Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Malé banky Británie by mohly těžit z jednodušších regulací po Brexitu

Malé banky Británie by mohly těžit z jednodušších regulací po Brexitu

17.1.2019 17:59

Dle některých možných scénářů Brexitu by menší poskytovatelé úvěrů mohli těžit z jednodušších regulací. GB v Evropské unii prosazovala jednodušší regulaci, ale jejich prosazení komplikovala pestrost zemí EU.

BANK OF ENGLAND PRUDENTIAL REGULATION AUTHORITY

Autor: [Bank of England]

Malé banky Velké Británie možná budou těžit z jednodušších regulací po Brexitu.

Sam Woods, zástupce guvernéra Bank of England pro Prudential Regulation Authority (druh finanční regulace který požaduje, aby banky kontrolovaly rizika a držely adekvátní kapitál, který je definován jako kapitálový požadavek) ve čtvrtek řekl, že některé modely Brexitu by mohly Velké Británii umožnit snížit počet regulací, které se vztahují na menší poskytovatele úvěrů.

Trval na tom, že menší počet regulaci nemusí nutně znamenat snížení sndardů když menší banky musí splňovat méně, ale zato přísnějších požadavků.

„V Evropské unii jsme často zastávali jednodušší požadavky na menší firmy, ale rozdílné přístupy k regulaci  v každé zemi EU společně s touhou sjednotit regulaci a dohled byly silnými argumenty proti našim postojům. V této fázi je nemožné znát další vývoj, ale podle některých možných scénářů Brexitu bychom se po jeho uskutečnění měli vrátit k otázce zjednodušení regulace malých domácích firem,“ uvedl Mr Woods.

Mr Woods dále uvedl, že PRA (viz začátek článku) bedlivě sleduje USA a Švýcarsko, které se pokoušejí o zjednodušení pravidel pro menší poskytovatele úvěrů, ale stále trvají na dodržování tzv. leverage ratio, který udává výši vlastního kapitálu vůči celkovým aktivům a schopnost banky dostát svým závazkům.

Vzhledem k tomu, že stále neexistuje dohoda o Brexitu a úprava pravidel v této oblasti je možné, že Velká Británie bude muset i po opuštění EU stále dodržovat velkou část regulací Evropské unie.

Zdroj: The Financial Times


Tomáš Novák, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5697025,93330
USD22,9686324,24337
GBP28,5779830,16402
CHF25,1656726,56233
PLN5,674975,98993

Kompletní informace zde