Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Polsko nebude nutit elektrárenské společnosti k investici do uhelného těžaře Nowa Kompania Weglowa

Polsko nebude nutit elektrárenské společnosti k investici do uhelného těžaře Nowa Kompania Weglowa

8.9.2015 12:31, LWB*, PGE*, ENA*, TPE*, JSW*, ENG*

Podle ministerstva financí nebude polská vláda nutit státní elektrárenské společnosti k investicím do restrukturalizovaného uhelného těžaře, ani nebude prodávat akcie státem vlastněných společností. Místo toho je převede do fondu TS Silesia jako kolaterál.

Polská vláda nevyužije svých majoritních podílů k přinucení elektrárenských společností k investicím do uhelného sektoru

Náměstek ministra financí, Wojciech Kowalczyk, včera večer pro tisk uvedl, že polské elektrárenské společnosti nemají zájem o investici do společnosti Nowa Kompania Weglowa, která vznikla restrukturalizací státního polského těžaře, který se dostal do vážných problémů. Andrzej Czerwinski, ministr financí dodal, že polská vláda nebude nutit společnosti se státním majoritním podílem k investicím do uhelného sektoru.

Polská vláda převede část vlastněných akcií do fondu TS Silesia jako kolaterál

Místo toho se vláda rozhodla převést část akcií státem vlastněných společností (konkrétně 1 % PGE, 1 % PZU, 2 % PGNiG)) v hodnotě 1,4 mld. PLN do státního fondu Towarzystwo Finansowe Silesia jako kolaterál pro půjčky společnosti Nowa Kompania Weglowa. Dříve se spekulovalo také o prodeji části polským státem vlastněných akcií, aby vláda získala prostředky pro podporu restrukturalizované společnosti, kterou nakonec finančně podpoří státní obchodník a exportér uhlí Weglokoks, a státní fondy PIR a TF Silesia. Vláda se také pokusí získat soukromé investory. Nowa Kompania Weglowa by letos měla vykutat 26,5 mil. tun uhlí, loni to bylo 24 mil. tun.

Polská vláda pod tlakem odborů i soukromých uhelných těžařů

Plán ještě musí schválen polskou vládou a Evropskou komisí, která prověří, zda plán neznamená pomoc uhelnému sektoru ze státních peněz. Pomoc největšímu těžaři uhlí a významnému zaměstnavateli je v Polsku citlivé téma vzhledem k blížícím se volbám, které naznačují vítězství opozice. Polská vláda si vysloužila kritiku také od soukromého uhelného těžaře Lubelski Węgiel Bogdanka (LWB), který tvrdí, že státní společnost prodává uhlí pod produkčními náklady Boganky, které jsou nejnižší na trhu.

Polské utility po zprávě rostou

Podle Michala Potyra, analytika UBS, jasně kleslo riziko přímých investic do státního těžaře, více informací však přinese implementace plánu. Polské utility na zprávu reagují růstem, nejvýrazněji posilují akcie společností Tauron (TPE; +4,9 %) a Enea (ENA; +4,7 %). Posiluje také největší polská energetická skupina PGE (PGE; +4,3 %) a Energa (ENG; +2,5 %).

Zdroj: Bloomberg


Jan Tománek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde