Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ a Sokolovská uhelná dosáhly shody v otázce dlouhodobých obchodních sporů (+komentář analytika)

ČEZ a Sokolovská uhelná dosáhly shody v otázce dlouhodobých obchodních sporů (+komentář analytika)

20.10.2016 17:09, BAACEZ

Společnost ČEZ v tiskové zprávě uvedla, že dosáhla se společností Sokolovská uhelná shody v otázce řešení dlouhodobých obchodních sporů. Obě společnosti uzavřely novou kupní smlouvu na dodávku sokolovského hnědého uhlí. Předmětem dohody je rovněž prodej elektrárny Tisová ze Skupiny ČEZ do vlastnictví společností Sokolovská uhelná.

Obě strany se rovněž zavázaly učinit kroky k ukončení všech běžících soudních procesů a nadále nevznášet další nároky.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž v tiskové zprávě uvedl: „Obě strany si od dohody slibují narovnání vzájemného obchodního vztahu a vytvoření podmínek pro další výrobu elektřiny a tepla z hnědého uhlí v sokolovském regionu. Pro Sokolovskou uhelnou představuje koupě elektrárny možnost konsolidace aktivit v sokolovském regionu a využití synergií z propojení celého řetězce od těžby uhlí po dodávku tepla a elektřiny spotřebitelům. Skupině ČEZ umožní prodej elektrárny Tisová soustředit se zejména na provoz zmodernizovaných elektráren Tušimice, Prunéřov a Ledvice, které jsou zásobované ze Severočeských dolů, člena Skupiny ČEZ.“

„Prodej uhelné elektrárny Tisová nevnímáme jako překvapivý krok. ČEZ již v roce 2013 indikoval, že mezi páteřní uhelné zdroje budou patřit velké elektrárny Tušimice, Prunéřov, Ledvice a Počerady, které jsou zmodernizované (v případě Ledvic se jedná o zcela nový zdroj), vysoce účinné, vytížené a mají dlouhodobě zajištěné dodávky uhlí. Elektrárna Tisová naopak patří mezi menší, zastaralé, méně vytížené a málo účinné zdroje, do kterých již ČEZ nechtěl v budoucnu výrazněji investovat, a které by buď dožily v rámci stávajících ekologických limitů, nebo by byly připraveny k prodeji.

Podmínky transakce nebyly zveřejněny. Pro srovnání, ČEZ v roce 2013 prodal elektrárnu Chvaletice, o instalovaném výkonu 800 MW a roční produkcí kolem 3000 GWh, za 4,1 mld. Kč plus 90 % z tržní ceny 5,3 mil. ks emisních povolenek, jenž byly elektrárně udělovány zdarma (v tehdejších cenách povolenek to činilo cca 450 mil. Kč). Tisová je zastaralá elektrárna, fungující od začátku 60. let, její instalovaný výkon je 289 MW a ročně vyrábí kolem 1400 GWh elektřiny. Domníváme se, že prodejní cena by měla být výrazně nižší, než tomu bylo při prodeji Chvaletic,“ dodal analytik Fio banky Jan Raška.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti ČEZ


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5711625,93484
USD23,0552324,33477
GBP28,7049530,29805
CHF25,3009126,70509
PLN5,682125,99748

Kompletní informace zde