Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Souhrn z trhu - reporty > Denní report - úterý 08.01.2019

Denní report - úterý 08.01.2019

8.1.2019 22:28

ČR: Pražská burza rostla, SRN: Akciový index DAX vychází z dnešního dne silnější , USA: Americké indexy rostly v naději na vyřešení obchodního sporu mezi USA a Čínou.

Pražská burza

Hlavní zprávy

Stavební výroba (y-y) (listopad):
aktuální hodnota: 0,0 %
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 10,4 %

Průmyslová výroba (y-y) (listopad):
aktuální hodnota: 4,8 %
očekávání trhu: 5,1
předchozí hodnota: 6,7 %

Devizové rezervy (prosinec):
aktuální hodnota: $142,6 mld.
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: $141,4 mld.

Jaroslav Míl byl jmenován vládním zmocněncem pro jadernou energetiku

Očekávané události

09:00 Obchodní bilance v národním pojetí (listopad): očekávání trhu: 4,9 mld., předchozí hodnota: 5,7 mld.

09:00 Míra nezaměstnanosti (prosinec): očekávání trhu: 3,1 %, předchozí hodnota: 2,8 %

Popis trhu

Pražská burza v úterý posilovala, index PX uzavíral výše +0,6% na 1014 bodech. Nejvyšší aktivita byla tentokráte ke spatření na akciích Moneta (122 mil. Kč). Kurz akcií Moneta se však nedokázal nadechnout a zůstal pod 72,50 Kč. Růst nedokázala ani Komerční banka, jež po závěrečné aukci uzavírala na 858 Kč (-0,2%). Naopak ve druhé části dne opět zabrala Erste a podařilo se jí uzavřít na 797 Kč (+0,9%). Výkon rakouských finančních titulů podtrhla pojišťovna VIG, jež poskočila +2,7% na 538 Kč. Mírný pohyb +0,4% zaznamenal ČEZ, který zůstal obchodovaný pod 545 Kč. Raketou dne byla mediální CETV (+5,3%), jež se dokázala dotáhnout zpět na dohled 70 Kč. Naopak ztrácela společnost O2 (-1,4%).

Podnikové zprávy

Německo

Hlavní zprávy

Průmyslová výroba (m-m) (sezónně očištěno) (listopad):
aktuální hodnota: -1,9 %
očekávání trhu: 0,3 %
předchozí hodnota: -0,5 % / revize: -0,8 %

Průmyslová výroba (y-y) (očištěno o počet pracovních dní) (listopad):
aktuální hodnota: -4,7 %
očekávání trhu: -0,8 %
předchozí hodnota: 1,6 %

Hlavní zprávy (EU)

Spotřebitelská důvěra (prosinec - konečný):
aktuální hodnota: -6,2
očekávání trhu: -6,2
předchozí hodnota: -6,2

Ekonomická důvěra (prosinec):
aktuální hodnota: 107,3
očekávání trhu: 108,2
předchozí hodnota: 109,5

Indikátor obchodního klimatu (prosinec):
aktuální hodnota: 0,82
očekávání trhu: 1,00
předchozí hodnota: 1,09 / revize: 1,04

Důvěra v průmyslu (prosinec):
aktuální hodnota: 1,1
očekávání trhu: 3,0
předchozí hodnota: 3,4

Důvěra ve službách (prosinec):
aktuální hodnota: 12,0
očekávání trhu: 12,3
předchozí hodnota: 13,3 / revize: 13,4

Britský ministr pro brexit tvrdí, že Spojené království nehodlá jednat o odložení brexitu

Očekávané události

08:00 Obchodní bilance (listopad): očekávání trhu: 18,6 mld., předchozí hodnota: 18,3 mld.

08:00 Běžný účet platební bilance (listopad): očekávání trhu: 24,8 mld., předchozí hodnota: 15,9 mld.

08:00 Vývoz (m-m) (sezónně očištěno) (listopad): očekávání trhu: -0,5 %, předchozí hodnota: 0,7 %

08:00 Dovoz (m-m) (sezónně očištěno) (listopad): očekávání trhu: 0,0 %, předchozí hodnota: 1,3 %

Očekávané události (EMU)

11:00 Míra nezaměstnanosti (listopad): očekávání trhu: 8,1 %, předchozí hodnota: 8,1 %

Popis trhu

Akciový index DAX vychází z dnešního dne silnější a posílil o 0,82 %. Nejvíce se dnes dařilo spotřebnímu sektoru, zdravotnictví a informačním technologií. Naopak dnešek nebyl příznivý pro komunikace.

Velmi dobře si dnes dařila akcie společnosti Bayer AG (BYAN), která vzrostla o 3 %. V průběhu dne mu napomohla informace týkající se jím odkoupené americké firmy Monsanto, viz zde. Monsanto totiž v Indii vyhrál vleklý spor o patent na geneticky modifikovaná semena po odvolání se k tamnímu nejvyššímu soudu. Zisk si připsala taktéž akcie Adidas (ADS), která si polepšila o 2,4 %. Stalo se tak v návaznosti na informace z Číny, kde mělo dojít k navýšení výdajů na nákup sportovních doplňků, což naplňuje přání tamní establishmentu, aby se čínští obyvatelé zaměřili více na sport a začali žít zdravěji. Volkswagenu (VOW3) se dnes také dařilo, když si připsal 2,3 %. Automobilovému sektoru napomáhá důvěra v uvolnění tenzí v americko-čínských obchodních vztazích v rámci obnoveného vyjednávání. Vedle toho médii prošla informace o tom, že čínská poptávka po automobilech by měla začít opět posilovat. Nejobchodovanější akcií byla dnes Deutsche Bank (DBK) připisující 0,95 %, objem obchodů u ní dosáhl na 11,8 mil.

Dnešní seance však nebyla přívětivá k Fresenius SE (FRE) tratící 2,2 %. Dotklo se jej rozhodnutí analytiků Commerzbanky na snížení investičního doporučení z „koupit“ na „držet“ s cílovou cenou 50 EUR z původních 78 EUR. Klesaly dále například akcie jako Deutsche Telekom (DTE; -1,4 %), Fresenius Medical Care AG (FME; -0,9 %) či Linde (LIN; -0,73 %).

Podnikové zprávy

USA

Hlavní zprávy

Optimismus malých firem NFIB (prosinec):
aktuální hodnota: 104,4
očekávání trhu: 103,3
předchozí hodnota: 104,8

Nové pracovní pozice JOLTs (listopad):
aktuální hodnota: 6888
očekávání trhu: 7100
předchozí hodnota: 7079

Očekávané události

13:00 Index žádostí o hypotéky MBA (4. ledna): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: -8,5 %

16:30 Změna zásob surové ropy podle EIA (4. ledna): očekávání trhu: -1750 tis., předchozí hodnota: 7 tis.

16:30 Změna zásob surové ropy v Cushingu podle EIA (4. ledna): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 641 tis.

16:30 Změna zásob benzínu podle EIA (4. ledna): očekávání trhu: 3400 tis., předchozí hodnota: 6890 tis.

16:30 Změna zásob destilátů podle EIA (4. ledna): očekávání trhu: 1000 tis., předchozí hodnota: 9529 tis.

Popis trhu

Americké akciové trhy v úterní seanci rostly a k růstu indexům pomáhala také naděje na vyřešení obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou. Index Dow Jones tak přidal 1,09% a širší S&P 500 je silnější o 0,97%.  Již americký ministr obchodu Willbur Ross  dříve také uvedl, že vidí velmi dobrou šanci na rozumnou dohodu s Čínou, která by řešila všechny klíčové otázky. K růstu trhu napomáhá také názor analytiků společnosti Blackstone, kteří apelují na investory, aby nezanevřeli na americké akcie a jejich přední stratég Josef Zidle zastává názor, že se americký trh v letošním roce odrazí ode dna, protože současné propady jsou způsobeny neopodstatněně negativní náladou. Zidle také věří, že se USA s Čínou nakonec dohodnou a odvrátí tak pro obě strany nevýhodnou celní válku. Obchodní rozhovory mezi USA a Čínou, které začaly v pondělí měly být dnes ukončeny, ale podle zpráv budou pokračovat i ve středu.

Za pozornost dnes stála lehká ropa WTI, která se odrazila od 1,5 ročního minima, na které se ceny propadly v prosinci. Celkovému odrazu od tohoto minima pomáhají těžební škrty OPECu  a také stabilizující se akciové trhy. Dodávky zemí OPEC se v prosinci podle Reuters z minulého týdne snížily v průměru o 460 000 barelů za den na  32,66 mil. barelů/den a nejvýraznější omezení je ze strany Saúdské Arábie. Známý komoditní analytik Jacob Masliyah situaci komentoval s tím, že pokud akciový trh ceny ropy podpoří, tak cílová cena pro WTI je 50 USD/barel. Dnes cena lehké ropy WTI přidala více než  2,2% a dostala se k úrovni 49,65 USD/barel. Tato situace vyhovovala akciím v těžebním ropném sektoru a tak se dařilo akciím jedné z největších těžebních společností Exxon Mobil ( XOM ), které posílily o 1,2% a také Transocean ( RIG ), která těží ropu z věží v oceánu si připsal necelých 0,8% a také brazilská  Petrobras ( PBR ) se posunula výš v hodnotě o 1,4%.  Růstem se může pochlubit také společnost Chesapeake Energy ( CH ), která těží ropu a plyn a posílila o více než 3,1% a také akcie konkurenční plynárensko ropné společnosti Cabot Oil & Gas Corp. ( COG ), které obchodovaly  s nárůstem více než 1,1%. Za pozornost stály také akcie výrobce a dodavatele těžního zařízení Schlumberger ( SLB ), které s růstem ceny WTI se posunuly výš o  1,4% a také konkurenční  akcie společnosti Halliburton ( HAL ) uzavřely silnější o  více než 1,4%. Dařilo se také akciím těžaře mědi a různých kovů Freeport Mc Morran ( FCX ), které uzavřely seanci s růstem  více než 2,1%.

Naopak se dnes nedařilo žlutému kovu, kde investoři s růstem WTI  a  akciového trhu opouští bezpečný přístav zlata, které ztratilo 0,3% a dostává se k úrovni 1284 USD/Troy. unci. V předchozím, kdy akciové trhy byly pod tlakem zlato již atakovalo úroveň 1300 USD/Troy. unci.  Tato situaci pochopitelně nevyhovovala akciím v těžebním sektoru zlata a poklesem tak prošla jedna z největších světově obchodovaných těžařských společností kanadský Barrick Gold Corp. ( GOLD ), kde jeho akcie odepsaly více než 4,7%. Naopak po předchozím růstu u investorů našly další podporu akcie těžařské společnosti Eldorado Gold Corp. ( EGO ) které ze  začátku seance byly silnější o 1,2%, ale tento zisk neudržely a uzavřely v červeném nakonec  ztrátou 0,3%

Dnes se nedařilo akciím konglomerátu General Elektric ( GE ), které v předchozím silně rostly a to poté co Bloomberg uvedl, že Apollo Global Management se připravuje na možné převzetí GE Capital Aviation Services ( GECAS ), což je jedno z nejoceňovanějších aktiv konglomerátu. , jehož hodnota by mohla dosáhnout až 40 mld. USD. Bohužel podle dostupných zpráv dohoda v blízké době zřejmě nebude a GE se tak k finálnímu prodeji nezavázalo. Akcie General Electric ( GE ) dnes obchodovaly se ztrátou 2%.

Za zmínku stály akcie amerického výrobce čipů Intel Corporation ( INTC ), kde společnost na veletrhu Consumer Electronic Show v Las Vegas uvedla, že pracuje se společností Faceboook ( FB ) na dokončení nového čipu s umělou inteligencí, který by mohl být předložen v druhé polovině letošního roku. Akcie Intelu Corporation ( INTC ) přes počáteční ztrátu ze začátku seance uzavřely růstem o 0,5% a akcie společnosti Facebook ( FB ) zaznamenaly silnější nárůst  o více než 2,9%.  

Po pondělním růstu se stále na pozitivní vlně nesly akcie známého výrobce hraček Mattel ( MAT ), který se dohodl na vzájemném obchodním partnerství se slavnou chlapeckou kapelou BTS, všem známou také jako Bangtain Boys. Mattel počítá s výrobou panenek, které budou napodobovat celkový image kapely a jejich slavný videoklip Idol. Akcie společnosti Mattel ( MAT ) se těšily zájmu investorů  a přidaly na tržní hodnotě necelých 5,6%.

Za zmínku stály také akcie společnosti PG& Corp. ( PCG ), kde společnost včera uvedla, že nebude moci plnit své závazky vůči věřitelům a objevují se také již otázky ohledně možného bankrotu společnosti. Akcie na situaci i v úterní seanci reagovaly silným propadem o 10% ze své tržní hodnoty.

Podnikové zprávy

MetLife jmenoval do pozice nového CEO Michela Khalafa

Larry Ellison drží v Tesle podíl o hodnotě 1 mld. USD

Monsanto zvítězilo právní spor o patent v Indii


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5697025,93330
USD22,9686324,24337
GBP28,5779830,16402
CHF25,1656726,56233
PLN5,674975,98993

Kompletní informace zde