Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Hedgeové fondy zvýšily sázky na růst cen zemního plynu

Hedgeové fondy zvýšily sázky na růst cen zemního plynu

11.4.2016 15:09

Podle dat amerického úřadu CFTC celková bilance pozic hedgeových fondů u futures na zemní plyn se dostala do tzv. čisté dlouhé pozice. Jedná se o rozdíl mezi počtem dlouhých (spekulace na růst cen) a krátkých pozic (spekulace na pokles cen), v tomto případě dlouhé pozice převažují nad krátkými. Počet dlouhých pozic v týdnu končícím 5. dubna se zvýšil o 0,9 %, zatímco počet krátkých pozic se snížil o 4,7 %. Důvodem vzniku čisté dlouhé pozice je tedy výhradně zavírání krátkých pozic.

Čistá dlouhá pozice u hedgeových pozic u zemního plynu byla naposledy před 16 měsíci.

Cena zemního plynu v minulém týdnu pokračovala v růstu, když podporou pro ceny byla předpověď počasí pro státy na východě USA. Nicméně ceny zemního plynu se stále pohybují na dlouhodobě nízkých úrovních kolem 2 dolarů za mbtu kvůli přetrvávajícím vysokým zásobám plynu v USA.

CFTC zveřejňuje pozice na futures každý pátek pro týden, který končí v úterý. V týdnu končícím 5. dubna, kdy fondy zaznamenaly čistou dlouhou pozici, se cena plynu zvýšila o 2,7 % na 1,954 za mbtu. Pozice velkých spekulantů nám často vysvětlují pohyby cen.

Po letošní mírné zimě zásoby zemního plynu jsou o téměř 55 % vyšší, než je pětiletý průměr. Pokud nedojde k výrazně vyšší poptávce v letních měsících ze strany plynových elektráren, tak zásobníky na podzim mohou podle některých analytiků testovat fyzické limity, což by mělo udržet ceny plynu na nízkých úrovních.

Následující graf ukazuje vývoj zásob zemního plynu v USA v mld. krychlových stop (modrý graf) a ceny futures na zemní plyn (žlutá křivka).

Zásoby sezónně v USA přestávají klesat a začínají růst standardně ve druhé polovině března. Zásoby budou následující měsíce růst, nicméně to samo o sobě nemusí vyvolat pokles cen plynu, protože trh s růstem zásob standardně počítá.

Zdroj: Bloomberg


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde