Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Je jen otázkou času, co americké indexy oslabí -15%?

Je jen otázkou času, co americké indexy oslabí -15%?

25.10.2017 15:23

Minulý týden si Wall Street připomněla 30. výročí nejhoršího jednodenního propadu ve své historii, během kterého index Dow Jones Industrial umazal téměř čtvrtinu své hodnoty. Možná kvůli tomu byli investoři při čtvrtečním obchodování dne 19.10. r.2017 zpočátku „ostražitější“ a trhy otvíraly v záporu. Postupně však akcie dotáhly úvodní ztráty a uzavíraly jako obvykle, když letos přišel úvodní pokles - zpět poblíž nuly. Ne historie se v týdnu od 16. října nemohla opakovat. Takto přesně se dějiny neopakují. Navíc je pravdou, že existuje několik zásadních rozdílů mezi současnou situací a podmínkami v roce 1987. Tehdy byly sazby 10- letých dluhopisů v USA kolem 10% a výrazně se propadal USD. Indexy samotné vyslaly před zmíněným masakrem několik varování v podobě -3%, -2,3% a -5,2% poklesu několik dní předem. Můžeme tedy při absenci zmíněných faktorů být v klidu a užívat si dále letošní nerušené dobré nálady na akciových trzích? Tedy ve smyslu, zdali nehrozí podobný krach? Nebo existují jiné faktory, jež by mohly na trzích způsobit rychlý pokles?

Rekordně nízká volatilita

Letošní klid na trzích je dlouho nevídaný. V roce 2017 jsme zatím nezaznamenali větší než -3% korekci (index SP500 neoslabil více než -3% od maxima). Padl tím absolutní rekord 241 dní bez této korekce z 90. let min. století. Od loňského listopadu, kdy trhy naposledy tuto korekci zaznamenaly, se americké indexy zvedly přes +20%. Index SP500 letos vytvořil více než 45 nových maxim a Nasdaq dokonce přes 60. Za této „radostné“ konstelace láme pro změnu index strachu VIX naopak rekordní minima. Index VIX se oproti historickému průměru kolem 20 obchoduje na 10. Již jen zmíněné odchylky od historických průměrů a dlouhé období klidu vystavují trhy nebezpečí, že se „něco“ přihodí.

Valuace akcií jsou historicky drahé

Jaké jsou zdroje současného akciového optimismu? Jsou valuace akcií levné tak, že investory lákají k nákupům? Ani zdaleka, vše se děje na pozadí historicky drahých valuací, kdy Shiller P/E dosahuje úrovně 31. Z tohoto pohledu byly akcie dražší pouze při technologické bublině kolem r.2000 (mimochodem podobná bublina se nyní zřejmě vytvořila na kryptoměnách). Podporu může našinec těžko najít i v geopolitické situaci, která není zdaleka klidná. Stačí se podívat na KLDR, politickou nejistotu v Evropě, ale také v USA.

„Trump trade“ , osel a mrkev

Jedním z podstatných faktorů růstu akciových indexů od loňského podzimu, bylo zvolení D.Trumpa prezidentem. Deregulace, snížení daní a masivní investice to byla hesla tzv. Trump trade. Zatímco počátkem roku hovořily analýzy o časovém horizontu nutnosti schválení „převratných“ změn do cca léta (jinak čeká trhy na podzim propad), realita je taková, že trhy se nižších daní stále nedočkaly. Zatím stačilo schválení upraveného rozpočtu pro r. 2018 ze strany Senátu (což je podmínkou pro zahájení procesu vedoucího k daňové reformě republikánů) k růstu indexů na nová maxima ( 23.10. index SP500 na 2578 bodech). Ale cesta k nižším daním může být stále komplikovaná a dlouhá. Investoři jsou jak pověstný osel putující za unikající mrkví, již v tomto případě nahrazují sliby o velkolepé daňové reformě.

This time is different aneb tentokrát to je jiné

Od osla se oslím můstkem dostaneme ke konstatování, že současní investoři upřednostňují virtualitu před realitou. Doba levných peněz přeje zejména titulům, jež pomocí finanční páky vykazují rychlý růst tržeb, byť za cenu velkého zadlužení a roky trvajícího negativního cash flow. Jejich byznys model není ziskový, investoři přesto věří jejich zářné budoucnosti a ohodnocují jejich akcie násobky, za které by se nemusely stydět ani akcie na vrcholu technologické bubliny kolem roku 2000. Tyto akcie jsou hojně zastoupené v portfoliích, na jejichž konstrukci se podílejí strategie vycházející z nízké volatility na trzích.

Nízká volatilita umožnuje držení a investice v rizikovějších titulech. Co však až se volatilita zvedne? Wall Street ovládají počítače, tzv. alga vytlačila klasické tvůrce trhu, za portfolio manažery rozhodují kvantové metody konstrukce portfolií. Možná je zdrojem současného klidu na trzích rovněž víra v automatizaci a v to, že bez lidských emocí, chyb bude na trzích lépe. Opravdu? Za každým počítačem pořád stojí člověk, jestliže při panice lezli investoři pověstným jedním oknem, jak to bude vypadat, až tuto činnost budou provádět „počítače“?

Na jednu stranu provází globální ekonomiku ekonomická expanze. Hlavním zdrojem likvidity na finančních trzích však byly v uplynulých letech centrální banky. Nastoupená cesta k normalizaci měnové politiky (byť je v různých zemích jiná) a zmenšování rozvah centrálních bank budou pro finanční trhy v příštích měsících pověstným prubířským kamenem. Řada technologických firem v USA, jež stála v čele několikaletého růstu indexů se i z hlediska technické analýzy nachází v maturující fázi svého vývoje. Naproti tomu je podle řady průzkumů cash na klientských účtech u US brokerských firem na velmi nízkých úrovních. Přitom jsou to retailoví investoři, kteří vyvíjejí v posledních týdnech na trzích tu největší nákupní aktivitu, naopak institucionální investoři masivně prodávají. Jak tohle může dopadnout? Podle mého názoru čeká příštích týdnech a měsících hlavní americký index SP500 pokles o cca -15% od současných úrovní (2570 bodů). Jedinou neznámou je rychlost zmíněné korekce a bod, který bude možné označit za významné TOP.

 

Na obr.porovnání amerického indexu SP500 (žlutě) s vývojem rozvahy FEDu


Pavel Hadroušek, makléř
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde