Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Souhrn z trhu - reporty > Denní report - čtvrtek 17.01.2019

Denní report - čtvrtek 17.01.2019

17.1.2019 22:24

ČR: Pražská burza částečně korigovala včerejší zisky, SRN: Akcie na frankfurtské burze uzavírají čtvrteční seanci na červené nule, USA:Americké indexy obrátily do zelených čísel.

Pražská burza

Popis trhu

Zatímco včera byl v Evropě bankovní sektor neziskovější, dnes byl naopak nejztrátovější. Stalo se tak poté, co Societe Generale ráno ohlásila odpisy a odpoledne Morgan Stanley zklamala výsledky za 4Q. Rovněž banky na pražské burze korigovaly. Erste Bank odepsala -0,75% na 767 Kč, Moneta Money Bank ztratila -1,28% k 73 Kč, jediná Komerční Banka (896 Kč) dokázala udržet včerejší hodnoty při největším denním objemu 133 mil. Kč. Index PX nakonec oslabil o -0,40% na 1 014 bodů. V záporném teritoriu zakončily taktéž akcie Avast (-2,34%) s oceněním pod 84 Kč. Druhý nejlikvidnější Čez (535 Kč +0,09%) s objemem 115 mil. Kč zakončil bez výraznější změny. Minimální pohyb zaznamenalo taktéž Cme (-0,14%) či Vig (+0,28%). Slušný přírůstek si připsaly akcie O2 (244 Kč +1,24%)

 

Podnikové zprávy

Generální ředitel ČEZ Beneš uplatnil opci na nákup 150 tisíc kusů akcií společnosti

Německo

Hlavní zprávy (eurozóna)

Malé banky Británie by mohly těžit z jednodušších regulací po Brexitu

CPI jádrový (y-y) (prosinec - konečný):
aktuální hodnota: 1,0 %
očekávání trhu: 1,0   %
předchozí hodnota: 1,0   %

CPI (m-m) (prosinec):
aktuální hodnota: 0,0 %
očekávání trhu: 0,0   %
předchozí hodnota: -0,2   %

CPI (y-y) (prosinec - konečný):
aktuální hodnota: 1,6 %
očekávání trhu: 1,6   %
předchozí hodnota: 1,6   %

Stavební výroba (m-m) (listopad):
aktuální hodnota: -0,1 %
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: -1,6   %

Stavební výroba (y-y) (listopad):
aktuální hodnota: 0,9 % %
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 1,8   % (revize: 0,6 %)

Hlavní zprávy

Divoký Brexit by mohl negativně ovlivnit německý business

Očekávané události (eurozóna)

10:00 Běžný účet ECB (sezónně očištěno) (listopad): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 23,0 mld.

Popis trhu

Největším “tahounem“ indexu byl v rámci čtvrteční seance průmyslový sektor (+0,34 %). Naopak dolů táhl index sektor zdravotní péče (-0,83 %), komunikačních služeb (-0,72 %) a spotřební sektor (-0,66 %).

Nejziskovějším titulem byl ve čtvrtek Wirecard AG (WDI; +2,9 %). Tomuto pohybu mohla pomoci mimo jiné skutečnost, že společnost podepsala smlouvu na spolupráci s firmou Swatch, díky které budou mít zákazníci možnost nainstalovat si plně digitální a bezkontaktní platební metody jako aplikaci do chytrých hodinek. Projekt by měl být spuštěn nejdříve ve Švýcarsku a následně napříč Evropou.

Naopak nejztrátovější společností je dnes Deutsche Bank (DBK; -3,7 %). Jedním z důvodů může být snaha Německa pomoci svým dvěma největším poskytovatelům půjček a to konkrétně sloučením těchto firem (Deutsche Bank a Commerzbank AG). Cílem by bylo vytvořit jednu silnou společnost, která bude schopna čelit zahraničním rivalům. Historie ale naznačuje, že se jedná spíše o recept na další potíže.

Další největší pokles v pořadí ve čtvrtek zaznamenala firma Infineon Technologies (IFX; -2,2 %). Akcie výrobců čipů totiž klesaly poté, co hlavní výrobce čipů pro Apple (Taiwan Semiconductor) vydal negativní kvartální výhled tržeb.

Negativní sentiment se dotkl také automobilek, jejichž akcie klesaly po informaci, že je americký prezident Donald Trump nakloněn uvalení cel na import automobilů. I tato skutečnost může být důvodem poklesu společností Daimler (DAI; -1,6 %) či Volkswagen (VOW3; -1,1 %).

USA

Hlavní zprávy

Změna zásob plynu podle EIA (11. ledna):
aktuální hodnota: -81
očekávání trhu: -79
předchozí hodnota: -87

Očekávané události

15:15 Průmyslová produkce (m-m) (prosinec): očekávání trhu: 0,2    %, předchozí hodnota: 0,6    %

15:15 Využití kapacit (prosinec): očekávání trhu: 78,5    %, předchozí hodnota: 78,5    %

16:00 Index spotřebitelské důvěry University of Michigan (leden - předběžný): očekávání trhu: 96,9, předchozí hodnota: 98,3

Popis trhu

Ve čtvrteční seanci se zatím akciové trhy pohybovaly již v kladných hodnotách a korigovaly tak ztráty ze začátku obchodování. Index Dow Jones tak rostl o 0,67% a širší S&P 500 se obrátil také do kladných hodnot a  připsal si  0,76%. Zajímavý report americkým trhům přinesla Béžová kniha, která představuje  situační zprávu o stavu ekonomiky USA . Podle analytiků zpráva ukazuje, že celkové vyhlídky americké ekonomiky jsou celkově pozitivní. Podle zprávy ekonomiku však ohrožuje množství negativních  faktorů, jako je propad cen akcií, a nejistoty plynoucí z probíhající obchodní války. Podle zprávy FEDu je po celých Spojených státech velmi napjatá situace na trhu práce a podniky mají problém najít pracovní sílu na jakékoliv úrovně kvalifikace. Dnes byl také  reportován ukazatel v USA o stavu počtu Nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti a za minulý týden se stav snížil o 3000 na  213 000, když odhad analytiků byl na úrovni 220 000. .

Za pozornost stála ropa, kde její ceny po úterním tříprocentním růstu svůj  vzestup podstatně zpomalily. Ceny negativně ovlivňují předpovědi zvyšování těžby v USA a na trh také citelně dopadají obavy z postupného zhoršování světové ekonomiky. Podle EIA produkce ropy v USA letos zřejmě stoupne na nový rekord a přesáhne 12 mil. barelů za den a koncem 20 let se stanou USA podle předpovědi EIA čistým vývozcem této suroviny. K poklesu ceny WTI dopomohl také report EIA, podle kterého zásoby ropy ve druhém týdnu sice poklesly, ale naopak zásoby benzínu silně posílily. Americká lehká ropa WTI se dnes vrátila nad 52 USD/barel a přidala 0,2% a  dostala se tak k úrovni 52,4 USD/barel. Tato situace vyhovovala akciím těžařů v sektoru  černého zlata a tak akcie těžaře ropy a plynu Chesapeake Energy ( CHK ) ztrácely ze začátku obchodování více než 2%, ale  svou ztrátu vyrovnaly a k závěru přidaly  1,4% a také akcie jedné z největších světově obchodovaných  těžařských společností Exxon Mobil ( XOM ) otočily ze ztráty 0,7% a uzavřely seanci růstem  0,8%.   Podobně byl na tom francouzský Total ( TOT ), který se posunul výš 0,5% a také akcie  britské společnost BP ( BP ), které uzavřely v zisku o 0,2%.

Do centra pozornosti investorů se dnes dostaly akcie investiční banky Morgan Stanley ( MS ), kde společnost reportovala své výsledky za 4Q FY18. Banka investory zaskočila svým reportem z divize obchodování s dluhopisy, kde příjmy v této divizi klesly o 30% tj. hluboko pod odhady analytiků. Čistý zisk Morgan Stanley ( MS ), který náleží akcionářům vzrost meziročně o 138% na 1,53 mld. USD, tj. 80 centů na akcii. Celkový příjem společnosti ve 4Q loňského roku klesl o desetinu na hodnotu 8,55 mld. USD. Výsledky byly pro investory zklamáním a její akcie v dnešní seanci ztratily více než 4,4%.

Za 4Q minulého roku dnes reportovala také své výsledky společnost KeyCorp  ( KEY ). Tržby vzrostly meziročně o necelé  3% a očištěný zisk na akcii přidal za stejné období více než 33%. Výsledky byly také podpořeny dosaženými nižšími náklady. Očekávání investorů byla zřejmě větší a i přes tyto dobré výsledky akcie společnosti obchodují se ztrátou více než 2,1%.

 Za pozornost stál dnes velmi známý americký fast food McDonalds ( MCD ), který přišel o ochrannou známku svého populárního hamburgeru Big Mac. Soudní spor prohrál řetězec s irskou sítí rychlého občerstvení Supermacs. Mc Donalds je s rozhodnutím nespokojen a hodlá se v této záležitosti u  příslušného soudu odvolat.  Akcie McDonalds ( MCD ), v dnešní seanci posílily o více než 0,7%.  Rozhodnutí soudu tak otevírá dveře restauracím Supermacs. .

Dnes se také nedařilo žlutému kovu, .který ztratil 0,13% a zlato se dostalo k úrovni 1291 USD/Troy.unci. ato situace nevyhovala akciím těžaře společnosti Eldorado Gold. Corp. ( EGO ), které ztratilo více než 1,4% a také kanadské akcie jedné z největších těžařských společností Barrick Gold Corp. ( GOLD ) obchodovaly ze začátku seance v červených číslech se ztrátou 0,4%, ale nakonec uzavřely v kladných o 0,2%.  Za pozornost stály také akcie těžaře zlata a mědi Newmont Mining Corp. ( NEW ), které k závěru ztratily o 0,1%,  kde společnost oznámila, že se v nejbližší době spojí s konkurenčním těžařem zlata Goldcorp ( GG ). Hodnota transakce činí zhruba 10 mld. USD a podle analytiků tak pokračuje konsolidace

Podnikové zprávy

Společnost KeyCorp reportovala své výsledky za 4Q FY 18 nad očekáváním
M&T Bank Corporation reportovala výsledky za 4Q FY18
Společnost Fastenal vydala výsledek svého hospodaření za 4Q FY 18
Společnost Morgan Stanley reportovala výsledky za 4Q FY18


Tomáš Novák
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde