Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Saudská Arábie kvůli postoji Íránu údajně vyhrožovala zvýšením produkce ropy (3)

Saudská Arábie kvůli postoji Íránu údajně vyhrožovala zvýšením produkce ropy (3)

4.11.2016 21:29

Historická rivalita mezi Saudskou Arábií a Íránem je opět středem pozornosti na ropném trhu. Podle agentury Reuters na jednání expertů kartelu OPEC minulý týden delegát Saudské Arábie vyhrožoval, že země zvýší produkci ropy v případě, že Írán neomezí produkci. V současné době obě země vedou proxy (zástupnou) válku v Sýrii a Jemenu. Cena ropy v posledních dnech velice snadno prolamuje klíčové supportní technické úrovně, jak ukazuje následující graf.

Napětí se nicméně snížilo, když Saudská Arábie před měsícem souhlasila se snížením vlastní produkce, zatímco souhlasila s mírným zvýšením íránské produkce. To vedlo k výraznému růstu cen ropy z přibližně 45 dolarů nad 50 dolarů za barel. S rostoucí skepsí ohledně dohody kartelu OPEC se cena ropy snížila na dnešních 44 dolarů a výhled prozatím není vůbec pozitivní.

Produkce ropy Saudské Arábie by se podle anonymního zdroje mohla zvýšit na 11-12 mil. barelů denně. Od roku 2014 země zvýšila produkci ropy na 10,5-10,7 mil. barelů denně, což přispělo ke zvýšení přebytku ropy na trhu.

Koncem září se kartel OPEC dohodl o předběžné dohodě o snížení produkce ropy ze srpnových úrovní. Začátkem října jsme informovali o rizicích této dohody (článek ze 3. října zde), které se prozatím naplňují. „Riziko není jen potenciální porušování dohody, ale na konkrétních detailech se OPEC bude muset dohodnout koncem listopadu, což není vůbec jisté. Nakonec se v listopadu trh může dozvědět, že žádná dohoda na snížení produkce nebude.“

Hrozba o zvýšení produkce ropy údajně překvapila i samotné spojence Saudské Arábie. Někteří zmínili, že se jim zdá, že by Saudská Arábie mohla mít zájem, aby jednání OPEC koncem listopadu skončilo fiaskem.

Saúdové delegátům z Íránu oznámili, že by Írán měl omezit produkci ropy na úrovni 3,66 mb/d. Podle sekundárních zdrojů OPEC Írán v září těžil 3,85 mb/d. Problém je ale v tom, že Írán chce dosáhnout tržního podílu 12,7 % ze všech zemí OPEC, což implikuje produkci 4,2 mb/d. Protirgument Íránu spočíval v tom, že Saudská Arábie od roku 2014 zvýšila produkci o 1 mb/d a nyní požaduje po ostatních zemích, aby produkci snížily.

Techničtí experti zemí OPEC se opět sejdou 25. listopadu a oficiální jednání ministrů zemí OPEC je naplánováno na 30. listopadu.

Řada delegátů je ohledně dohody nadále optimistická a doufají, že se kartel dohodne.

Aktualizace 15:40: Generální sekretář kartelu OPEC oznámil, že Saudská Arábie nevyhrožovala zvýšením produkce ropy. Ropa WTI reagovala smazáním denních ztrát a obchoduje se za 44,70 dolaru za barel.

Aktualizace 21:26: Seniorní představitelé agentuře Reuters OPEC potvrdili, že Saudská Arábie zmínila „možnost“ zvýšení produkce, ale nejedná se o skutečný záměr. Ropa WTI přesto uzavřela nad klíčovou supportní úrovní 44 dolarů.

Zdroj: Reuters, Bloomberg


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5604625,92354
USD23,0844224,36558
GBP28,7628530,35915
CHF25,3038326,70817
PLN5,661205,97540

Kompletní informace zde