Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Tracking error u ETF

Tracking error u ETF

20.6.2013 13:05

Investování pomocí indexových akcií (ETF), které kopírují své podkladové aktivum, má pro investory řadu výhod, o bezproblémový investiční nástroj se však rozhodně nejedná. V tomto textu se zaměřím spíše na tu negativní stránku, která může investorům život komplikovat.

Pokud si investor kupuje ETF, je jeho primárním cílem dosáhnout stejné výkonosti jako u podkladového aktiva. Ve většině případů však k přesnému kopírování nedochází a investor by měl sledovat tzv. Tracking error a Tracking difference. Oba ukazatele se zaměřují na měření odchylky od výkonnosti benchmarku, interpretace je však částečně odlišná. Tracking difference je jednoduchý rozdíl mezi návratností ETF a podkladového indexu v určitém časovém úseku. Sledování tohoto ukazatele je důležité hlavně pro investory, kteří drží ETF v dlouhodobém horizontu. Tracking error je důležitější naopak pro investory s krátkodobějším horizontem, když tento ukazatel (primárně prostřednictvím směrodatné odchylku) ukazuje na volatilitu rozdílů ve výkonnosti. Tracking error zjednodušeně řečeno vyjadřuje, jak konzistentní je výkonnost ETF vůči benchmarku v průběhu období. Tyto odchylky se dost často nerozlišují a investoři většinou sledují pouze Tracking error, nízká hodnota tohoto ukazatele však nemusí automaticky znamenat i nízkou hodnotu Tracking difference. Větší pozornost důkladnějšímu rozlišení těchto odchylek by tak měl věnovat především dlouhodobý investor.


Tracking error u jednotlivých ETF je do značné míry závislá na druhu podkladového aktiva. Komoditní, měnová a ETF navázaná na rozvíjející se trhy mají většinou tuto odchylku větší než ETF navázaná na hlavní indexy z vyspělých trhů. Větší odchylka je podle statistik u ETF, které dosahují výkonnosti podkladového aktiva díky investic do různých derivátů. Problém je především při zařazení termínových kontraktů, kdy s koncem platnosti musí docházet k přerolování, což sebou nese jednat vyšší transakční náklady a jednak riziko odlišné ceny u kontraktu s pozdější splatností.


Kromě manažerských poplatků, které si účtují správcovské společnosti, ovlivňuje výši tracking error i řada dalších faktorů. U ETF s mezinárodní působností hraje svoji roli měnové zajištění. To se provádí především prostřednictvím futures kontraktů a problémy mohou nastat při již zmiňovaném přerolování. Problém nastává především v případě, kdy je výrazný pohyb cen mezi kontrakty. Přestože na rozdíl od fondů většina ETF nedrží výraznější hotovostní rezervu, u některých se to vyskytuje a tato skutečnost rovněž zvyšuje tracking error. Drobné rozdíly mohou vznikat i díky nedůslednému „samplingu" především u ETF na akciové indexy. Podkladový index může v některých případech obsahovat až stovky akcií a správce v některých případech tituly s velmi malou vahou nezařazuje. Obrácený případ se vyskytuje spíše výjimečně, ale nastat taky může. Pokud by v podkladovém indexu byl výrazně zastoupený titul s váhou nad 25%, tak díky legislativním omezením není většinou možné do struktury ETF zařadit jeden titul s tak výraznou váhou a tudíž by docházelo opět k navyšování tracking error. V neposlední řadě rozhoduje o výši odchylky i likvidita podkladového aktiva.


Ze zkušeností vím, že investoři k investicím do ETF občas přistupují méně zodpovědným způsobem na základě jednoduché úvahy - diverzifikovaný instrument, bude se vyvíjet dle podkladového aktiva. Výkonnost se však ve většině případů odlišuje a platí to i pro ty největší ETF. Sledováním odchylek se tak investor může vyvarovat nepříjemnému překvapení. Pozornosti by neměla uniknout ani daleko základnější věc a to rozbor podkladového aktiva. Sám název ETF totiž není tím nejdůležitějším a občas může být zavádějícím. Jeden příklad za všechno. ETF Materials Select Sector SPDR Fund patří do rodiny sektorových ETF State Street. Kdo by hledal za tímto ETF investici do Basic Materials (základní materiály, těžařské firmy), hledal by špatně. Toto ETF se na sektor Materials zaměřuje z druhé strany a to přes chemické odvětví. Těžařských firem je v ETF pouze 10%, hlavní váhu přes 70% má právě chemické odvětví. U pákových ETF nebo ETN by investor měl být ještě obezřetnější. V poslední době populární ETN VXX na „index strachu" VIX toho může být příkladem. Řada investorů byla překvapena, že s výrazným růstem indexu VIX inkasovala pouze omezené zisky a s propadem naopak plné ztráty.


David Brzek, makléř
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde