Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Souhrn z trhu - reporty > Denní report - středa 10.07.2019

Denní report - středa 10.07.2019

10.7.2019 22:27

ČR: Pražská burza mírně klesla, avšak Cme (+3%) na více jak ročních maximech, SRN: Německý DAX oslabil o 0,49 %, USA:Americké indexy se pohybovaly v zeleném teritoriu.

Pražská burza

Hlavní zprávy

Česká ekonomika podle EK v letošním roce poroste o 2,6 %

Očekávané události

09:00 CPI (m-m) (červen): očekávání trhu: 0,1 %, předchozí hodnota: 0,7 %

09:00 CPI (y-y) (červen): očekávání trhu: 2,7 %, předchozí hodnota: 2,9 %

09:00 Index exportních cen (y-y) (květen): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 3,1 %

09:00 Index importních cen (y-y) (květen): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 3,4 %

Popis trhu

Pražská burza rozšířila včerejší ztráty o -0,11% na úroveň 1 047 bodů. Hlavním strůjcem poklesu se staly akcie Čezu (510 Kč -1,54%), které padají od pondělního rozhodnutí vlády o dostavbě jaderných bloků. Elektrárenská emise tak vytvořila nové roční minimum při největším objemů obchodů 200 mil. Kč. Pegas (716 Kč -1,38%) dokonce klesl na nejnižší úrovně od února 2016. Nedařilo se taktéž tuzemským bankám, když Komerční banka odepsala -0,62% na 885 Kč a Moneta Money Bank ztratila -0,39%. Naopak nejziskovějším titulem bylo Cme (100 Kč +2,88%), které uzavřelo nejvýše od začátku roku 2018 po zprávě, že skupina PPF je blízko k dokončení koupě televizní stanice Markýza. Rakouským finančním titulům se dařilo s růstem výnosů na dluhopisových trzích. Erste Bank si polepšila o 1,11% na 857 Kč a Vig přidal 0,33% na 600 Kč. Kofola po dnešní zprávě o akvizici společnosti Espresso stoupla o 1,01% na 301 Kč. Avast potom vzrostl o 0,55%.

Podnikové zprávy

Ředitel ČEZ v Rumunsku informoval o zahájení hledání kupce pro tamní aktiva

 

Akcie CME posilují na osmnáctiměsíční maximum

 

PPF má blízko ke koupi slovenské televize Markíza

 

Unipetrol a ČEZ rozšiřují počet rychlodobíječek pro elektroauta v síti čerpacích stanic Benzina

 

Skupina Kofola vstupuje do kávového businessu

Německo

Očekávané události

08:00 CPI (m-m) (červen - konečný): očekávání trhu: 0,3 %, předchozí hodnota: 0,3 %

08:00 CPI (y-y) (červen - konečný): očekávání trhu: 1,6 %, předchozí hodnota: 1,6 %

08:00 CPI - harmonizováno dle EU (m-m) (červen - konečný): očekávání trhu: 0,1 %, předchozí hodnota: 0,1 %

08:00 CPI - harmonizováno dle EU (y-y) (červen - konečný): očekávání trhu: 1,3 %, předchozí hodnota: 1,3 %

Popis trhu

Na špici středeční seance skončila společnost Infineon Technologies, která si připsala 1,4 %. Její dnešní vývoj ovlivnila zpráva, že akcionáři společnosti Cypress Semiconductor požadují zastavení akvizice Infineon Technologies. Proto během středečního odpoledne vyplnili žalobu u federálního soudu v Kalifornii a uvedli, že společnosti nedodaly dostatek informací o prodeji. Relativně slušné zisky připsala také Fressenius, když posílila o 1,3 %. President Donald Trump později během středečního dne oznámí přístup, jaký by Spojené státy měly zaujmout k lidem s onemocněním ledvin. Donald Trump bude směřovat péči více do domácího prostředí a podporovat tak transplantace namísto nákladných dialýz, což by mohlo způsobit nárůst prováděných transplantací až o 17 000 ročně. Během obchodního dne si dobře vedla Deutsche Bank, která nakonec ne všechny zisky udržela a nakonec posílila o 0,4 %. Dnes byla zveřejněna informace, že v rámci restrukturalizace banky její zaměstnanci divize fixed-income nebudou propuštěni. Jaký celkový počet zaměstnanců v této divizi pracuje ale banka neuvedla, nicméně na konci března bylo zaměstnáno v akciové a fixed income divizi celkem 38 305 lidí.

Nejhlouběji v červených číslech se na konci dnešní seance nachází společnost Continental, která oslabila o 1,5 %. Následovala automobilka Daimler, která odepsala 1,5 %. Podle posledních zpráv zvoní evropským exportérům automobilů hrana, když BMW a Daimler již dříve v letošním roce varovaly ohledně výhledu na rok 2019 a v kombinaci s úterním profit warningem společnosti BASF a slabšími ekonomickými daty z Německa výhled na blízkou budoucnost pro automobilky nevypadá růžově. Následovalo více společností, které oslabily přibližně o 1,2 %, když nejvíce odepsala Covestro. Švýcarská investiční banka Credit Suisse snížila cílovou cenu na firmu Covestro z předchozích 53 euro na 48 euro.  

Podnikové zprávy

Škoda auto dodala do Číny meziročně o 24 % vozů méně

 

Zaměstnanci divize fixed income banky Deutsche Bank propuštěni nebudou

 

Thyssenkrupp by mohla minout svůj cíl EBIT pro letošní rok

Podnikové zprávy (EMU)

Evropské bankovní zátěžové testy v minulém roce podle auditorů EU nebyly dostatečné

USA

Hlavní zprávy

Předseda Rady guvernérů Fedu J. Powell vystoupením v Kongresu naznačil červencové snížení sazeb

 

Index žádostí o hypotéky MBA (5. července):
aktuální hodnota: -2,4 %
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: -0,1 %

Velkoobchodní zásoby (m-m) (květen - konečný):
aktuální hodnota: 0,1 %
očekávání trhu: 0,3 %
předchozí hodnota: 0,4 %

Očekávané události

14:30 CPI (m-m) (červen): očekávání trhu: 0,0 %, předchozí hodnota: 0,1 %

14:30 Jádrový CPI (m-m) (červen): očekávání trhu: 0,2 %, předchozí hodnota: 0,1 %

14:30 CPI (y-y) (červen): očekávání trhu: 1,6 %, předchozí hodnota: 1,8 %

14:30 Jádrový CPI (y-y) (červen): očekávání trhu: 2,0 %, předchozí hodnota: 2,0 %

14:30 Index spotřebitelských cen - jádrový, sezónně očištěn (červen): očekávání trhu: 262564, předchozí hodnota: 262032

14:30 Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti (6. července): očekávání trhu: 221 tis., předchozí hodnota: 221 tis.

14:30 Pokračující žádosti o podporu v nezaměstnanosti (29. června): očekávání trhu: 1683 tis., předchozí hodnota: 1686 tis.

15:45 Bloomberg index spotřebitelského komfortu (7. července): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 62,6

Popis trhu

Ve středeční seanci americké akciové indexy posilovaly a index Dow Jones přidal 0,29% a širší S&P 500  uzavřel také výš o 0,45%.  Investoři  netrpělivě  čekali na dnešní komentář šéfa FEDu  Jeroma Powella v americkém Kongresu a postoj FEDu k případnému snížení  úrokových sazeb.  Ve svém komentáři  Jerome  Powell  sdělil, že mix rizik pro americkou ekonomiku, zvolnění podnikatelských investic a také napětí v mezinárodním obchodě zakládá důvod k tomu, aby FED snížil sazby už nyní v červenci. Podle analytiků Morgan Stanley je uvolnění měnové politiky FEDu velmi reálné již v červenci na dvoudenním jednání  měnového výboru 30. a 31. července, kde vidí analytici prostor ke snížení o 50 bazických bodů a to i přes  to,  že  konec minulého týdne přinesl silný report z amerického trhu práce. Současný konsensus počítá na trhu v letošním roce se snížením sazeb v průměru o 64 bazických bodů a to je méně proti dvěma týdnům zpět, kdy to bylo 80 bodů.  Po slovech šéfa FEDu americký dolar na páru s eurem prošel oslabením a ztratil 0,44% a dostal se k úrovni 1,1257 USD/EUR.

Lehká ropa WTI dnes silně rostla a reagovala tak na samotný projev šéfa FEDu  Jeromea  Powella. Lehká ropa WTI se dostala k úrovni 60,25 USD/barel a přidala více než 4,1%.  K růstu ropě dopomohl také dnešní report  EIA Zásob ropy k 5. červenci, které klesly o silných 9,499 mil. barelů, když analytici předpokládali menší pokles jen 2,9 mil. barelů. Tato situace nahrávala do karet akciím v těžebním sektoru černého  zlata, kde akcie společnosti Transocean ( RIG ), posilily o více než 5,1%. Transocean těží ropu z věží v oceánu. Hned v závěsu se pohybovaly akcie společnosti   Marathon Oil Corp. ( MRO ), jež zpevnily o necelé 3% a také Abraxas Petroleum ( AXAS ), které se posunuly výš o necelých 2,9% a také brazilská společnost Petrobras ( PBR ), kde akcie posílily také cca o 1,8%.  Za zmínku stály také akcie výrobce a dodavatele těžního zařízení Schlumberger ( SLB ), jež přidaly   1%. Do kladných čísel se přetočily také akcie těžaře ropy a plynu společnosti Chesapeake Energy ( CHK ), které na tržní hodnotě zpevnily o  necelých 5%.

Z projevu šéfa FEDu   dnes  těžil také  žlutý kov, kde zlato při možnosti snížení úrokových sazeb rostl o o necelých 1,4% a dostalo se k úrovni 1 417 USD/Troy. unci. Z této situace profitovaly akcie těžařů zlata, jako světově obchodovaná kanadská těžařská  společnost  Barrick Gold Corp. ( GOLD ), kde akcie obchodovaly silnější o necelých 2,9% a také konkurenční Anglo American ( NGLOY ), které si připsaly necelých 1,8% a s necelým 4% nárůstem se v závěsu držely akcie známého těžaře Eldorado Gold. Corp. ( EGO ).

 Své výsledky reportovala nápojářská společnost PepsiCo ( PEP ), kde nápojovému gigantu vzrostl ve druhém čtvrtletí zisk o 11,8% na 2,04 mld. USD. Výsledky společnosti tak překonaly odhady analytiků  a díky poptávce po nealkoholických nápojích a brambůrkách značky Lays. Firma také potvrdila výhled na celý letošní rok. Akcie společnosti posílily o necelých 1,9%.

Bohužel dnes si dobře nevedou akcie známého amerického výrobce džínového oblečení Levi Strauss & Co. ( LEVI ), kterému klesl ve druhém fiskálním čtvrtletí čistý zisk o 62,3% na 28,2 mil. USD (cca  643 mil. Kč. ).  Zisk zatlačily do nižších pater především mimořádné náklady spojené s březnovou nabídkou akcií při vstupu na burzu. Akcie v reakci na tato čísla oslabily o necelých 12,%.

Dnes si také dobře vedly akcie výrobce sítového zařízení Cisco Systems ( CSCO ), kde podle dostupných zpráv společnost koupí za částku 2,84 mld. USD výrobce optických součástek Acacia Communication. Akvizice je součástí dlouhodobého plánu firmy rozšířit nabídku v rámci očekávaného růstu poptávky po silnějších sítích a společnost chce být tak dobře připravena na provoz sítí generace 5G. Akcie společnosti Cisco Systems ( CSCO ) přidaly na své tržní hodnotě více než 1,3%.

 

Podnikové zprávy

Starbucks dodává do dalších amerických lokalit

 

Tesla se připravuje na zvýšení produkce

 

T-Mobile nahradí Red Hat v indexu S&P 500


František Mašek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde