Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Vítězové a poražení 2017: Index PX (II. díl)

Vítězové a poražení 2017: Index PX (II. díl)

11.1.2018 19:13

Hodnota indexu PX vzrostla v roce 2017 o 16,99 procenta a indexu PX-TR, do jehož výkonnosti je započítán i dividendový výnos, o 23,6 procenta. Magickou hranici 100 % svou výkonností pokořily hned dvě emise zastoupené na pražské burze (Fortuna, Unipetrol). Pochmurnou zprávu pro domácí investory je fakt, že obě emise velmi pravděpodobně pražský burzovní parket v letošním roce opustí.

Nejobchodovanější emisí uplynulého roku na BCPP byly tradičně akcie energetické společnosti ČEZ (+15,5 % r/r). Vítr do plachet akciím energetické skupiny přinesl pokračující růst cen silové elektřiny na trhu v návaznosti na rostoucí ceny uhlí i emisních povolenek. Současný příznivý vývoj na trhu s elektřinou by se měl promítnout do hospodářských čísel společnosti od roku 2019. Z pohledu provozní ziskovosti by tak roky 2017 a 2018 měly pro ČEZ představovat dno. V kontextu diskuze o financování možné výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech otevřel management ČEZu otázku o možném rozdělení společnosti po vzoru německé energetiky RWE na výrobní konvenční zdroje a distribuci včetně obnovitelných zdrojů. Vzhledem k možnému uvolnění potenciálu hodnoty ve společnosti po vzoru německých utilit to je investorskou obcí  vnímáno převážně pozitivně. Na úrodnou půdu padla výzva vedení ČEZu k navýšení nabídek potenciálních zájemců za bulharské aktivity. Z divestice aktiv v Bulharsku byl v minulém roce dokončen pouze prodej černouhelné elektrárny Varna. Akcie energetické společnosti v průběhu uplynulého roku zpevnily o 15,5 %. S reinvesticí vyplacené dividendy ve výši 33 Kč na akcii pak celkový výnos pro investory představoval 25 %.  

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens zažil v uplynulém roce akcionářskou rošádu. V průběhu 3Q/17 byly dokončeny akcionářské změny ve společnosti, když v rámci nabídky k odkupu akcií při ceně 1010 Kč za akcii se majoritním akcionářem stala společnost R2G Rohan Czech. Mimo držení hlavního akcionáře je nyní pouze lehce přes 11 % akcií. Nový majitel částečně prezentoval své plány ohledně budoucího směřování společnosti, mezi něž patří omezení dividendy s cílem akumulovat hotovost pro další růst společnosti mj. formou akvizic a snižování zadlužení. Přes deklarovaný záměr majoritního akcionáře ponechat zbylý 11% podíl akcií společnosti na trhu, považujeme za pravděpodobnější variantu uskutečnění dalšího kola odkupu a stažení akcií Pegasu z pražské burzy. Při reinvestici vyplacené dividendy ve výši 1,3 EUR dosáhl celkový výnos pro akcionáře Pegasu za rok 2017 10 %.

Rovněž Kofola přistoupila v průběhu minulého roku prostřednictvím své dceřiné společnosti Radenska k nabídce na odkup svých akcií. Jeho realizace však zanechala pachuť v ústech minoritních akcionářů. Po přímém odkupu 12% podílu od exitujícího polského fondu Enterprise Investors při ceně 440 Kč na akcii dostali stejnou možnost i zbývající minoritní akcionáři, přičemž objem nabídky k odkupu byl omezen na 5 % emitovaných akcií. Vzhledem k významnému převisu investorů se zájmem participovat na odkupu a účasti polského investičního fondu v tendru se při poměrném uspokojení podařilo zbývajícím minoritním akcionářům prodat minimum akcií. Přes slabší vývoj hospodaření za 1-3Q/17 ponechává management Kofoly v platnosti ambiciózní výhled pro rok 2017 při provozním zisku EBITDA ve výši 1 mld. Kč, což indikuje silný závěr roku v podání nápojářské společnosti. S počátkem letošního roku by ziskovost Kofoly měly podpořit klesající ceny cukru (cca 14 % provozních nákladů) v návaznosti na probíhající liberalizaci evropského trhu s touto komoditou.  Akcie Kofoly v uplynulém roce posílily o 14 %. Při reinvestici vyplacené dividendy ve výši 13,5 Kč na akcii představoval celkový výnos 17,9 %.

Likérka Stock Spirits musela své akcionáře v loňském roce potěšit. Zhodnocení akcií o 38 % odráží výrazný meziroční nárůst provozní ziskovosti likérky v první polovině roku. Iniciativy zavedené novým managementem v roce 2016 tak začaly přinášet první hmatatelné výsledky. I vlivem úsporných opatření zaznamenal výrobce alkoholických nápojů zlepšení hospodářských čísel na obou svých klíčových trzích Polska a České republiky, které se podílejí na celkovém objemu tržeb společnosti ze tří čtvrtin. Změna cenové politiky na polském trhu vedla k zastavení poklesu tržního podílu. V České republice dokázala likérka své tržní postavení mírně posilovat. V úvodu letošního roku společnost navnadila investory prohlášením, že hospodaření v druhé polovině roku se vyvíjelo mírně nad očekáváním vedení společnosti.

Akcie telekomunikační společnosti O2 ČR si v uplynulém roce připsaly kapitálové zhodnocení 6,4 %.  Od třetího čtvrtletí 2017 se na hospodářských číslech negativně projevila evropská regulace roamingu, kterou se společnosti daří prozatím kompenzovat tradičními růstovými oblastmi v podobě mobilních dat a digitální televize. Ve finančních číslech za uplynulý rok se již projevily výnosy z finančních služeb, jejichž dopad do hospodaření společnosti je však prozatím marginální. V závěru roku rozhodlo představenstvo o pokračování odkupu vlastních akcií. Společně s předchozím dvouletým programem zpětného odkupu akcií by v následujících dvou letech měla společnost nabýt max. 4 % všech akcií.  Vedle řádné dividendové politiky by společnost měla pokračovat v postupné distribuci emisního ážia. Společnost tak nadále velkoryse využívá všech forem distribuce kapitálu zpět k akcionářům.

Akcie rakouské pojišťovací skupiny VIG posílily za loňský rok o 16,4 % v návaznosti na částečné oživení výnosů na dluhopisovém trhu a meziročního zlepšení všech klíčových ukazatelů hospodaření pojišťovny oproti stejnému období předchozího roku. Meziroční pokles objemu předepsaného pojistného na domácím rakouském trhu v prvních třech čtvrtletích minulého roku se podařilo společnosti vykompenzovat růstem na trzích CEE. Nejvýznamnější nárůst zaznamenala pojišťovna na pobaltských trzích po konsolidaci akvírované společnosti BTA Baltic. Společnost je rovněž na dobré cestě dosáhnout svého střednědobého cíle při posílení svého tržního podílu na minimálně 10 % na trzích Chorvatska, Maďarska a Polska. V rámci střednědobého výhledu společnost zopakovala, že plánuje postupně navyšovat objem hrubého předepsaného pojistného do úrovně 9,5 miliardy eur do roku 2019. Výzvou pro střednědobý horizont zůstává pro společnost dosažení ukazatele combined ratio při úrovni 95 %. Na úrovni zisku před zdaněním očekává pojišťovna do roku 2019 nadále výsledek 450 - 470 milionů eur. V rámci dividendové politiky zůstává společnost věrna politice výplaty dividendy v minimální výši 30 procent čistého zisku.

Dlouhá léta přehlížená Popelka pražské burzy, akcie petrochemické skupiny Unipetrol, vykvetla v uplynulém roce do krásy (zhodnocení +106 % r/r) a svého ženicha, symbolicky na závěr roku, také našla. Na rekordním reportovaném provozním zisku Unipetrolu v jeho historii se pozitivně promítly přetrvávající nadprůměrné rafinérské i petrochemické marže (navzdory jejich oslabování v závěru roku), téměř plné využití výrobních kapacit obou rafinérií a v neposlední řadě pak přijaté pojistné plnění vztahující se k haváriím v Kralupech nad Vltavou a Litvínově. V souladu se svým slibem o systematickém navyšování dividendy přistoupil Unipetrol k vyplacení dividendy za rok 2016 ve výši 8,3 Kč na akcii. Vzhledem k extrémně silné finanční pozici společnosti (čistá hotovost >12 mld. Kč ve 3Q/17) a neoptimální kapitálové struktuře Unipetrolu (při nulovém použití cizích zdrojů v prostředí nízkých nákladů na financování) však nesli minoritní akcionáři návrh nelibě. V závěru roku přišel majoritní akcionář společnosti PKN Orlen s dobrovolnou nabídkou na odkup akcií Unipetrolu při ceně 380 Kč za akcii, která byla ze strany dvou největších minoritních akcionářů sdružených okolo finanční skupiny J&T akceptována.

Michal Křikava, Fio Banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5940325,95897
USD22,9851724,26083
GBP28,6052230,19278
CHF25,2542126,65579
PLN5,704556,02115

Kompletní informace zde