka) roste navzdory výraznému poklesu počtu vrtů v této oblasti (zelená křivka), který spíše reaguje na vývoj ceny plynu (červená křivka), jak ukazuje následující graf.

Stabilní vysoká nabídka plynu a mírná zima nám tedy vysvětluje nízkou cenu plynu. Následující graf ukazuje vývoj stavu zásob plynu v USA v letošním roce (červená křivka) a v loňském roce (oranžová křivka).

Graf ukazuje, že zásoby sice již začaly klesat, ale jsou na rekordní úrovni a je otázka, zda letošní zima sníží stav zásob dostatečně. Je možné, že trh očekává pokračování mírné zimy a již se započítává, co se stane s trhem plynu na jaře a později, kdy zásoby budou opět růst.

Zdroj: Wall Street Journal, Bloomberg, @JKempEnergy


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde