Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Exxon Mobil a Royal Dutch Shell začínají ztrácet bezpečný přístav v rafinérských maržích

Exxon Mobil a Royal Dutch Shell začínají ztrácet bezpečný přístav v rafinérských maržích

19.1.2016 16:50, XOM, CVX

Zisky v rafinérské divizi (downstream) u ropných společností Exxon Mobil (XOM) a Royal Dutch Shell se mohou snižovat v případě pokračujícího poklesu rafinérských marží. Vedle nižších marží se negativně na ziscích ropných společností projevuje i pokračující pokles cen ropy.

Globální rafinérské marže (odhad zisku z výroby benzínu a dieselu ze surové ropy) klesly ve 4Q o 34 % na 13,20 dolaru za barel. Jedná se o nejstrmější pokles za posledních 8 let a zdrojem pro data jsou webové stránky společnosti BP. Snížení marží o dolar se projeví v poklesu upraveného zisku před zdaněním o 500 mil. dolarů ročně.

Následující graf ukazuje vývoj globálních rafinérských marží podle společnosti BP od roku 2007 v tunách za barel.

Společnosti čelí nižším maržím kvůli mírné zimě, která snižuje poptávku po topném oleji a dieselu. Přebytek produktů na trhu se poté musí skladovat, což plní zásobníky v Evropě a USA. Jiná situace byla poslední dva roky, kdy se marže zdvojnásobily při velmi nízkých teplotách.

Integrované společnosti jako Exxon Mobil byly v prostředí nízkých cen ropy lepší sázkou než kupovat čistě těžební společnosti, protože vysoké rafinérské marže kompenzovaly nižší tržby z prodeje surové ropy. Na druhé straně v poslední době klesají ceny surové ropy i rafinérské marže.

Analytici v minulém měsíci snížili odhad upraveného zisku na 4Q 2015 a 1Q 2016 pro společnosti Exxon, Shell, Total, Eni, Statoil a Repsol.

Čistý zisk Exxon Mobil v rafinérském segmentu a prodeji paliv se meziročně ve 3Q zdvojnásobil na 2 mld. dolarů. Zisk zde byl větší než ze samotné ropy poprvé za posledních 15 let. Nicméně hlavním důvodem je výrazný propad zisku kvůli poklesu cen surové ropy. Společnost Shell zaznamenala z těžby ztrátu ve výši 425 mil. dolarů, nicméně celkově společnost dosáhla zisku díky čistému zisku 2,6 mld. z rafinérského segmentu.

V případě evropských rafinérií se průměrný zisk z výroby topného oleje pohyboval kolem 9,5 dolaru. Rafinérské marže v severozápadní Evropě se snížily na dvouletá minima na úrovni 10,90 dolaru. V rafinérském průmyslu se běžně používá termín crack spread, který měří ziskovost založenou na rozdílech mezi cenou ropy a rafinérských produktů.

Shell plánuje zveřejnit mezitímní výsledky 20. ledna a celkové výsledky 4. února. BP a Exxon oznámí výsledky 2. února. Chevron by měl výsledky zveřejnit 29. ledna a italská společnost Eni reportuje 26. února. Francouzský Total zveřejní výsledky 11. února.

Rafinérské marže zaznamenaly tříletá maxima ve 2Q loňského roku, což se pozitivně projevilo v ziscích celého rafinérského průmyslu v tomto období.

Zdroj: Bloomberg, BP.com


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde