Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Jak je to s produkční kvótou OPEC? A existuje ještě kartel?

Jak je to s produkční kvótou OPEC? A existuje ještě kartel?

7.12.2015 13:38

V pátek 4. prosince měl kartel OPEC ve Vídni jednání ohledně strategie na ropném trhu. Produkční kvóta nebyla oficiálně změněna a „zůstává“ na úrovni 30 mb/d. Ačkoliv někteří komentátoři zmiňují, že kartel v souladu s očekáváním kvótu nezměnil a nic se tedy nezměnilo, tak pravda je jinde.

Konkrétní číslo produkční kvóty v závěrečné zprávě nebylo vůbec zmíněno a podle vyjádření některých představitelů OPEC se v příštím roce počká na změnu íránské produkce po potenciálním zrušení sankcí.
Na základě nových údajů o íránské produkci v příštím roce se tedy kvóta (jestli nadále existuje) může upravit, což může být i navýšení. Zajímavostí je, že vynechání konkrétního čísla v závěrečné zprávě je vůbec poprvé za poslední desítky let.

Vynechání čísla bylo pro trh překvapením. Zdroj blízký agentuře Reuters uvedl, že otázka stanovení stropu byla velmi kontroverzní a země se na stropu nemohly dohodnout. Jiný zdroj uvedl, že vzhledem k rostoucímu riziku vyšší nabídky Íránu byl mezi zeměmi ohromný nesouhlas.

Jednání kartelu bylo podle přítomných poměrně chaotické a bylo naplánované na čtyři hodiny, zatímco trvalo až sedm hodin.

V průběhu konference agentury Bloomberg, Reuters a jiné začaly psát o navýšení produkční kvóty o 1,5 mb/d. Nicméně nebylo vůbec jasné, zda je zahrnut nový člen Indonésie. Navzdory tomu, že by současná produkce již naplňovala vyšší kvótu, tak zpráva prakticky ihned snížila cenu ropy o téměř 5 % níže pod 40 dolarů, jak ukazuje následující graf ze 4. prosince. V závěrečné zprávě nakonec číslo zmíněno nebylo. Je otázka, zda se jednalo o záměrnou manipulaci nebo se kartel nejprve pro zvýšení kvóty rozhodl a v průběhu konference obrátil. Je možné, že to bylo zcela jinak, ale ani po zveřejnění závěrečné zprávy se cena ropy nezvedla a zůstala kolem 40 dolarů.

Místo navýšení kvóty zrušení?

Podle přítomných zdrojů agentury Reuters je podle členů kartelu nestanovení žádného stropu méně negativní pro ceny ropy než mít oficiálně vyšší strop.

OPEC stanovoval produkční kvótu téměř vždy od roku 1982, na druhé straně mnoho členských zemí ji soustavně ignorovalo a těžilo více ropy. Kvóta na úrovni 30 mb/d je v platnosti od roku 2011 a nyní podle údajů agentury Bloomberg těží 31,5 mb/d.

Podle některých představitelů kartelu a ropných analytiků lze „rozhodnutí“ o vynechání čísla v závěrečné zprávě interpretovat jako faktické zrušení kvóty. Ropný analytik Jamie Webster z IHS řekl: „Mnoho lidí říkalo, že OPEC je mrtev a nyní to kartel sám potvrdil“.

Íránský ministr Zanganeh uvedl: „Fakticky se jedná o stav bez stanovení stropu. Každý bude dělat, co chce“.

Ministr Spojených Arabských Emirátů řekl, že čas, kdy členové spolupracovali v rámci kartelu a proti zákazníkům, je pryč.

Většina trhu žádný stanovený strop v produkci nemá. Ministr Iráku Mahdi novinářům řekl: „Američané nemají strop. Rusové nemají strop. Proč by kartel OPEC měl mít strop?“

Návrat íránské produkce na trh

Írán několikrát médiím potvrdil, že bude navyšovat produkci bez ohledu na překračování společné kvóty. Írán má v podstatě na vyšší produkci v rámci kartelu nárok, protože před uvedením sankcí těžil výrazně více ropy.

Ropný ministr Nigérie Kachikwu novinářům řekl, že diskuze ohledně íránské produkce trvala dvě minuty. Není možné suverénní zemi zabránit v návratu na ropný trh, takže diskuze je irelevantní. Pozice kartelu podle ministra je taková, že Írán nahradí nižší produkci v některé zemi mimo kartel.

V současné době podle údajů agentury Bloomberg Írán těží 2,8 mb/d a podle vyjádření íránských představitelů by se produkce do konce příštího roku mohla zvýšit na 4 mb/d. Na druhé straně řada analytiků je k tomu skeptická, protože v Íránu je nejprve nutné výrazně investovat do ropného průmyslu a očekává pomalejší návrat íránské produkce. Tak či tak by se s vyšší produkcí Íránu kvóta překračovala více.

Druhý graf ukazuje vývoj íránské produkce za posledních 20 let a výrazné snížení íránské produkci po zavedení sankcí na dovoz ropy USA a EU začátkem roku 2012.

Saudská Arábie je země, která v rámci kartelu má největší vliv. Někteří o ní mluví jako o „faktickém vůdci“ kartelu. Právě ta nejvíce prosazovala v listopadu loňského roku zachování produkční kvóty navzdory poklesu cen ropy pod 70 dolarů.
Ropný ministr Saudské Arábie al-Naimi v rozhovoru pro deník Al Eqtisadiah uvedl: „[OPEC bude] pokračovat v těžbě a investicích bez ohledu na to, jak budou ceny klesat“.

Páteční schůze OPEC se podle některých mohla nakonec podobat té v roce 2011, kdy kartel nebyl schopen se dohodnout a ministři se veřejně napadali. V té době dlouholetý ministr al-Naimi řekl, že on osobně zažil nejhorší jednání.

Následující graf ukazuje vývoj produkce ropy USA, Saudské Arábie, Iráku a souhrnnou produkci kartelu OPEC za posledních 5 let v jednotkách mil. barelů za den. Při současně nízkých cenách ropy se analytici shodují, že se americká produkce (převážně z břidlic) bude nadále snižovat. Na druhé straně je pravděpodobné, že produkce OPEC se bude zvyšovat s příchodem íránské produkce.

Údaje o produkci ropy v USA jsou podle amerického úřadu EIA a OPEC podle průzkumu agentury Bloomberg.

Zdroj: Reuters, Bloomberg


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,6018123,85619
GBP28,6986330,29137
CHF25,3967526,80625
PLN5,679205,99440

Kompletní informace zde