Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Beneš pro tisk uvedl, že odstávka v Dukovanech by neměla ovlivnit dividendu, koupi aktiv OKD odmítl

Beneš pro tisk uvedl, že odstávka v Dukovanech by neměla ovlivnit dividendu, koupi aktiv OKD odmítl

16.12.2015 09:29, BAACEZ

Daniel Beneš, generální ředitel elektrárenské společnosti ČEZ, v rozhovoru pro deník Právo komentoval klimatickou dohodu v Paříži, odstávky v Dukovanech, zájem o německá aktiva společnosti Vattenfall a nezájem o aktiva OKD a dividendu za rok 2015.

zájmu společnosti ČEZ o německá aktiva společnosti Vattenfall uvedl Beneš, že se nejedná pouze o uhelné elektrárny, které podle něj budou ještě nějakou dobu hrát nezastupitelnou roli v energetickém mixu ČR i Německa, ale i o vodní (pozn. respektive přečerpávací) elektrárny.

ČEZ podle Beneše nadále pokračuje v pracích na projektu výstavby bloku v Temelíně, ale i pátého bloku v Dukovanech. Poslední dobou však obavy vyvolávají již vystavěné bloky, které neběží kvůli kontrolám svarů. Podle posledních indikací společnosti by se měl třetí blok vrátit do provozu již 29. prosince, další dva v druhé polovině ledna a února.

Podle Beneše dosahuje ušlý zisk z odstávek denně asi 10 mil. Kč. Zároveň však uvádí, že dividendu by odstávky v Dukovanech ovlivnit neměly. Beneš v rozhovoru uvedl, že společnost nedávno potvrdila výhled očištěného zisku pro letošní rok na úrovni 27 mld. Kč. „Dividenda z letošního zisku vyplácená příští rok by se neměla odchýlit od našeho dlouhodobě avizovaného očekáván,“ dodal Beneš.

O licenci prvního bloku Dukovan Beneš řekl, že společnost požádala o prodloužení současné licence, aby navazovala na novou, jejíž udělení se zpozdilo kvůli velkému množství dokumentů, které ČEZ na konci listopadu předal Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost. Žádost o prodloužení licence pro další bloky na dalších deset let podal ČEZ v září. Jejich schválení očekává do konce března 2016.

Beneš odmítl spekulace, že by ČEZ mohl mít zájem o aktiva OKD. ČEZ podle Beneše uhlí OKD spaluje pouze v jedné černouhelné elektrárně v Dětmarovicích, což je méně než 20 % produkce OKD. „Z tohoto pohledu nám moc nedává logiku, že bychom měli mít zájem o koupi jejich aktiv. Náš názor je, že bychom do současného dění neměli vstupovat s jakoukoli nabídkou,“ řekl Beneš.

Akcie ČEZu dnes posilují o 0,2 % na 426 Kč.

Zdroj: Právo


Jan Tománek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde