Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Saudská Arábie údajně sníží produkci ropy, pokud Írán nebude produkci zvyšovat (4)

Saudská Arábie údajně sníží produkci ropy, pokud Írán nebude produkci zvyšovat (4)

23.9.2016 18:35

Před šestou hodinou Saudská Arábie potvrdila, že jednání na konci září v Alžírsku bude pouze na bázi konzultace a neočekává rozhodnutí. Cena ropy WTI se v reakci na poslední vyjádření Saudské Arábie propadla pod 45 dolarů (-3 %).

Agentura Reuters dnes zveřejnila spekulaci o návrhu Saudské Arábie, že sníží produkci ropy, pokud Írán přistoupí k dohodě o zmrazení produkční úrovně. Tento týden ve Vídni bylo neformální jednání některých členů kartelu OPEC a příští týden se bude neformálně jednat na energetické konferenci v Alžírsku 26.-28. září (více o šancích úspěchu dohody zde).

Pokud by Írán souhlasil s návrhem Saudské Arábie, tak by se jednalo o posun v saudské strategii udržení tržního podílu, která byla zavedena v roce 2014. Analytici jsou nadále k dohodě skeptičtí, nicméně je zde vidět posun alespoň v rétorice Saudské Arábie, která se dříve jasně vyjadřovala, že může nadále zvyšovat produkci, pokud bude i Írán zvyšovat.

Podle Financial Times se jedná o několik možných variant. Například o průměrnou produkci v první polovině roku, v 1Q nebo leden případně srpen.

V případě, že by OPEC nesnížil produkci ropy, tak obchodníci s ropou a analytici varují, že na trhu je nadále přebytek a zásoby se zvyšují. Podle Citigroup může mít ropa WTI problém s udržením ceny 40 dolarů, pokud OPEC nebude jednat. Problémem je rostoucí nabídka ropy z Libye a Nigérie, kde byly útoky na ropný průmysl.

Následující obrázek ukazuje objem zvýšení produkce ze zemí Rusko, Nigérie a Libye. Jedná se o meziměsíční srovnání se ze srpna do září. Nabídka se má zvýšit o více než 800 tisíc barelů denně, což může hrát roli i v zářijové schůzce členů OPEC a Ruska.

Ruský ministr pro energetiku Novak oznámil, že se do diskuze o snížení produkce zapojí až poté, co se dohodnou členové OPEC. Produkce ropy v Rusku v září dosáhla rekordní úrovně 11,09 mb/d.

Podle nedávného průzkumu agentury Bloomberg 21 z 23 analytiků očekává, že OPEC se 28. září nedohodne.

Konzultantská společnost v energetice Argus Media oznámila, že zdroj blízký Saudské Arábii neočekává v Alžírsku formální dohodu. Po dotazu, zda Saudská Arábie nabídla snížení produkce, tak zdroj odpověděl: „Cíl Saudské Arábie je vytvořit konsensus u ropných producentů, aby se dosáhlo důvěryhodné dohody, která by stabilizovala trh“.

Řádné zasedání členů OPEC bude v listopadu.

Následující graf ukazuje dnešní vývoj cen ropy WTI. Před 12. hodinou agentura Reuters oznámila potenciální návrh Saudské Arábie. Před šestou hodinou Saudská Arábie potvrdila, že jednání na konci září v Alžírsku bude pouze na bázi konzultace a neočekává rozhodnutí. Cena ropy WTI se propadla pod 45 dolarů.

Zdroj: Bloomberg, Financial Times, Reuters


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde