Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Ropa za tři dny zaznamenala největší zisky od irácké invaze do Kuvajtu

Ropa za tři dny zaznamenala největší zisky od irácké invaze do Kuvajtu

1.9.2015 16:45

Ačkoliv se po 8týdenním poklesu cen ropy očekával protipohyb, tak 25% růst cen ropy za tři dny čekal málokdo. Je otázka, zda se jedná pouze o korekci v klesajícím trendu nebo o budoucí změnu trendu, tím by cena ropy nemusela zaznamenat nová minima.
Na tuto otázku nikdo nezná odpověď, nicméně jaké byly důvody k růstu cen ropy?

Ropa WTI a indexy

Následující graf ukazuje vývoj cen ropy WTI a futures na index S&P 500 za posledních 10 dní.

Vidíme, že při strmém poklesu indexu ropa WTI kopírovala vývoj indexu. Na druhé straně, když index S&P byl u hladiny 2000, tak cena ropa WTI byla přibližně 42 dolarů. Dnes je index 1920 a ropa WTI stojí o 5 dolarů více. Je zřejmé, že důvodem růstu nemůže být pouze vzpamatování se indexů z pondělních minim před týdnem.

Čtvrtek

Ve středu EIA oznámila týdenní pokles zásob o 5 mil. barelů, což je nadprůměrný pokles. Nicméně futures nereagují se zpožděním dne nebo několik dní. Proto ani tento důvod nemůže ospravedlnit růst cen ropy, který začal ve čtvrtek. Poslední týden jsme byli svědkem zajímavé korelace mezi americkým dolarem a cenou komodit. Zajímavá je, že slabší americký dolar „standardně“ působí na cenu komodit pozitivně. Nicméně slabší dolar negativně působil na indexy i na komodity. Návrat důvěry v americký dolar pomohl americkým indexům a paradoxně i ropě.

Druhý graf ukazuje na korelaci vývoje cen ropy WTI a indexu DXY, který měří sílu dolaru vůči hlavním světovým měnám.

Pátek

V pátek významnější zpráva byla o odstávce rafinérie společnosti Shell, která zvýšila cenu rafinerských produktů. Ačkoliv poté cena produktů smazala část zisků, tak cena ropy nadále rostla. Vysvětlení může být i v neochotě ropných medvědů otevírat krátké pozice před víkendem. Důvodem nemít krátké pozice mohla být i obava z důsledků opětovné přítomnosti vojáků Saudské Arábie v Jemenu.

Počet ropných vrtů se zvýšil 1, nicméně reakce na cenu ropy nebyla žádná.

Pondělí

Pondělní růst cen byl ale nejzajímavější. EIA zveřejnila s novou metodikou data o produkci ropy za červen se započtením revizí a přímým dotazováním firem. EIA oznámila, že produkce v červnu byla o 250 tisíc nižší, než původně očekávala a zveřejňovala v týdenních statistikách. Americká denní produkce v červnu podle EIA činila 9,3 mb/d. Podle měsíčních dat nejvyšší produkce ropy byla v dubnu na úrovni 9,6 mb/d.

Dalším důvodem mohla být odstávka kvůli požáru u velkého pole ropných písků Syncrude. Výrazně se tím snížil spread mezi kanadskou cenou ropy a WTI. Na fyzickém trhu se ceny zvýšily, proto mohl i reagovat i trh futures.

Třetím důvodem ke změně sentimentu mohla být zvýrazněná věta ze zprávy kartelu OPEC o ochotě „jednat“ ohledně nízkých cen ropy. K potenciálnímu omezení produkce kartelem OPEC je skeptická velká řada analytiků. Kupříkladu Citigroup mluví o naprostém nepochopení reality, a cena ropy bude opět brzy klesat. Analytici ze zmíněné banky nevylučují letos nová minima. Analytik ze Societe Generale komentoval spekulaci o omezení produkce kartelem za bezpředmětnou do té doby, než nastane reálná změna v produkci. Írán minulý týden oznámil, že bude zvyšovat produkci ropy bez ohledu na to, jak budou ceny ropy klesat. Jeho cílem podle představitelů je návrat tržního podílu bez ohledu na náklady. Podle agentury Bloomberg OPEC v srpnu navýšil produkci ropy o 108 tisíc barelů na 32,316 mb/d, přičemž produkční kvóta je 30 mb/d.

Významným „průlomem“ bylo i to, že ropa klesala 8 týdnů a minulý týden byl prvním, kdy ropa zakončila v černých číslech. Nikdo neví, zda ropa bude růst nebo klesat, ale lze očekávat vysokou volatilitu a výrazné pohyby oběma směry. Důvodem jsou významné pozice krátkých pozic hedgeových fondů, které mohou kdykoliv nakupovat při změně sentimentu. Na druhé straně se mohou do krátkých pozic kdykoliv vrátit. Aktuálně cena ropy WTI klesá o více než 6 % k 46 dolarům.

Následující graf ukazuje vývoj cen ropy WTI (hnědá křivka), počet kontraktů v dlouhé pozici (zelený graf) a krátkých pozic (oranžový graf) u hedgeových fondů podle údajů z minulého týdne.

Ropa od čtvrtka do pondělí zaznamenala největší zisky za tři dny od srpna roku 1990, kdy Irák zaútočil na Kuvajt. Cena ropy WTI tehdy stála pod 18 dolarů a vyskočila krátce na téměř 40 dolarů.

Zdroj: EIA, Reuters, Bloomberg, John Kemp


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde