Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Americké indexy se nesou na růstové vlně.

Americké indexy se nesou na růstové vlně.

1.11.2018 18:34

Index Dow Jones +0,8 % na 25316,63 b. Index S&P 500 +0,83 % na 2734,37 b. Index Nasdaq Composite +1,5 % na 7415,405 b.

Ve čtvrtek americké akciové trhy pokračují v růstu a index Dow Jones posiluje o 0,8% a širší S&P 500 je silnější o 0,83%. Spojené státy se připravují na příští úterý,  kdy je čekají řádné a plánované volby do Kongresu . V případě voleb do Kongresu se v USA nehraje o nic jiného, než o to, zda se demokratům podaří dostat alespoň jednu z komor Kongresu , což by jim dávalo možnost blokovat  po zbytek volebního období  veškerou legislativu prezidenta Donalda Trumpa.  Dnes se nedaří dolaru, který na páru s eurem silně ztrácí necelých 0,8% a dostává se k úrovni 1,1395 USD/EUR.  Euro proti dolaru tak maže   ztráty z předchozích dní  a pomáhá k tomu růst výnosů a také zprávy o Británii, která je podle analytiků již blízko dohodě s EU o trhu finančních služeb a to je podle Londýna stěžejní věc pro řízený odchod z EU. Trhy také vnímají skutečnost, že americká administrativa Donalda Trumpa se připravuje na prosincové vyhlášení nových cel na zbývající čínské importy a to v případě, že selže jednání o zmírnění nastupujících obchodních válek mezi Donaldem Trumpem a jeho čínským protějškem XI Jinpingem. Trhy dnes posilují a těží z informace, že Donald Trump měl telefonický rozhovor s protějškem XI Jinpingem, který vyzněl pozitivně a trhy ho vnímají, jako možnost zlepšení obchodních vztahů mezi USA a Čínou.

S částečným uklidněním na kapitálových trzích se dostavila stabilizace v ropném sektoru. Ceny černého zlata ustoupily ze svých říjnových maxim a ropa ztratila celkově  12%. Ceny ropy se tak po úterním sestupu stabilizovaly na dvouměsíční minima. Další pokles podpořila také zpráva EIA, podle které se zásoby ropy v USA v minulém týdnu sice  zvýšily o 3,2 mil. barelů, ale méně než analytici předpokládali.. Podle analytiků celková   zpráva EIA ukazuje na to, že  těžba ropy v USA tak vyšplhala v srpnu  na nový rekord 11,348 mil. barelů denně. Ceny ropy ještě tlačí dolů obavy, že spor mezi Spojenými státy a Čínou budou mít negativní dopad na světovou ekonomiku i na poptávku po pohonných hmotách. Cena lehké ropy WTI dnes poměrně citelně ztrácí o více než  2,5% a dostává se k úrovni 63,6 USD/barel. Se stabilizací ceny černého zlata se daří akciím v těžařském sektoru  o více než 5,4% posilují akcie těžaře ropy a mědi Freeport Mc Morran ( FCX ) a také akcie společnosti Transocean ( RIG ), která těží ropu především z věží v oceánu ze začátku obchodování posilovaly o více než 1,4%, ale nyní již obchodují se ztrátou 1% v reakci na hlubší propad ceny WTI.  Podobně si  vedly akcie Marathonu, jež přidávaly ze začátku také více než 1%, ale nyní s klesající WTI akcie Marathon Oil Corp. ( MRO ) oslabují o necelých 2,3%.  Naopak po předchozím pozitivním reportu za 3Q dnes korigují akcie britské BP ( BP ), které ztrácí necelé 2,4% a také akcie  těžaře ropy a plynu Cabot Oil & Gas Corp. ( COG ), dnes korigují o necelých 0,8%.  Za zmínku stojí také akcie výrobce a dodavatele těžního zařízení Schlumberger ( SLB ), které obchodují silnější o necelých 0,6% a také jeho konkurent Halliburton ( HAL ) obchoduje v kladných se ziskem více než 0,3%.

S rostoucí obavou investorů a možného strachu o další vývoj na kapitálových trzích těží žlutý kov, který dnes přidává více než 1,6% a zlato se tak dostává k úrovni    1234 USD/Troy. unci. Zlatu také dnes pomáhá velmi výrazně oslabující dolar na páru s eurem. Z výše zmíněných důvodů se daří akciím těžařů zlata a tak akcie největší kanadské společnosti Barrick Gold Corp. ( ABX ) rostou o více než 4,5% a akcie britské společnosti Randgold Resources ( GOLD ) přidává též více než 4,5%.  V předchozím došlo ke spojení Barrick Gold s londýnským těžařem Randgold Resources a to může podle názoru  analytiků vést k prodeji aktiv v celkové výši 5 mld. USD z dolů v Zambii až po Tanzánii. Randgold Resources také informoval, že navyšuje dividendu před plánovanou fúzí s kanadským Barrick Gold a na akcii plánuje vyplatit 2,69 USD proti dřívějším 2 USD  Více než 5,1% přidávají také akcie konkurenčního těžaře Eldorado Gold Corp.( EGO ).

Za zmínku stojí také těžařská společnost BHP Billiton ( BHP ), která chce svým akcionářům vrátit finance prostřednictvím kombinace mimotržního  odkupu akcií a zvláštní dividendy. Program začne odkupem akcií za 5,2 mld. USD s možným diskontem až k výnosu 14%. Dividenda by podle programu měla být splatná v lednu tohoto roku. Akcie v reakci posilují o  4,5%.

Index S&P 500 +0,83 % na 2734,37 b.
Nejsilnější sektory S&PZměnaNejslabší sektory S&PZměna
Základní materiály +2,7 % Utility -0,8 %
Zbytná spotřeba +1,9 % Energie +0,1 %
Průmysl +1,6 % Telekomunikace +0,2 %
Nejsilnější akcie S&PZměnaNejslabší akcie S&PZměna
Wynn Resorts (WYNN) +11 % Hanesbrands (HBI) -7,6 %
Newfield Exploration (NFX) +10 % PerkinElmer (PKI) -7,5 %
Advanced Micro Devices (AMD) +8,8 % Allstate Corp (ALL) -5,3 %
Church & Dwight (CHD) +8,7 % Gartner (IT) -4,0 %
Western Digital Corp (WDC) +8,6 % Fiserv (FISV) -3,8 %

 


Luboš Bedrník
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5862525,95075
USD23,1301524,41385
GBP28,7866930,38431
CHF25,3262126,73179
PLN5,642425,95558

Kompletní informace zde