Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Americké rafinérie zaznamenávají vysoké rafinérské marže z dieselu

Americké rafinérie zaznamenávají vysoké rafinérské marže z dieselu

24.5.2016 11:10

Americké rafinérie v současné době zaznamenávají nejvyšší marže z produkce dieselu od letošního února. Marže jsou pozitivně ovlivněny nižší produkcí v USA, která zapříčinila v tomto období roku neobvykle vysoký pokles zásob.

Letos v zimě byla neobvykle nízká poptávka po dieselu a jiných destilátech kvůli mírné zimě (což ovlivnilo i poptávku po plynu), což se projevilo v propadu marží z produkce těchto produktů. Americkým rafinériím se v 1Q kvůli nízkým maržím meziročně snížil zisk o 74 %.

Silná poptávka po dieselu nepřichází v pravý čas, protože řada amerických rafinérií se soustředí na produkci benzínu před očekávanou rekordní motoristickou sezónou.

Crack Spread u dieselu, který slouží k odhadu zisku z produkce rafinérských produktů, se tento měsíc zvýšil o 40 % na 14,90 dolaru za barel, což je nejvyšší úroveň od letošního února.

Minulý týden se v USA zásoby destilátů snížily o 3,2 mil., což byl druhý největší mezitýdenní pokles od roku 1982, kdy americký úřad EIA shromažďuje údaje.

Ve světě vypadá nejvíc zajímavě poptávka v Indii, která vykazuje silnou dynamiku. Některé americké rafinérie do Indie navyšují exporty včetně zmíněného dieselu.

Podle analytiků Wood Mackenzie se produkce dieselu v USA meziročně snížila o 300 tisíc barelů denně. Důvodem jsou vyšší marže z produkce benzínu, což motivovalo rafinérie k vyšší produkci benzínu a menší produkci destilátů.

Na druhé straně v letních měsících se očekává rekordní využití rafinérské kapacity, což by mělo přebytek poptávky snížit.

Následující obrázek ukazuje vývoj zásob destilátů v USA podle týdenních zásob, které vycházejí každou středu od úřadu EIA.

Druhý graf ukazuje vývoj indikativní poptávky po destilátech v USA, která naznačuje růst poptávky z několikaletých minim.

Zdroj: Reuters, EIA, John Kemp píšící pro agenturu Reuters


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5833325,94767
USD23,0931824,37482
GBP28,7161430,30986
CHF25,4162126,82679
PLN5,663685,97802

Kompletní informace zde